Έρχεται Εργασιακός Αρμαγεδδών…από τον Κώστα Τσουκαλά «δημοκρατία».

0
411

Υποτίμηση της αξίας της εργασίας (με δεκάωρο και απλήρωτες υπερωρίες) και συρρίκνωση των απεργιακών δικαιωμάτων επιφέρει ο νόμος Βρούτση.

Ενώ μπήκε λουκέτο στη χώρα για δεύτερη φορά και η πανδημία του κορωνοϊού απειλεί, πέραν από τη δημόσια υγεία, την οικονομία και την κοινωνία, η Κυβέρνηση προχωρεί σε θεμελιακές αλλαγές στο εργατικό δίκαιο.

Το εργατικό δίκαιο την εποχή του κορωνοϊού εν τοις πράγμασι «γράφεται από την αρχή», όπως είχε δηλώσει και ο αρμόδιος Υπουργός τις πρώτες ημέρες της πανδημίας. Έννοιες  όπως η ελαστική εργασία με καταβολή μισού μισθού, η τηλεργασία, η εκ περιτροπής απασχόληση και οι αναστολές συμβάσεων έχουν κυριαρχήσει.

Κεντρικός πυρήνας της αντίληψης της Κυβέρνησης για την εργασία, όπως φαίνεται και από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, είναι ότι αυτή στη χώρα μας παραμένει «ακριβή».

Οπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, το υπουργείο θα προχωρήσει μέσα στον Νοέμβριο στην κατάθεση νομοσχεδίου με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων της Αγοράς Εργασίας».

Η Κυβέρνηση, με πυξίδα τις προτάσεις που περιέχονται στο πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη, προχωρεί στην υποτίμηση της αξίας της εργασίας μέσα από τη θέσπιση ενός ιδιότυπου «δεκάωρου» και την αλλαγή στον τρόπο αμοιβής των υπερωριών.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις (άγνωστο ποιες είναι αυτές) οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους έως 10 ώρες ημερησίως, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου εξαμήνου εξοφλήσουν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή μέρες αδείας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος θα μπορεί, αν ο εργοδότης του το ζητήσει, να εργάζεται 10 ώρες τη μία ημέρα και έξι ώρες την άλλη ή 10 ώρες για τέσσερις μέρες και να λαμβάνει ρεπό την πέμπτη μέρα, χωρίς να δικαιούται προσαύξηση για τις παραπάνω των οκτώ ωρών ημερησίως.

Ο νόμος του 2011

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here