Τα Αδιέξοδα της ΕΕ στην Αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ.

0
217

Τόσο ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, όσο και η νυν πρόεδρος, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσαν την πιθανότητα Εμπορικού Πολέμου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο λόγος είναι ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ στις Ηνωμένες Πολιτείες την 1η Ιανουαρίου 2023. Αυτός ο νόμος προσφέρει τεράστιες επιδοτήσεις σε εταιρείες που εκτελούν έργα καθαρής ενέργειας και τεχνολογίας, εφόσον έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για περίπου 370 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις που θα χρησιμεύσουν ως πρόσθετο κίνητρο για τους ευρωπαϊκούς βιομηχανικούς κολοσσούς να μετεγκατασταθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα αδιέξοδα της ΕΕ στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ - evros24.gr

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τροφοδοτήσουν το μεγαλύτερο μέρος της προμήθειας μετάλλων σπάνιων γαιών, που απαιτούνται για την παραγωγή ηλιακών και αιολικών πάνελ, καθώς και μπαταριών και κινητήρων για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με την πολλαπλή διαφορά, εις βάρος της Ευρώπης, στο κόστος των ενεργειακών πόρων, θα συμβάλουν στην απορρόφηση της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και οι δύο παράμετροι μεταβάλλουν κρίσιμα την ισορροπία ανταγωνιστικότητας μεταξύ των εταιρειών της ΕΕ και των ΗΠΑ, αφήνοντας τα ευρωπαϊκά εργοστάσια με μια απλή επιλογή: να μετεγκατασταθούν ή να πεθάνουν.

Ο γίγαντας της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, δεν διέψευσε τις φήμες ότι έκλεινε εργοστάσια παραγωγής στη Γερμανία, την Τσεχία και τη Σλοβακία λόγω ελλείψεων Φυσικού Αερίου.

Η εταιρεία δεν λέει τίποτα για την ακριβή τοποθεσία των εγκαταστάσεων παραγωγής που θα κλείσουν, αλλά δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς. Μόλις αποκαλυφθεί το μυστικό, η διαδικασία θα αρχίσει να επεκτείνεται εκθετικά:

Κατασκευαστές αυτοκινήτων, Χημικά εργοστάσια, Φαρμακευτικές εταιρείες και πολλές άλλες θα ακολουθήσουν, απολύοντας εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους.

Μόλις ένα μήνα πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να μιλήσουν για τη σύγκρουση που είχε ξεσπάσει στο στρατόπεδο της Δύσης. Μέχρι το τέλος ήλπιζαν να διαπραγματευτούν έναν συμβιβασμό.

Ο Μπάιντεν υπέγραψε τον νόμο τον Αύγουστο 2022, στη μέση του πολέμου της Ουκρανίας, ο οποίος θα έπρεπε να είχε ενώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις δυτικές χώρες για να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία.

Αλλά η δολιοφθορά του Nord Stream άφησε την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου της. Και ένα υπεράκτιο εμπάργκο πετρελαίου και ανώτατο όριο τιμών θα μπορούσαν να αφήσουν την Ευρώπη χωρίς ρωσικό πετρέλαιο.

Αποδεικνύεται ότι αυτό που είναι καλό για τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι καλό για την Ευρώπη, η οποία έχει γίνει εξαρτημένη από τους αμερικανικούς ενεργειακούς πόρους.

Παλαιότερα, η Ευρώπη θρηνούσε την εξάρτησή της από τη Ρωσική Ενέργεια και τώρα το ίδιο κάνει για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ………….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here