DW: Οι μπίζνες με τα σκουπίδια.

0
372

Η Έκθεση για τη Διαχείριση των Λυμάτων και των Απορριμμάτων IFAT ξεκίνησε στις 14/05/2018 στο Μόναχο και διήρκεσε μέχρι την Παρασκευή 18/05/2018. Οι νέες τεχνολογίες χρειάζονται ωστόσο και αλλαγή νοοτροπίας. 

Που να πάνε τα σκουπίδια της Γερμανίας μετά τον τερματισμό εξαγωγής απορριμμάτων στην Κίνα; Ένα διαρκώς αυξανόμενο βουνό απορριμμάτων θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία για την γερμανική οικονομία. Η Γερμανία έστελνε παλαιότερα ακτοπλοϊκώς 1,5 εκατομμύριο τόνους πλαστικά στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ

Οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν πρώτες ύλες από τα σκουπίδια για να φτιάξουν ανάμεσα σε άλλα πουλόβερ φλις. Από τις μπίζνες με τα σκουπίδια επωφελείται και η Γερμανία διότι η Κίνα πλήρωνε 20 ευρώ παραπάνω στον τόνο σε σύγκριση με τους Γερμανούς επιχειρηματίες.

Η Γερμανία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Υφάσματα, χαρτιά, μέταλλα συσσωρεύονται και αναζητούνται χώροι ανακύκλωσης.

Οι δήμοι και οι κοινότητες έχουν φθάσει τα όριά τους και σύμφωνα με τον Πέτερ Κουρτ, πρόεδρο της Ένωσης για την Οικονομία των Υδάτων και Απορριμμάτων (BDE) «το θέμα δεν είναι να συλλέξουμε και να διαχωρίσουμε αποτελεσματικότερα μόνο τις πλαστικές σακούλες. Τώρα σειρά έχουν και οι κατασκευαστές συσκευασιών».

Νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα απορρίμματα

Οι κατασκευαστές συσκευασιών χρησιμοποιούν όμως συχνά υλικά που πολύ δύσκολα ανακυκλώνονται και αυτό τώρα θα πρέπει να αλλάξει.

Μέχρι το 2019 η Γερμανία αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη θα πρέπει να προσαρμοστεί στους νέους κανονισμούς. Μέχρι σήμερα μόνο το 36% των πλαστικών ανακυκλώνονταν ενώ σιγά-σιγά μέχρι το 2022 θα πρέπει σε όλη την Ευρώπη να ανακυκλώνεται το 63%. 

Το τι είναι εφικτό από τεχνικής πλευράς παρουσιάζεται από τις 14 έως τις 18 Μαΐου στο Μόναχο στην Έκθεση για τη Διαχείριση των Λυμάτων και των Απορριμμάτων IFAT στην οποία συμμετέχουν 3.000 εκθέτες.

Η επιχείρηση Steinert από την Κολωνία έχει κατασκευάσει μια ειδική μηχανή διαχωρισμού πλαστικές συσκευασίες ενώ διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα για το διαχωρισμό μαύρου και κόκκινου πλαστικού, ξύλου και μετάλλου.

Ωστόσο δεν είναι μόνο οι συσκευασίες που θα πρέπει να διαχωρίζονται αλλά και η βιομάζα και τα ορυκτές πρώτες ύλες. Η εταιρεία κατασκευής μηχανημάτων Doppstadt από το Βούπερταλ παρουσιάζει στο Μόναχο μια νέα κινητή μηχανή, η οποία τεμαχίζει σε μικρά κομματάκια τέτοιου είδους απορρίμματα.

Ο διαχωρισμός και η διαχείριση των σκουπιδιών απαιτεί όμως πέρα από νέες σύγχρονες τεχνολογίες και αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here