Τελευταία ζαριά της ΝΔ με φτηνά κόλπα……του Σωτήρη Καψώχα.

0
311

Πανικός και ίντριγκες στο «μαγειρείο» της Πειραιώς……

Κινήσεις απελπισίας στο εξωτερικό σε μια ακόμα απόπειρα υπονόμευσης – Λομπίστες, ξένα ΜΜΕ και οικονομικοί παράγοντες πιέζουν τις αγορές να «αδειάσουν» την κυβέρνηση – Παρέμβαση και στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Η αντίδραση των ανώνυμων αγορών και η αντίσταση της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα οικονομικά-κοινωνικά μέτρα της κυβέρνησης αποτελούν το τελευταίο ανάχωμα της Νέας Δημοκρατίας, του Κυριάκου Μητσοτάκη και της υποστηρικτικής επιχειρηματικής «ελίτ» προκειμένου να αναχαιτιστεί η «απειλή» Τσίπρα.

Ήδη σημαντικοί «λομπίστες» που κινούνται ιδεολογικά στη φιλοσοφία των αγορών, σημαίνοντα στελέχη του οικονομικού χώρου και τεχνοκράτες που πρόσκεινται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν επιδοθεί σε αγώνα επηρεασμού των ισχυρών πολιτικών και οικονομικών κέντρων Ευρώπης και ΗΠΑ ούτως ώστε να εμποδιστεί ή και να αποτραπεί το σχέδιο παροχών της κυβέρνησης και κυρίως η μη μείωση των συντάξεων.

Με τη διευκόλυνση, τις ευλογίες αλλά και τη διακριτική παρουσία στελεχών της ΝΔ ενημερώνονται Βερολίνο, Φρανκφούρτη και Νέα Υόρκη ότι…..«ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για γενναίο πρόγραμμα παροχών, γεγονός που θα εκτρέψει δημοσιονομικά τη χώρα».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κορυφαίο στέλεχος του ευρύτερου οικονομικού-τραπεζικού χώρου, συνομιλώντας πρόσφατα με σημαίνοντες παράγοντες της ΕΚΤ και Γερμανούς επιχειρηματίες, επιχειρηματολογούσε – δήθεν αφελώς – ότι εν μέσω κρίσης στις αναδυόμενες οικονομίες, αλλά και ανησυχίας για την περίπτωση της Ιταλίας, οι αγορές οφείλουν να στείλουν μήνυμα ότι η μεταμνημονιακή Ελλάδα απέχει από το να γίνει επενδυτική επιλογή.

Και σίγουρα – όπως έλεγε – η ανησυχία των επενδυτών για παρατεταμένη προεκλογική περίοδο δεν βοηθά τις προοπτικές φθηνού δανεισμού.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων φαίνεται πως θα αναδειχτούν σε κεντρικό προεκλογικό ζήτημα, καθώς την περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε λόγο για «οικτρή αποτυχία» του τρίτου προγράμματος στήριξης και διαπίστωνε πως «η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι σήμερα η Ελλάδα είναι εκτός αγορών». 

Επικαλέστηκε, εξάλλου, τη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή» ο Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος προειδοποίησε ότι ο διάλογος με τους επενδυτές θα είναι πιο δύσκολη υπόθεση από τη διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους θεσμούς.

