ΑΓΟΡΑ Αφγανών προσφύγων για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα ετοιμάζει η Κυβέρνηση για να μειώσει το έλλειμμα.

0
479

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Όποιος πάρει Αφγανούς πρόσφυγες θα του δώσουμε λεφτά!…

Η κυβέρνηση θεωρεί ως ένα είδος σωσίβιου την «αγορά» Αφγανών στο κολοσσιαίο έλλειμμα που έχει δημιουργήσει η πολιτική της, καθώς δείχνει έτοιμη να αποδεχθεί την πρόταση της Κομισιόν για μόνιμη εγκατάσταση Αφγανών προσφύγων στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απηύθυνε έκκληση προς όλες τις χώρες, κυρίως τις ευρωπαϊκές χώρες, να υποδεχθούν μέρος των Αφγανών που διαφεύγουν από την Καμπούλ.

Με την Ελλάδα να είναι η χώρα που αναμένεται να πάρει τους περισσότερους, καθώς είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι και η χώρα υποδοχή τους. Το είδαμε άλλωστε και στην μεταναστευτική κρίση του 2015.

«Απευθύνω έκκληση προς όλα τα κράτη που συμμετείχαν σε αποστολές στο Αφγανιστάν, τους Ευρωπαίους και του άλλους, να προσφέρουν επαρκείς ποσοστώσεις υποδοχής (…) ώστε να μπορέσουμε συλλογικά να συνδράμουμε όσους έχουν ανάγκη προστασίας»…δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά την διάρκεια επίσκεψής της σε κέντρο υποδοχής Αφγανών παράνομων μεταναστών που έχουν απασχοληθεί στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Η Κομισιόν είναι έτοιμη να παράσχει τους αναγκαίους πόρους του προϋπολογισμού για την στήριξη των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» που θα βοηθήσουν πρόσφυγες να εγκατασταθούν στο έδαφός τους.

Δηλαδή η Κομισιόν αναμένεται να δώσει χρήματα στα κράτη που θα δεχθούν τη μόνιμη εγκατάσταση Αφγανών! Ανάμεσα τους φυσικά θα είναι και η Ελλάδα η οποία με αυτό τον τρόπο πιστεύει πως θα μπορέσει να καλύψει την τεράστια «τρύπα» που υπάρχει στην οικονομία της. Άλλωστε και το ίδιο συμβαίνει και με τα lockdown, καθώς ανακοινώνει χιλιάδες κρούσματα για να εισπράττει τεράστια ποσά.

Να υπενθυμίσουμε πως η πολιτική της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη έχει οδηγήσει σε μια κολοσσιαία αύξηση του χρέους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο τέλος του περασμένου Μαΐου το συνολικό χρέος της χώρας εκτοξεύτηκε στο ποσό των 387,527 εκατ. ευρώ, έναντι 374.006 εκατ. ευρώ, που ήταν τον Δεκέμβριο του 2020, καταγράφοντας αύξηση κατά 13.521 εκατ. ευρώ.

Ως ποσοστό του ΑΕΠ το ακαθάριστο χρέος της χώρας διαμορφώθηκε στο 233% του ΑΕΠ, επίδοση που φέρνει την Ελλάδα πρώτη στην ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και δεύτερη στον κόσμο, μετά την Ιαπωνία.

Εφιαλτική είναι η αύξηση του χρέους κατά το 15μηνο της πανδημίας. Το 2020 το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 17.991 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019 και από 356.015 τον Δεκέμβριο του 2019 και σε ένα δωδεκάμηνο, τον Δεκέμβριο του 2020, εκτινάχθηκε στα 374.006 εκατ. ευρώ. Στο πεντάμηνο του 2021 αυξήθηκε επιπλέον κατά 13.521 εκατ. ευρώ και μέχρι τώρα η συνολική αύξηση ανήλθε σε 31,5 δισ. ευρώ.

Η αιτία της αύξησης του χρέους τόσο στο πρώτο πεντάμηνο του 2021 όσο και το 2020 είναι τα ελλείμματα που δημιούργησε στον προϋπολογισμό ο αυξημένος δανεισμός προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες της πανδημίας, την ίδια ώρα που τα έσοδα του προϋπολογισμού κατέρρεαν.

Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου εκτινάχθηκε στο ποσό των 10.809 εκατ. ευρώ, το οποίο φυσικά, καλύφθηκε με την έκδοση νέων ομολόγων. Το θετικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι ο νέος δανεισμός έγινε με χαμηλά επιτόκια, λόγω της ευνοϊκής διεθνούς συγκυρίας και των μέτρων στήριξης των χωρών της Ευρωζώνης που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πρέπει να σημειωθεί, πως, η αύξηση του χρέους θα ήταν ταχύτερη εάν, η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιούσε κεφάλαια από το μαξιλάρι ασφαλείας, για την αποπληρωμή υποχρεώσεων, το οποίο κυμαίνεται στα 30 δισ. ευρώ. Για το 2021, η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών ήταν η χρήση ποσού ύψους 9,2 δισ. ευρώ, από το απόθεμα ασφαλείας.

Από τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει πως από το σύνολο του χρέους, 387,53 δισ. ευρώ, ποσό ύψους 244,3 δισ. ευρώ, είναι τα δάνεια του Μηχανισμού Στήριξης (ΕΤΧΣ, ΕΜΣ και ΔΝΤ), ενώ τα ομόλογα που κυκλοφορούν στις αγορές, έχουν αυξηθεί σε 77,3 δισ. ευρώ, από 66,88 δισ. ευρώ που ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here