ALERT: «Έμφραγμα» στην Πράσινη Γραμμή…της Μαρίας Ψαρά

0
358

Πάνω από 10.000 πρόσφυγες, που αντιστοιχούν στο 4,4% του πληθυσμού της, έχουν περάσει στην ελεύθερη Κύπρο μέσω των κατεχόμενων, με ολιγόωρες βίζες που δίνει η Άγκυρα και απευθείας πτήσεις στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

  • «Απέχει» η Ε.Ε. από οποιαδήποτε παρέμβαση, αφού η Πράσινη Γραμμή δεν θεωρείται σύνορο
  • Δραματικές εκκλήσεις της Λευκωσίας για μέτρα διευκόλυνσης και οικονομική βοήθεια για τα ασφυκτικά γεμάτα κέντρα υποδοχής.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Πιέσεις…α λα Λουκασένκο δέχεται η Κύπρος μέσω της Πράσινης Γραμμής. Μόνο ώς τον Οκτώβριο του 2021, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι είχαν φτάσει στις ελεύθερες περιοχές μέσω της κατεχόμενης Κύπρου.

Και μπορεί οι αριθμοί να μη φαίνονται μεγάλοι, όμως είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δέχεται τέτοια προσφυγική πίεση, αφού το ποσοστό αιτητών ασύλου ή ήδη κατόχων καθεστώτος προστασίας φτάνει το 4,4% του πληθυσμού της, την ώρα το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 1% στα υπόλοιπα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής της Ε.Ε.

Για απόπειρα συστηματικής αλλοίωσης του πληθυσμού κάνει επισήμως λόγο η κυπριακή κυβέρνηση. Στην τελευταία σύνοδο κορυφής του έτους, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μίλησε για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία. Και πώς όχι;

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι τουρκικές αερογραμμές έχουν απευθείας φθηνές πτήσεις με τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, η Αγκυρα προσφέρει ολιγόωρη δωρεάν βίζα (τράνζιτ) στα άτομα που φτάνουν από εκεί και τελικά με άλλες φθηνές πτήσεις μεταφέρονται στο παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου.

Από εκεί, περπατώντας και υπό την καθοδήγηση διακινητών είναι πολύ εύκολο να φτάσουν στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία, όπου απλώς ζητούν άσυλο. Ο,τι ακριβώς γίνεται και στα σύνορα Ε.Ε.-Λευκορωσίας δηλαδή, αλλά με περισσότερες ιδιαιτερότητες, αφού η Πράσινη Γραμμή δεν θεωρείται σύνορο και άρα ούτε η Frontex ούτε άλλη ευρωπαϊκή δύναμη θα μπορούσε να προστρέξει. Η δε επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής είναι από μόνη της ευαίσθητη.

Η Κύπρος έχει συνυπογράψει με ακόμα 12 χώρες της Ε.Ε. την επιστολή για την προστασία εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., στην οποία αναφέρεται ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν αντίστοιχα μέτρα και στην Πράσινη Γραμμή, «χωρίς να θεωρείται σύνορο». Εν αναμονή αποφάσεων όμως, τα πράγματα είναι δύσκολα.

«Το σύστημα ασύλου και υποδοχής της χώρας έχει ξεπεράσει τα όριά του. Στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής “Πουρνάρα”, χωρητικότητας 800 ατόμων, ο αριθμός των διαμενόντων έχει ξεπεράσει σήμερα τα 2.400 άτομα, δηλαδή πάνω από το 300% της χωρητικότητάς του. 

Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα φιλοξενίας περισσότερων μεταναστών»…δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Η Ε.Ε. σφυρίζει αδιάφορα

Ενώ για τις χώρες που δέχονται την πίεση από το καθεστώς Λουκασένκο η αντίδραση της Ευρ. Επιτροπής και των κρατών-μελών ήταν άμεση, με επιβολή κυρώσεων και άμεσα μέτρα, στην περίπτωση της Κύπρου δεν ισχύει κάτι αντίστοιχο. Οι Βρυξέλλες «κώφευαν» εδώ και χρόνια και, μόλις τον Οκτώβριο, ο Σλοβένος υπουργός Εσωτερικών ανέφερε στις δηλώσεις του και την Κύπρο.

Την περασμένη εβδομάδα, στη σύνοδο των ηγετών για την «εργαλειοποίηση» των μεταναστών από τον Λουκασένκο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης το έθεσε ξανά. Και ήταν η πρώτη φορά που η Ευρωπαική Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραδέχτηκαν το μέγεθος του προβλήματος.

Ωστόσο, στην επιστολή που έχει στείλει η Κύπρος προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10 Νοεμβρίου δεν έχει λάβει ακόμα απάντηση.

Στην επιστολή ο Νίκος Αναστασιάδης περιέγραφε τη δραματική κατάσταση και την αφόρητη πίεση που δέχεται το κράτος και οι υπηρεσίες Μετανάστευσης και Ασύλου και ζητούσε βοήθεια από την Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, ζητούσε – όπως έχει γίνει για την Πολωνία, τη Λετονία και τη Λιθουανία – την ενεργοποίηση του άρθρου 78(3) της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη λήψη προσωρινών μέτρων προς όφελος της Κύπρου για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, όπως είναι το δικαίωμα αναστολής της αποδοχής νέων αιτήσεων ασύλου έως ότου η κατάσταση καταστεί διαχειρίσιμη, αλλά και την άμεση θέσπιση ενός υποχρεωτικού συστήματος μετεγκατάστασης για την Κύπρο.

Επιπλέον, η Κύπρος ζήτησε έκτακτη οικονομική βοήθεια για την κάλυψη των έκτακτων λειτουργικών δαπανών των κέντρων υποδοχής, αλλά και την παροχή υποστήριξης, μέσω οικονομικής βοήθειας και εξοπλισμού για την επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής.

Τέλος, αίτημα αποτελεί και η επιτάχυνση της εξέτασης του αιτήματος χρηματοδότησης της Κύπρου για την κατασκευή και λειτουργία του νέου Κέντρου Φιλοξενίας «Λίμνες» και την κατασκευή προαναχωρησιακού κέντρου στην ίδια περιοχή.

«Η υιοθέτηση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης, που να ρυθμίζει με ορθολογισμό και αλληλεγγύη τα ιδιαιτέρως σοβαρά μεταναστευτικά ζητήματα, αποτελεί, κατά την άποψή μας, απαραίτητο εργαλείο για αντιμετώπιση των κινδύνων και προβλημάτων που δημιουργούνται από την παράτυπη μετανάστευση σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα»…τόνισε ο Κύπριος υπ. Εσωτερικών Ν. Νουρής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here