Τα Κόμματα σε θέση ετοιμότητας για την περίοδο της «κανονικότητας»…του Βασίλη Σκουρή.

0
620

Η «επιστροφή στην κανονικότητα» θέτει σε θέση μάχης κυβέρνηση και κόμματα, ενόψει και του νέου εκλογικού κύκλου που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα εντός και εκτός των πολιτικών σχηματισμών.

Η κατηγορηματική δέσμευση του πρωθυπουργού για εξάντληση της τετραετίας έχει αρχίσει να πείθει σε μεγάλο βαθμό και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που αρχίζουν τους σχεδιασμούς τους με τη λογική ότι έχουν σημαντικό πολιτικό χρόνο στη διάθεσή τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρίνει ότι στην παρούσα τουλάχιστον φάση δεν κινδυνεύει από την αντιπολίτευση, ενώ πιστεύει ότι στο τέλος της τετραετίας η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει προς όφελος της κοινωνίας και άρα μπορεί να διεκδικήσει αυτοδύναμα μια νέα τετραετία, δημιουργώντας μάλιστα στρατηγικά προβλήματα στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας δεν δείχνει να προτίθεται να ζητήσει άμεσα πρόωρες εκλογές, καθώς με τη σειρά του θέλει χρόνο τόσο για να ξεχαστεί η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και να «βαρύνει» στη συνείδηση των πολιτών η διακυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο και για να μπορέσει να αλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ και να συσπειρώσει νέα πρόσωπα γύρω από αυτόν.

Υπό αυτή την έννοια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικαλούμενος και την πανδημία, δεν δείχνει να βιαστεί να ακολουθήσει την πεπατημένη και να ζητήσει πρόωρες εκλογές, θέτοντας ο ίδιος το θέμα αυτό στην ατζέντα- κάτι που βεβαίως θα πράξει εν ευθέτω χρόνω, όταν θα κρίνει ότι θα πρέπει να συσπειρώσει το κόμμα του.

ΝΔ: Το ενδιαφέρον στον ανασχηματισμό και τις αλλαγές στο κόμμα

Το ενδιαφέρον στην κυβέρνηση, από τη στιγμή που θα οριστικοποιηθεί η απόφαση για μη πραγματοποίηση των εκλογών το 2021, στρέφεται πλέον στον επόμενο ανασχηματισμό και τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Ο ανασχηματισμός, άλλωστε, μόνο εύκολος δεν θα είναι για τον πρωθυπουργό, καθώς θα απαιτηθεί η απομάκρυνση προσώπων με ειδικό πολιτικό βάρος στη Νέα Δημοκρατία ή ακόμα-ακόμα κάποιων που βρίσκονται σε κορυφαία υπουργεία, με ότι συνεπάγεται αυτό για την εσωκομματική ηρεμία.

Στις πρώτες συζητήσεις που γίνονται, άλλωστε, ακούγονται για μετακίνηση ή και για «καρατόμηση» ακόμα και υπουργών όπως ο επί της υγείας ή επί των Οικονομικών, ακόμα και της επί του Πολιτισμού. Το πρόβλημα, ωστόσο, για το μέγαρο Μαξίμου είναι πρωτίστως το ενδεχόμενο να «απελευθερωθούν» βουλευτές που δεν θα υπουργοποιηθούν και να ξεκινήσουν τις διαφοροποιήσεις ή τον «ανταρτοπόλεμο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, βλέπει το τελευταίο διάστημα έντονη κινητικότητα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, με την Όλγα Κεφαλογιάννη και την Μαριέττα Γιαννάκου να διαφοροποιούνται στο θέμα της συν-επιμέλειας, τον Κώστα Τζαβάρα να συγκρούεται με την υπουργό Παιδείας και να δηλώνει πως δεν πρόκειται να είναι εκ νέου υποψήφιος, βουλευτές να βλέπουν με έντονο σκεπτικισμό τις αλλαγές θέσεις σε θέματα όπως η φαρμακευτική κάνναβη, αλλά και να προβληματίζονται για την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι αλλαγές, πάντως, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν φαίνεται να περιορίζονται στην κυβέρνηση, αλλά σχεδιάζεται να συμπεριλάβουν και το κόμμα, το οποίο, εφόσον η πανδημία το επιτρέψει, θα πραγματοποιήσει το Συνέδριό του στο τέλος του έτους.

Προγραμματική Συνδιάσκεψη 25-27 Ιουνίου στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας, που το τελευταίο διάστημα πραγματοποιεί στροφή προς τη «μεσαία τάξη», δείχνει υπό τις παρούσες συνθήκες να θέλει να αποφύγει το Συνέδριο του κόμματος, το οποίο και θα πραγματοποιήσει μόνο αρχές του επόμενου χρόνου, μόνο εάν η πανδημία επιτρέψει την φυσική παρουσία 5.000 περίπου προσώπων.

Από 25 έως 27 Ιουνίου, άλλωστε, θα πραγματοποιηθεί η Προγραμματική Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η οποία και θα εγκρίνει το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος, το οποίο έχει διαμορφώσει επιτροπή υπό τον Γιώργο Σταθάκη.

Στη Συνδιάσκεψη δεν αποκλείεται να υπάρξουν αναταράξεις, με ψηφοφορίες επί προγραμματικών θέσεων, οι οποίες πάντως θα είναι ασφαλώς πολύ λιγότερες από το εάν θα γινόταν Συνέδριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, θα αποκτήσει προεκλογικό πρόγραμμα εγκεκριμένο από πανελλαδικό σώμα και θα διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό τις συνθήκες αντεπίθεσής του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Συνδιάσκεψη είχε προγραμματιστεί για τις 11-13 Ιουνίου, αλλά εκτιμήθηκε ότι οι δυνάμεις του κόμματος θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για το εργασιακό, που θα ψηφίζεται εκείνο το διάστημα.

Το ΚΙΝΑΛ στο επίκεντρο των εξελίξεων

Οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, ωστόσο, θα είναι αυτές που θα επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ………

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here