Οι Βρετανικές ΜΗ κυρίαρχες περιοχές των Βάσεων και ο μύθος των «ενοικίων»…της Φανούλας Αργυρού, Ερευνήτρια/Δημοσιογράφος.

0
380

«Οι κυρίαρχες Βρετανικές βάσεις, σύμφωνα με τη Συνθήκη, παραμένουν Βρετανικό έδαφος, και θα είναι σαν «αποικίες».

Η Βρετανία το 1959 ξεκίνησε ζητώντας 170 τετραγωνικά μίλια για βάσεις και κατέληξε στα 99. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος υποστήριζε 80, ο Στρατηγός Γρίβας Διγενής  36-40. Διαχρονικά επιβεβαιώθηκε ότι ακόμα και η  αρχική προσφορά Γρίβα κάλυπτε και ξεπερνούσε τις Βρετανικές στρατιωτικές ανάγκες.

Το Νοέμβριο του 1959 το Γραφείο Αποικιών εισηγείτο μια διευθέτηση ενοικιαγοράς για 30 χρόνια…και σε περίπτωση ναυαγίου,  ετοίμασαν και σχέδια για αποχώρηση από την Κύπρο κρατώντας μόνο το Ακρωτήρι/Επισκοπή ως «κυρίαρχη» περιοχή κτλ.  Τελικά επιτεύχθηκε συμφωνία. Η δε λέξη  «κυρίαρχες» προστέθηκε ως ασφαλιστική δικλείδα για αντιμετώπιση δικών μας αντιδράσεων.

Είχε αποφασιστεί στις συνεδρίες μεταξύ ΗΒ, Ελλάδας και Τουρκίας πριν τις 19 Φεβρουαρίου 1959. Παρόλο που γνωρίζουν και το τονίζουν διαχρονικά στα έγγραφά τους ότι η παρουσία τους στο νησί ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ…

«Οι κυρίαρχες βρετανικές βάσεις, σύμφωνα με τη Συνθήκη, παραμένουν Βρετανικό έδαφος, και για λόγους διεθνών καταστάσεων θα είναι σαν «αποικίες» αν και εσωτερικά η Δημοκρατία θα εφαρμόζει πολλές από τις κυβερνητικές αρμοδιότητές της. Για πολιτικούς λόγους, όμως, θα αποφεύγεται η λέξη «αποικία». Για τους ίδιους λόγους υπεύθυνο στο Whitehall δεν θα είναι το Γραφείο Αποικιών αλλά το Υπουργείο Αεροπορίας». (Ιανουάριος 1960)

Αργότερα το Υπουργείο Αεροπορίας διαλύθηκε και όλα εντάχθηκαν κάτω από το Υπ. Άμυνας.  (Από το βιβλίο γράφουσας και Ανδρέα Παπακωνσταντίνου «Η Κύπρος στο Σφυρί» Λονδίνο 1991).

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ………..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here