Αξίζει την Προσοχή Σας: Πόσο επηρεάζει την Ελλάδα η συμφωνία για το «βελούδινο διαζύγιο» ΕΕ-Βρετανίας…του Μιχάλη Ψύλου.

0
503

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Μεγάλη Βρετανία κατέληξαν  σε μια εμπορική συμφωνία μετά το Brexit.  Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συνθήκη ελεύθερου εμπορίου που έχει συναφθεί ποτέ στον κόσμο, καθώς το 2019 οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές ξεπέρασαν τα 700  δισεκατομμύρια ευρώ.

Τρία είναι τα βασικά σημεία της συμφωνίας:

-Δεν θα υπάρχουν  δασμοί στις εισαγωγές μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και ΕΕ,

-Μειώνονται ως το 2025 κατά 25% τα δικαιώματα των Ευρωπαίων αλιέων στα βρετανικά χωρικά ύδατα και

-Συνεχίζεται  η στενή συνεργασία για την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Οι Ευρωπαίοι τουρίστες δεν θα χρειάζονται μεν βίζα για να εισέλθουν στη Βρετανία, αλλά δεν θα μπορούν να μείνουν για περισσότερο από τρεις μήνες. Όσο για τους φοιτητές από χώρες μέλη της ΕΕ στα Βρετανικά πανεπιστήμια; Τα δίδακτρα αναμένεται να αυξηθούν!

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η συμφωνία εγγυάται τώρα «ένα ισχυρό, ισότιμο ανταγωνιστικό περιβάλλον» με «υψηλό επίπεδο προστασίας» σε τομείς όπως η προστασία του περιβάλλοντος, τα κοινωνικά δικαιώματα και τα εργασιακά δικαιώματα και οι κρατικές ενισχύσεις.

Ωστόσο, η ΕΕ έπρεπε να εγκαταλείψει την αρχική της απαίτηση ότι η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να συνεχίσει να προσαρμόζεται στα Κοινοτικά πρότυπα!

Αναλυτικά, όπως γράφει η γερμανική Tagesschau:

-Δεν θα επιβάλλονται εισαγωγικοί δασμοί σε αγαθά στο αμοιβαίο εμπόριο.

-Δεν υπάρχουν ποσοτικοί περιορισμοί στις εισαγωγές. Οι διατυπώσεις εισαγωγής και εξαγωγής πρέπει να απλουστευθούν όσο το δυνατόν περισσότερο και ειδικά το εμπόριο στους τομείς των αυτοκινήτων, των φαρμάκων, των χημικών και του κρασιού.

-Η Βρετανία ήθελε επίσης εκτεταμένη πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ για τον σημαντικό χρηματοοικονομικό της τομέα. Προς το παρόν, αυτό δεν υπερβαίνει τις κανονικές εμπορικές συμφωνίες. Οι βασικές ερωτήσεις δεν πρέπει να αποσαφηνιστούν έως τον Μάρτιο.

-Κέρδη για τους Βρετανούς ψαράδες

-Συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και ασφάλειας

-Τέλος στο πρόγραμμα ERASMUS

Τι θα σημάνει η συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας για τα Ελληνικά προϊόντα;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Βρετανία  καταλαμβάνει την 11η θέση μεταξύ των εμπορικών εταίρων της Ελλάδος και την 8η μεταξύ των πελατών της χώρας μας.

Ο όγκος του διμερούς εμπορίου αγαθών ανήλθε το 2017 σε 2,3 δισ. ευρώ, με τις Ελληνικές εξαγωγές να ανέρχονται σε 1,12 δισ. ευρώ και τις εισαγωγές σε 1,18 δισ. ευρώ.

Ως προς το εμπόριο υπηρεσιών, το ισοζύγιο είναι ξεκάθαρα πλεονασματικό για τη χώρα μας. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι Ελληνικές εξαγωγές υπηρεσιών, με αιχμή τους κλάδους του τουρισμού και της ναυτιλίας ανέρχονται σε 3,9 δισ. ευρώ.

Η Βρετανία αποτελεί και την 7η χώρα εξαγωγών για Ελληνικά νωπά και κατεψυγμένα προϊόντα. Η αποφυγή των πρόσθετων δασμών, με βάση τη συμφωνία ΕΕ -Βρετανίας, είναι θετική εξέλιξη για τις Ελληνικές εξαγωγές.

Κύρια πηγή ανησυχίας αποτελεί ενδεχόμενη υποτίμηση της στερλίνας έναντι του ευρώ.

-Σε μια τέτοια περίπτωση τα Ελληνικά προϊόντα που εξάγονται στη Βρετανία  θα καταστούν αυτόματα πιο ακριβά.

-Την ίδια στιγμή, τα εισαγόμενα Βρετανικά προϊόντα στην Ελλάδα θα καταστούν φθηνότερα, πιέζοντας το εμπορικό έλλειμμα.

-Επιπρόσθετα, ενδεχομένως να υπάρξει πλήγμα και στον Ελληνικό τουρισμό, διότι τα Ελληνικά πακέτα διακοπών ενδεχομένως θα καταστούν πιο ακριβά για τους Βρετανούς τουρίστες.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ………

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here