Ενδιαφέρουσα έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Τσάτσου.

0
457

Την Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021, πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της έκθεσης του Γιώργου Τσάτσου, με τίτλο «Στον Πλανήτη ΕΥΤΟΠΙΑ», στην Γκαλερί Contemporary Athens.

Η έκθεση αποτελείται από τρεις ενότητες:

Α) Δύο μεγάλα έργα σε καμβά

Β) Μια σειρά έργων με θέμα «Η Σκηνή είναι ένας Κόσμος»

Γ) Μια σειρά μικρών έργων σε χαρτί, με θέμα «Οι Ημέρες της Εβδομάδας»

Α) Δύο μεγάλα έργα: «Κάθε καλοκαίρι, όταν παραθερίζω στο Μάτι, ζωγραφίζω μεγάλου μεγέθους συνθέσεις, επειδή στην Κηφισιά που κατοικώ, δεν έχω τον χώρο να δημιουργήσω τόσο μεγάλα έργα».

Στην έκθεση αυτή παρουσιάζονται δύο από αυτά τα έργα:

Μυθικά Τοπία (καλοκαίρι 2017): Είναι ένα τρίπτυχο 150 Χ 390 εκ. «Το μεγαλύτερο έργο που έχω φιλοτεχνήσει μέχρι τώρα». Αποτελείται από τρία πάνελ:  Αριστερά: Αργοναύτες,  o Ηρακλής κόβει τα κεφάλια της Ύδρας κ.τ.λ.Κέντρο: Ναοί που Ταξιδεύουν. Ένας ναός σαν τελεφερίκ κ.τ.λ. Δεξιά: Σίσυφος.  Διάφορες φιγούρες εμπνευσμένες από την Μυθολογία.

Στον Πλανήτη ΕΥΤΟΠΙΑ (καλοκαίρι 2021):  Το έργο αυτό, 150 Χ 180 εκ., είναι μία απεικόνιση ενός πολύχρωμου, φανταστικού κόσμου στον οποίο δεν υπάρχουν δυστυχία, αντιξοότητες ή εχθρότητα. Φυσικά εδώ, ούτε και οι νόμοι της φυσικής ισχύουν.

Β) Η Σκηνή είναι ένας Κόσμος: Ο Shakespeare έγραψε «Ο Κόσμος είναι μία Σκηνή». Σωστό αυτό, αλλά και αντίστροφα, «Η Σκηνή είναι ένας Κόσμος».

Ένας κόσμος ελεύθερος, με λιγότερους περιορισμούς απ’ αυτόν του Shakespeare ή τον δικό μας.  Σ’ αυτό το σύμπαν δεν υπάρχει χρόνος, βαρύτητα ή συμβατικότητα. Τα πάντα μπορούν να συμβούν! Είναι ένα ταξίδι στη χώρα της Ευτοπίας, σ’ έναν πλανήτη χωρίς βάσανα, κακίες, μίση ή στεναχώρια.

Τα πλάσματα που παρουσιάζονται σ’ αυτήν  τη σκηνή είναι πλάσματα της φαντασίας μας. Η εποχή που ζούμε είναι δύσκολη και ο περισσότερος κόσμος είναι γεμάτος στενοχώριες, ανησυχίες και ανασφάλεια για το μέλλον του. Η παρουσίαση μερικών εύθυμων και πολύχρωμων εικόνων ελπίζω ότι μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στην ψυχολογία μας.

Γ) Ημέρες της Εβδομάδας: Οι «Ημέρες της Εβδομάδας» δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο του Λοκντάουν (Μάρτιος-Μάιος 2021).

Πρόκειται για αυθόρμητα, ελεύθερα, πολύχρωμα σχέδια, μία σχεδόν καθημερινή άσκηση και ίσως ένας τρόπος να χαλαρώσει κανείς εκείνη τη στενάχωρη περίοδο, που πολλά ήταν έξω από τον έλεγχό μας.

Εδώ εκθέτονται τα περισσότερα από αυτά τα σχέδια, που πήραν το όνομά τους από την ημέρα  κατά την οποία δημιουργήθηκαν.

Επίσης, εκδόθηκε σε περιορισμένη αριθμημένη έκδοση ένα λεύκωμα στο οποίο αναπαράγονται εννέα από τα εν λόγω σχέδια, συνοδευόμενα το καθένα από ένα απόφθεγμα του Ταμίλου σοφού Thiruvalluvar.

Βιογραφικό

Ο Γιώργος Τσάτσος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης.

Για σειρά ετών διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της τσιμεντοβιομηχανίας Ηρακλής, ενώ το 1985 μετοίκησε στο Λονδίνο, όπου ασχολήθηκε με διάφορες επιχειρήσεις οικοδομικών υλικών στην Ανατολική Ευρώπη και διεθνώς. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2009. Ζωγραφίζει πολλά χρόνια, αλλά είναι αυτοδίδακτος.

Εξέθεσε στο Λονδίνο για πρώτη φορά το 2002, στη Robert Bowman Gallery. Έχει εκθέσει στη Νέα Υόρκη το 2003 και το 2014, στην Agora Gallery, ενώ τον Φεβρουάριο του 2004 εκθέτει στο Παρίσι στη La Hune-Brenner Gallery. Την ίδια χρονιά εκθέτει στη Βαρσοβία.

Στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα, έχει εκθέσει ατομικά τέσσερεις φορές. Δύο στην Γκαλερί Σκουφά (2007 & 2010) και δύο στη Iris Gallery (2011 & 2015).  Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι και ο ίδιος συλλέκτης σύγχρονης τέχνης, ιδίως ευρωπαϊκής και αμερικανικής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here