Η ποιότητα του Εσωτερικού Αέρα στην περίοδο του COVID και η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων.

0
903

Ο ρόλος του εσωτερικού αέρα είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την υγεία των εργαζομένων.

Το θέμα της ποιότητας του αέρα, για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, τίθεται εκ νέου μετά το ξέσπασμα της Covid-19, ανοίγοντας τη συζήτηση σχετικά με την ανάγκη και τα μέτρα προστασίας από τον ιό αλλά και τις καινοτομικές υπηρεσίες και τα προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας προκειμένου να υποστηριχτούν οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς.

Στη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Υγιεινή χώρων εργασίας: ποιότητα εσωτερικού αέρα και COVID-19» που διοργάνωσαν το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας-ΕΛΙΝΥΑΕ και η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 500 ατόμων, αναδείχθηκε η σημασία της ποιότητας του εσωτερικού αέρα στη δημόσια υγεία με ιδιαίτερη έμφαση στον περιορισμό της διασποράς του SARS-COV-2.

Στα θέματα μικροκλίματος και θερμικού περιβάλλοντος στον εργασιακό χώρο, τους χημικούς και βιολογικούς παράγοντες στους χώρους εργασίας και το σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου, την κατανόηση του τρόπου μετάδοσης του SARS-COV2 και την αντιμετώπισή του μέσα από την επιστήμη μελέτης του αερολύματος, αναφέρθηκαν:

Ο Παναγιώτης Μπεχράκης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημ. Υγείας, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, η Σοφία Σιδηροπούλου, η Δρ Σοφία Κωνσταντοπούλου, Μηχανικοί Περιβάλλοντος, στελέχη του ΕΛΙΝΥΑΕ και η Δρ Ευαγγελία Διαπούλη, Ινστιτούτο Πυρηνικών & Ραδιολογικών Επιστημών & Τεχνολογίας, Ενέργειας & Ασφάλειας, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Ο Παναγιώτης Μπεχράκης, μίλησε για το ρόλο της αναπνοής στη μεταδοτικότητα της Covid-19 στους χώρους εργασίας, επισημαίνοντας ότι ο ιός επέφερε αλλαγή στην αντίληψη σχετικά με την επικινδυνότητα στους χώρους εργασίας.

“Το νέφος των σταγονιδίων ευθύνεται για τη μεταδοτικότητα της ασθένειας και έχει γίνει αντικείμενο μεγάλης έρευνας”…σημείωσε ο καθηγητής, τονίζοντας τον αρνητικό ρόλο του κακού εξαερισμού στους κοινόχρηστους χώρους, ιδιαίτερα τους μικρούς.

Εάν, η μάσκα είχε εφαρμοστεί από όλους κατά την πρώτη φάση του lockdown, σε κάθε κλειστό χώρο, σημείωσε, το δεύτερο κύμα θα είχε αποφευχθεί σε όλον τον δυτικό κόσμο.

Η Σοφία Σιδηροπούλου, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από την έκθεση του εργαζόμενου σε ένα θερμικά επιβαρυμένο περιβάλλον, τόσο σε σωματικό όσο και ψυχικό επίπεδο, οδηγώντας και σε εργατικά ατυχήματα.

Ιδιαίτερη σημασία για την αποφυγή κινδύνων τέτοιου τύπου έχει η εκτίμηση του θερμικού περιβάλλοντος στους εργασιακούς χώρους με την εφαρμογή προτύπων και την κατάρτιση σχεδίου θερμικής καταπόνησης.

«Σήμερα, 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν λόγω της ρύπανσης του αέρα των εσωτερικών χώρων, ενώ 49% των πόλεων δεν πληρούν τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.  Η κακή ποιότητα του εσωτερικού αέρα»…όπως σημείωσε η Σοφία Κωνσταντοπούλου, «μειώνει κατά 15% την αποδοτικότητα των εργαζομένων. Η προσέγγισή της γίνεται μέσω της ανάλυσης του θερμικού περιβάλλοντος και των χημικών εργασιακών παραγόντων. Παθητικό και ενεργητικό κάπνισμα λειτουργούν ιδιαίτερα επιβαρυντικά στα συμπτώματα του άρρωστου κτιρίου» .

«Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εξαερισμός και ο καθαρισμός του αέρα εσωτερικών χώρων, καθώς και η χρήση μάσκας προσώπου, καθαριστικών αέρα εσωτερικού χώρου καθώς και αποτελεσματικών συστημάτων εξαερισμού»…σημείωσε η Δρ. Ευαγγελία Διαπούλη.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, εκπρόσωποι επιχειρήσεων συζήτησαν το θέμα των τεχνολογικών εξελίξεων και προκλήσεων εν μέσω της πανδημίας.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι:

-Γεράσιμος Γερολυμάτος, Γενικός Διευθυντής GIZELIS ROBOTICS

-Δρ Ιωάννης Αραμπατζής, Διευθύνων Σύμβουλος NANOPHOS

-Αριστοτέλης Νικολακόπουλος, R&D Director VITEX A.E.

-Δημήτρης Κοντοβράκης, Γενικός Διευθυντής ΒΙΟΚΟΝ ΙΑΤΡΙΚΑ & ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΠΕ

-Νίκος Βεργόπουλος, Γενικός Διευθυντής Ελληνικoύ Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού (ΕΙΑΧ)

-Αλέξανδρος Φαρασλής, Υπεύθυνος παραγωγής τμήματος meltblown & Τεχνικός Ασφαλείας, LARISA FACE COVER

Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Δημήτρης Βέργαδος, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, Διευθυντής Τομέας ΜΜΕ, Θέσεων και Ενημέρωσης, ΣΕΒ.

Κοινή διαπίστωση των συμμετεχόντων ήταν ότι η πανδημία αποτέλεσε επιταχυντή και συχνά καταλύτη στην ανάπτυξη καινοτομίας και τη διαφοροποίηση σημαντικού αριθμού Ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες ανέπτυξαν νέα προϊόντα και υπηρεσίες προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες που διαμορφώθηκαν:

Ρομπότ και επαγγελματικές συσκευές απολύμανσης που παρέχουν σύνολο πιστοποιημένων  υπηρεσιών, χρώματα βαφής με δυνατότητα ολιστικής φροντίδας και προστασίας, κεραμικά που προστατεύουν από ιούς, ανάπτυξη προϊόντων βασισμένων στην αντιμικροβιακή ικανότητα του χαλκού, μασκών προσώπου και φίλτρων από αντιπροπυλένιο κ.ά.

Την ανάγκη πιστοποίησης όλων των προϊόντων και υπηρεσιών που εντάσσονται στην αλυσίδα παραγωγής, τόνισαν πολλοί από τους συμμετέχοντες.

Σήμερα, υπάρχει σημαντικός αριθμός προϊόντων και υλικών που παρέχονται για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ωστόσο, παράλληλα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και καινοτομίας, όπως τονίστηκε, οφείλουμε να αλλάξουμε τη συμπεριφορά και τη στάση μας απέναντι σε θέματα υγείας και ασφάλειας, αξιοποιώντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρονται.

Χορηγοί επικοινωνίας ήταν: (1) τα περιοδικά: HR Professional, Business Energy και Manufacturing, και (2) τα Online Media: businessenergy.com, Workforce, industry.gr, hypertension watch.com, ecozen.gr, ysterografonews.gr, GlobalSustain.gr και Insider.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here