Βαρώσια-Αμμόχωστος- Η 46χρονη κοροϊδία!…της Φανούλλας Αργυρού-Ερευνήτρια & Δημοσιογράφος.

0
456

Μπουλέντ Ετσεβίτ Βόνη 1978: «Η αξία της περιοχής δεν μπορεί να μετρηθεί σε ποσοστά. Η αξία της περιοχής των Βαρωσίων σε οικονομική προοπτική (για τους Τ/κ) ισοδυναμεί  με την αξία της μισής νήσου».

Το 1974 ο τουρκικός στρατός πέρασε υπό την κατοχή του, όπως είχε σχεδιάσει,  και την Αμμόχωστο και περιέφραζε  τα «Βαρώσια», την τουριστική ακτογραμμή, με πρόσβαση μόνο σε αυτούς και τα Ηνωμένη Έθνη.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ στις  17 Ιουλίου 1974 ενημέρωσε πλήρως την Βρετανική Κυβέρνηση για τα σχέδια εισβολής του που περιλάμβαναν την Αμμόχωστο.

Επιβεβαίωση το άκρως μυστικό τηλεγράφημα  «Απόρρητο για τα μάτια του ΗΒ/ΗΠΑ μόνο» των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών 9 Αυγούστου 1974, προς τον Υπουργό Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Τζέιμς Κάλλαχαν στη «Γενεύη ΙΙ»:

«…Το σχέδιο έχει δυτική πορεία…ανατολικά της Μόρφου. Από εκεί η γραμμή θα πάει ανατολικά προς Λευκωσία, όπου θα πάρουν το ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας…Μετά από αεροπορικές και υπηρεσιακές επιχειρήσεις…η γραμμή σταδιακά θα τραβηχτεί από τη Πύλη Αμμοχώστου δια μέσου του παλαιού δρόμου της Αμμοχώστου προς το λιμάνι της Αμμοχώστου…Το σχέδιο είναι σύμφωνα με ότι γνωρίζαμε για τα τουρκικά σχέδια πριν την επέμβαση: Πιστεύουμε οι Τούρκοι πάντα ήλπιζαν να εξασφαλίσουν την Αμμόχωστο…για το οποίο είχε μιλήσει ο Ετσεβίτ…»

Στις 21 Απριλίου 1978, ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αυστριακός Κούρτ Βάλτχαιμ, ενημέρωσε τον Αμερικανό Υπ. Εξωτερικών Σάιρους Βάνς ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου, μ. Σπύρος Κυπριανού, απέρριψε τις τουρκικές προτάσεις και εισηγήθηκε (ο Βάλτχάιμ) ότι χρειαζόντουσαν η τουρκική πλευρά να σκεφθεί κάποιο δέλεαρ για να ξεγελάσει την Ελληνική πλευρά να διαπραγματευτεί.

Στις 11 Μαΐου 1978 ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ, σε ομιλία του στη Βόνη (Γερμανίας) ψέλλισε (στερούμενος ειλικρίνεια) κάτι προς αυτή τη κατεύθυνση (κάποια επιστροφή εδάφους στα «Βαρώσια» που ίσως να επέστρεφαν κάπου 30,000 Ε/κ).

Στις 19 Μαΐου 1979 στις δεύτερες κατευθυντήριες γραμμές για τους διαπραγματευτές μεταξύ Προέδρου Σπ. Κυπριανού και του τουρκοκύπριου ηγέτη, μ. Ραούφ Ντενκτάς, υπό την προεδρία του Κ. Βάλτχαιμ η παράγραφος «5» των κατευθυντηρίων έλεγε:

Ελεύθερη μετάφραση «5»: Θα δοθεί προτεραιότητα στην επίτευξη συμφωνίας για την επανεγκατάσταση στα Βαρώσια  υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ταυτόχρονα με την έναρξη της εξέτασης από τους συνομιλητές των συνταγματικών και εδαφικών πτυχών επί μιας συνολικής συμφωνίας.

Μετά την επίτευξη  συμφωνίας για τα Βαρώσια αυτή θα εφαρμοστεί  χωρίς να αναμένεται το αποτέλεσμα των συζητήσεων και επί των άλλων πτυχών του Κυπριακού προβλήματος.

Η  πιο πάνω κατευθυντήρια έμεινε ανεκπλήρωτη από τους Τούρκους μέχρι σήμερα.

Βρετανική θέση-Σερ Ντέιβιντ Όουεν

Σύμφωνα με τα αποδεσμευμένα επίσημα βρετανική έγγραφα του Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας της Βρετανίας για τα χρόνια 1978/80 όταν οι Αμερικανοί υποστήριξαν την ιδέα όπως το θέμα Αμμοχώστου/Βαρωσίων επιλυθεί ως ξεχωριστό θέμα, ο τότε βρετανός Υπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Ντέιβιντ Όουεν (μετέπειτα λόρδος Όουεν), διαφώνησε. Υποστήριξε όπως αυτό συμπεριληφθεί σε «λύση πακέτου» κάτι που προσέγγιζε περισσότερο τη τουρκική θέση.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ………

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here