Ο Μητσοτάκης φεύγει και αφήνει πίσω του Συντρίμμια.

0
425

Οι πρόσφατες εξελίξεις με την κατάρρευση του θεσμικού πλαισίου δημοκρατικής λειτουργίας λόγω του περιβόητου επιτελικού κράτους Μητσοτάκη, έχουν στρέψει την προσοχή μακριά από το άλλο τεράστιο πρόβλημα. Αυτό της Eλληνικής οικονομίας.

Η αλήθεια είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε αποδρομή, διότι γνωρίζει πλέον πως δεν υπάρχει περίπτωση να παραμείνει στο Μέγαρο Μαξίμου, ασχέτως των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Κατά μία προσέγγιση πάντως, αυτό είναι εξαιρετικά βολικό, διότι τον «λογαριασμό» που ο ίδιος δημιούργησε με τις αυτοκτονικές επιλογές στον τομέα της οικονομίας, θα κληθεί να τον πληρώσει ο αντικαταστάτης του!

Και ο λογαριασμός είναι εξαιρετικά «βαρύς».

Φεύγει και αφήνει πίσω του συντρίμμια: Το καυστικό σκίτσο των Times για το... | Διεθνή Ειδήσεις

Όπως όλα δείχνουν, το έλλειμμα για το 2022 θα αγγίξει τα 4 δις ευρώ. Το οποίο φυσικά έρχεται να προστεθεί στα θηριώδη ελλείμματα των δύο προηγούμενων ετών, με το έλλειμμα του 2021 να είναι το μεγαλύτερο στην ΕΕ, δεύτερο μετά την «μικρή» Μάλτα.

Μιλάμε για μία τεράστια αποτυχία, την ώρα μάλιστα που το δημόσιο χρέος έχει εκτιναχθεί και έχει ξεπεράσει το 200% επί του ΑΕΠ. Παγκόσμιοι πρωταθλητές, πίσω από την Ιαπωνία, την οποία όμως οι επενδυτές παρακαλούν για να την δανείσουν!

Με δηµόσιο χρέος 30 χιλ. ευρώ ανά κεφαλή, τα βάρη φορτώνεται κυρίως η νέα γενιά

Εμείς παραμένουμε εκτός επενδυτικής βαθμίδας και φυσικά με αυτά τα αποτελέσματα θεωρείται απίθανο να επανέλθουμε…

Τα τρία χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη λοιπόν έχουν συνοδευτεί με μία πρωτοφανή επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών, η οποία όμως συγκαλύφθηκε λόγω της πανδημίας.

Μαζί της συγκαλύφθηκε και η ασύλληπτη κακοδιαχείριση, ο ορυμαγδός των απευθείας αναθέσεων που σύμφωνα πλέον με τις ελεγκτικές αρχές δεν είχε καμιά συνάφεια με τις έκτακτες ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία.

Μιλάμε για ένα πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα, το οποίο έγινε συνειδητά, μετατρέποντας μία υγειονομική τραγωδία σε ευκαιρία για ρεσάλτο στο δημόσιο ταμείο.

Ο εφιάλτης όμως, μόλις έχει ξεκινήσει. Το 2023, η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1%, δηλαδή 2 δις ευρώ, έναντι του Ελλείμματος 4 δις με το οποίο θα «κλείσει» το 2022.

Με απλά λόγια, ο αντικαταστάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη θα κληθεί να εξοικονομήσει 6 δις ευρώ σε μία οικονομία διαλυμένη, με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις κατεστραμμένες από τις ιλιγγιώδεις αυξήσεις στο κόστος ενέργειας, με μία οικονομία όπου η ΔΕΗ κερδοσκοπεί έναντι του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας επιφέροντας αδιανόητο χτύπημα στην πρωτογενή παραγωγή για τον αγροτικό τομέα, την ώρα που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει την επισιτιστική κρίση.

Ο διάδοχος του Μητσοτάκη λοιπόν έχει μπροστά του μία Λερναία Ύδρα, ενώ θα στέκεται σε ένα έδαφος ναρκοθετημένο από τις δήθεν μεταρρυθμίσεις Μητσοτάκη, οι οποίες όμως ισοδυναμούν με εθνικό σαμποτάζ.

Διότι αυτό που έκανε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι να δημιουργήσει παντοδύναμα καρτέλ τα οποία κατέγραψαν απίστευτα κέρδη την ώρα που η κοινωνία και η πραγματική οικονομία κατέρρεε, καρτέλ που όμως απόκτησαν πρόσβαση στο μιντιακό σύστημα, με αποτέλεσμα να απολαμβάνουν ασυλίας και με την σειρά τους να παρέχουν ασυλία στα ανοσιουργήματά Μητσοτάκη.

Για να επιτευχθούν τα Βασικά προαπαιτούμενα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2023, θα πρέπει η επόμενη κυβέρνηση να συγκρουστεί μετωπικά με αυτά τα καρτέλ που έγιναν κράτος εν κράτει διατηρώντας τον Μητσοτάκη στην Κυβέρνηση παρά τις παροιμιώδεις αποτυχίες και καταστροφές που προκάλεσε.

 

Εθνικά θέματα, υγειονομική κρίση, οικονομία, λειτουργία του πολιτεύματος. Θα χρειαστούν δεκαετίες για να συνέλθει η Ελλάδα από την λαίλαπα Μητσοτάκη.

Το δις εξαμαρτείν.. - Λόγιος Ερμής | Η γνώση ξεκινάει με την αναζήτηση...

Για την οικονομία όμως δεν υπάρχουν τέτοια περιθώρια.

Η Ελλάδα θα πρέπει να ανατρέψει την ολισθηρή πορεία τριών ετών μέσα σε λίγους μήνες. Αυτό οφείλει να το γνωρίζει όποιος θέσει υποψηφιότητα για την «θέση Μητσοτάκη».

Ο επόμενος Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να παραλάβει μία θέση απόλαυσης, σε ένα Μαξίμου που είχε μετατραπεί σε Λούνα-Παρκ και ένα Προεδρικό Μέγαρο-Disneyland, αλλά μία θέση μάχης.

Μία θέση που μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτή που παρέλαβε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1974.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here