Συνάντηση Διαρροών και βραχυπρόθεσμων Επιδιώξεων.

0
520

Τελικά το ραντεβού των Βρυξελλών δεν ήταν ένα σκληρό τετ-α-τετ. Στη συνάντηση προσήλθαν το δεξί χέρι του Τούρκου προέδρου, ο Ιμπραχίμ Καλίν αλλά και η Ελένη Σουρανή, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Λίγο πριν λήξει η συνάντηση και μέσω ΑΠΕ διέρρευσε η πληροφορία πως το κλίμα που επικράτησε ήταν θετικό αλλά και πως «έσπασε ο πάγος».

Τουτέστιν μεθερμηνευόμενον οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τους τις εντάσεις του προηγούμενου καλοκαιριού και να προσχωρήσουν σε διαχειρίσιμες καταστάσεις, δηλαδή σε ένα ήσυχο καλοκαίρι. Αυτά διέρρευσε η Eλληνική πλευρά.

Η Tουρκική πλευρά παρέμεινε ωστόσο βουβή προφανώς αναμένοντας την εφ’ όλης της ύλης τοποθέτηση του Ταγίπ Ερντογάν μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Τζο Μπάιντεν.

Διότι ο μεν Πρόεδρος της Τουρκίας είχε ανακοινώσει από νωρίς πως θα προβεί σε δηλώσεις ενώ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ξεκαθαρίσει και αυτός από νωρίς πως δεν θα δώσει κάποια συνέντευξη Τύπου.

Πριν από το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν, η Άγγελα Μέρκελ είχε συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν και συζήτησαν μεταξύ άλλων και για το Κυπριακό.

Προφανώς η καγκελάριος έκανε τη χάρη στην Ελληνική διπλωματία να παρέμβει, ώστε ο Πρόεδρος της Τουρκίας να αποφύγει ένα επιθετικό show κατά την προσεχή μετάβασή του στα Κατεχόμενα για την επέτειο της εισβολής του 1974 όπως είναι προγραμματισμένο.

Διότι στην Αθήνα υπάρχει η αίσθηση πως ο Ταγίπ Ερντογάν θα συμπεριφερθεί ως ταύρος εν υαλοπωλείω προκειμένου να ικανοποιήσει τους ακροδεξιούς συμμάχους του και τους υπερπατριώτες ψηφοφόρους του στην Τουρκία και στη Βόρειο Κύπρο.

Άρα επί της ουσίας το περίφημο νέο «Μορατόριουμ» που επεδίωκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ραντεβού των Βρυξελλών μόνον βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα θα μπορούσε να είχε, δεδομένου πως όλα τα άλλα ζητήματα επί των Eλληνοτουρκικών εκκρεμοτήτων είναι απολύτως δυσεπίλυτα και οι διμερείς διαφορές επ’ αυτών είναι χαώδεις.

«Η συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν αποτέλεσε ένα βήμα προς ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι», τόνισαν κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά το τετ α τετ των δύο ηγετών, που διήρκεσε 50 λεπτά.

Σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε «σε καλό κλίμα και υπήρξε μία συμφωνία αμοιβαίας κατανόησης ότι η ένταση του 2020 δεν μπορεί να επαναληφθεί, ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνει μία προσπάθεια να αποφευχθούν οι προκλήσεις, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις».

Η «διαρροή» του Ελληνικού ΥΠΕΞ

Σύμφωνα λοιπόν με όσα διέρρευσαν από το Eλληνικό Υπουργείο Εξωτερικών κατά την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν διευκρινίστηκε ότι:

«Εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά ζητημάτων, με κυριότερο αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όμως αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο συζητήσεων, όπως οι διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι πολιτικές διαβουλεύσεις, ως το πλαίσιο συνεννόησης που μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της έντασης».

Επισημάνθηκε επίσης πως η συζήτηση Μητσοτάκη-Ερντογάν επεκτάθηκε και στο προσφυγικό. Πιο συγκεκριμένα ειπώθηκε χαρακτηριστικά ότι:

«Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η συζήτηση των δύο ηγετών περιεστράφη και γύρω από το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Σταθερή θέση μας είναι πως μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο συγκεκριμένο θέμα, αρκεί να αποφεύγονται οι προκλήσεις, όπως αυτές που βιώσαμε τον Μάρτιο του 2020».

Λίγο αργότερα, περί τις 21:10 ώρα Ελλάδος και κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν προς τους δημοσιογράφους, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε για λίγα δευτερόλεπτα στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο Ερντογάν ανέφερε πως η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα και πως συμφώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να τα λένε οι δυο τους» προκειμένου να επιλύονται τα προβλήματα μέσω διαλόγου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε:

«Έχουμε μπροστά μας έναν καλό χρόνο, στο Αιγαίο και άλλου, τα προβλήματα που υπάρχουν μπορούμε να τα λύνουμε οι δυο μας χωρίς να βάζουμε τρίτους στη μέση. Μπορεί να μου τηλεφωνεί αυτός η να του τηλεφωνώ εγώ, οι σύμβουλοί μας να μας προτείνουν λύσεις και εμείς να λαμβάνουμε αποφάσεις».

ΥΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Κεραυνοί του Μιχάλη Ιγνατίου για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here