Διαπλοκή Μητσοτάκη: Ξεπλένει τις απάτες των εισηγμένων εταιρειών με πενταετή παραγραφή.

0
382

ΜΕ νόμο «πλυντήριο» για τους μεγαλόσχημους που ληστεύουν τους μικροεπενδυτές στο Χρηματιστήριο, προσπαθούν να σβήσουν τα κακουργήματα.

Ξεπλένουν τις απάτες των εισηγμένων εταιρειών με πενταετή διαγραφή, ξεσηκώνοντας τσουνάμι αντιδράσεων από επενδυτές και εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για παραγραφή των χρηματιστηριακών αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος με συντόμευση του χρόνου παραγραφής τους από τη δεκαετία στην πενταετία, με σχετική πρόβλεψη να υπάρχει στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για το οποίο ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση και παίρνει τον δρόμο προς τη Βουλή.

Σύμφωνα με τις αντιδράσεις, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να μειώσει τον χρόνο παραγραφής των χρηματιστηριακών αδικημάτων στην πενταετία, με προτεινόμενη διάταξη που προκαλεί έντονες αντιδράσεις ακόμη και από τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η οποία υπέβαλε παρατηρήσεις στη διαβούλευση και καλεί το υπουργείο να αναδιατυπώσει τη διάταξη με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφευχθεί η ατιμωρησία κακουργημάτων, για τα οποία έγινε μεγάλη συζήτηση τα τελευταία χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου της Folli Follie.

Παραβάσεις νομοθεσίας

Συγκεκριμένα, το άρθρο 8 του σχεδίου νόμου που φέρει την υπογραφή του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, αναφέρει ότι «οι παραβάσεις της νομοθεσίας, που ισχύει για την κεφαλαιαγορά και η σχετική αρμοδιότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για επιβολή κυρώσεων υπόκεινται σε πενταετή παραγραφή».

Η ρύθμιση που προτείνεται όπως επισημαίνουν στη διαβούλευση οι εργαζόμενοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε ατιμωρησία, καθώς είναι γνωστό ότι η Επιτροπή αντιμετωπίζει προβλήματα υπό-στελέχωσης και κατά κανόνα οι έρευνές της για χρηματιστηριακά αδικήματα έχουν μακρά διάρκεια, κάτι που σημαίνει ότι η συντόμευση του χρόνου παραγραφής πιθανόν να αφήσει ατιμώρητους τελικά παραβάτες που μπορεί να βαρύνονται με σοβαρές κατηγορίες.

Ειδικότερα σύμφωνα με τον Σύλλογο των Εργαζομένων:

«Η πρόβλεψη παραγραφής μετά την παρέλευση 5ετίας από την διάπραξη της παράβασης, μας βρίσκει απολύτως αντίθετους, αφού η φύση των εποπτευόμενων αντικειμένων σε συνδυασμό με την υπό-στελέχωση των υπηρεσιών της Ε.Κ. θα οδηγήσει στην ατιμωρησία και συνακόλουθη υποβάθμιση του εποπτικού έργου και της διεθνούς αξιολόγησης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς».

Διαφωνία

Την ίδια ώρα, η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών εκφράζει τη διαφωνία της με τη σύντμηση της προθεσμίας παραγραφής κακουργημάτων και προτείνει την αναμόρφωση της διατύπωσης του σχετικού άρθρου, ώστε να ξεκαθαρίσει ότι η παραγραφή καλύπτει μόνο τις αρμοδιότητες ελέγχου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και όχι τη γενικότερη ποινική αντιμετώπιση χρηματιστηριακών αδικημάτων.

Η διοίκηση του Χρηματιστηρίου αναφέρει σχετικά με το άρθρο 8, ότι στο διοικητικό δίκαιο η παραγραφή συνδέεται συνήθως με τη δυνατότητα/δικαίωμα της διοίκησης για επιβολή κυρώσεων και όχι με αυτήν καθαυτή την παράβαση της νομοθεσίας (π.χ. φορολογικό δίκαιο).

Καθώς πολλές από τις παραβιάσεις της νομοθεσίας της κεφαλαιαγοράς οδηγούν σε κυρώσεις τόσο διοικητικής όσο και ποινικής φύσης, μία τέτοια αναφορά μπορεί να οδηγήσει σε σύντμηση της παραγραφής των κακουργημάτων που είναι μεγαλύτερη της πενταετίας.

Προτείνεται η αναδιατύπωση της πρώτης παραγράφου ως εξής: Η αρμοδιότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παράβασης διατάξεων της νομοθεσίας που ισχύει για την κεφαλαιαγορά υπόκεινται σε πενταετή παραγραφή.

Επιστολή Μακγκίνες σε Σταϊκούρα

Το Συμβούλιο της Ευρώπης φέρεται να διαπίστωσε σοβαρές ελλείψεις σε σχέση με την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητα του πλαισίου για το ξέπλυμα χρήματος στην Ελλάδα και αδυναμίες σε συγκεκριμένους τομείς και φορείς, όπως η Αρχή για το Ξέπλυμα, η Τράπεζα της Ελλάδος, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η ΑΑΔΕ, η ΕΛΤΕ, κ.α..

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Newsbomb.gr» υπάρχει επιστολή που απηύθυνε η Ευρωπαία Επίτροπος Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Μέιριντ Μακγκίνες στις 10 Ιανουαρίου 2022 στον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, με την οποία του ζητάει να δώσει απαντήσεις για μια σειρά από σοβαρά ζητήματα που αναδείχθηκαν κατά την αξιολόγηση που διενήργησε προ μηνών το Συμβούλιο της Ευρώπης στους φορείς που εμπλέκονται στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος στην Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here