Η κοινωνία ΑΠΑΙΤΕΙ μέτρα και όχι εκλογικούς σχεδιασμούς…του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου.

0
340

Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι η κοινωνία ζητά μέτρα για να μην «πληρώσει το μάρμαρο» από τον πόλεμο στην Ουκρανία και όχι χειρισμούς για τις εκλογές.

Δεν χρειάζεται κανείς να διαβάσει δημοσκοπήσεις για να καταλάβει το πολιτικό κλίμα. Αρκεί να κάνει μια βόλτα στην πόλη, να σταθεί σε μια ουρά σούπερ μάρκετ, να πάει να βάλει βενζίνη. Στην κοινωνία υπάρχει δυσαρέσκεια. Πυρήνας αυτής της δυσαρέσκειας είναι η οικονομία.

Γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε ένα κύμα ακρίβειας που απειλεί να ακυρώσει όσα βήματα βελτίωσης της οικονομικής τους κατάστασης έκαναν τα νοικοκυριά τα προηγούμενα χρόνια.

Δημοσιονομικοί περιορισμοί και εκλογικοί σχεδιασμοί - slpress.gr

Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα μας δεν είναι όπως οι άλλες Ευρωπαϊκές. Η προηγούμενη δεκαετία ήταν στο μεγαλύτερο μέρος μια πολύ τραυματική εμπειρία για την Ελληνική οικονομία και την κατάσταση της κοινωνίας. Και αμέσως μετά είχαμε την πανδημία με όλες τις επιπτώσεις που είχε και στην οικονομία.

Τώρα έρχεται η έκρηξη του πληθωρισμού από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, αλλά και τη γενικότερη οικονομική ανασφάλεια.

Όλα αυτά οι πολίτες δεν τα βλέπουν ως «στατιστικές». Στο πετσί τους τα νιώθουν και στο πορτοφόλι τους τα μετρούν. Και είναι προφανές ότι περιμένουν μέτρα που να έχουν άμεσο αποτέλεσμα. Είναι πολύ μεγάλο το κόστος για να κάτσουν απλώς να αναλογιστούν ότι είναι μια «διεθνής κρίση».

Στην περίοδο της πανδημίας η Κυβέρνηση, ακολουθώντας μια παγκόσμια τάση, πήρε συγκεκριμένα μέτρα που στόχο είχαν να εξασφαλίσουν ότι πλάι στην υγειονομική κρίση δεν θα είχαμε και μια κοινωνική κατάρρευση. Και αυτό είχε αποτέλεσμα σε σημαντικό βαθμό.

Με ανάλογο τρόπο πρέπει να σκεφτούμε και τώρα. Με μέτρα γενναία, τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ούτε πρέπει να αποτελέσει η κρίση ευκαιρία για υπερκέρδη, όταν τμήματα της κοινωνίας θα φτωχοποιούνται ξανά.

Ούτε χωρούν λογικές «δημοσιονομικής σταθερότητας», γιατί αυτό που προέχει είναι να αποφύγουμε την κοινωνική έκρηξη και να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή.

Γιατί εάν αποσταθεροποιηθεί η κοινωνία, τότε η πολιτική (και όχι μόνο δημοσιονομική) αποσταθεροποίηση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Γι’ αυτό και το τελευταίο που θα έπρεπε να μας απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι οι εκλογές ή εάν χρειάζεται νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here