«Η Ελλάδα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, με το επιτόκιο του 10ετούς να έχει σκαρφαλώσει πάνω από το 4,6%. Η Ελλάδα δεν έχει πια πρόσβαση σε φθηνή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αλλά έχει μείνει με βαριές δεσμεύσεις, πολύ βαριές δεσμεύσεις, μέχρι το 2022, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% κι ένα αυστηρό πλαίσιο λιτότητας τουλάχιστον μέχρι το 2060, αυτό το οποίο εμείς αποκαλούμε ένα άτυπο τέταρτο μνημόνιο», επεσήμανε, θέτοντας τον τόνο της αντιπαράθεσης ενόψει ΔΕΘ.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι οι περίφημες αγορές έχουν ήδη «δείξει τα δόντια τους» εκτινάσσοντας τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει στις πιέσεις της αντιπολίτευσης, που επιθυμεί «φτωχό» πακέτο εξαγγελιών για να το αξιοποιήσει πολιτικά.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της ΔΕΘ πρόκειται να ανακοινώσει σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν μειώσεις φόρων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, περιορισμό της επιβάρυνσης από τον ΕΝΦΙΑ, αύξηση των κατώτατων μισθών, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και μέτρα ενίσχυσης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Με οδηγό το σενάριο των πιέσεων που θα δεχτεί, η διαχείριση που επιλέγεται είναι προσεκτική, με σχετική ισορροπία μηνυμάτων προς το εσωτερικό και το εξωτερικό ακροατήριο, προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν «αρνητικά αντανακλαστικά από τον σκληρό άξονα των δανειστών».

Η πολιτική απόφαση για ακύρωση των ψηφισμένων μειώσεων στις συντάξεις είναι οριστικά ειλημμένη και θα προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. 

Εκείνο που παραμένει ακόμη ανοιχτό είναι η μορφή της προαναγγελίας αυτής, καθώς η βασική πρόθεση – και το ιδανικό σενάριο – για την κυβέρνηση είναι η αναστολή του μέτρου να γίνει σε συμφωνία με τους θεσμούς. 

Τούτο σημαίνει ότι το θέμα θα τεθεί σε διαβούλευση με τους εκπροσώπους των δανειστών, που φτάνουν στις 10 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, θα συζητηθεί στο Eurogroup του Οκτωβρίου και οι τελικές αποφάσεις θα αποτυπωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, που πρέπει να κατατεθεί το αργότερο έως τις 15 Οκτωβρίου.

Στην πραγματικότητα, η προσοχή και οι προβληματισμοί της κυβέρνησης δεν αφορούν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Ανησυχία δεν υπάρχει ούτε και για τη στάση της Κομισιόν – αντιθέτως, τόσο ο Πιερ Μοσκοβισί όσο και παράγοντες που βρίσκονται κοντά στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχουν μεταφέρει στην Αθήνα την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιδείξει «ευελιξία» υπό το φως και των θετικών δημοσιονομικών δεδομένων. 

Οι κυβερνητικοί προβληματισμοί, και οι επακόλουθοι προσεκτικοί χειρισμοί, εστιάζουν σε δύο μέτωπα: στις αγορές και στον γερμανικό παράγοντα.

Σε ότι αφορά στις αγορές, στόχος είναι η απόφαση για ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις να μην εκληφθεί ως υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις και εγκατάλειψη των μεταρρυθμίσεων – γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει εκτίναξη των spreads και απαγορευτικό κόστος δανεισμού. 

Ως εκ τούτου, το μήνυμα που θα επιχειρηθεί να σταλεί είναι πως η ίδια η δημοσιονομική υπέρ-απόδοση – τεκμηριωμένη και αποδεδειγμένη – επιτρέπει την αναστολή πρόσθετων μέτρων λιτότητας που ήταν ούτως ή άλλως προληπτικά και στον πυρήνα τους άκρως αντιαναπτυξιακά.

Η κυβέρνηση, ποντάροντας σε σειρά από θετικές εξελίξεις – από τα στοιχεία για το υπέρ-πλεόνασμα που θα παρουσιαστούν τον Οκτώβριο ως την αναβάθμιση από τη Moody’s που αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου – αισιοδοξεί ότι το σενάριο επίθεσης των αγορών δεν θα υλοποιηθεί. 

Επίσης, έχει αποφασίσει αμετάκλητα να προχωρήσει με οδηγό το «πορτογαλικό μοντέλο» άρσης της λιτότητας, ένα μοντέλο που δεν προκάλεσε ρήγμα στις σχέσεις της Λισαβόνας με τις αγορές.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here