ΠΩΣ ο Ανδρουλάκης διαλύει το ΠΑΣΟΚ το οποίον είναι πλέον «Τρία σε Ένα»!…του Γιώργου Λακόπουλου.

0
205

Το πιθανότερο είναι ότι η άρνηση Ανδρουλάκη υιοθέτησης του στόχου για συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ σε Κυβέρνηση Τσίπρα, θα αποδειχθεί ολέθρια.

Κάποιοι προσεγγίζουν τον Νίκο Ανδρουλάκη από τη σκοπιά του Μανόλη Αναγνωστάκη: «Δεν έφταιγε ο ίδιος, τόσος ήτανε κι οι άνθρωποι γεμάτοι είναι τώρα απαιτήσεις».

Και η αλήθεια είναι ότι ο πρώτος χρόνος του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έκλεισε με αρνητικό απολογισμό.

Κάθε πέρσι και καλυτέρα. Η δημοσκοπική ευτυχία, παρήλθε και το «διπλάσιο ποσοστό» εκλαμβάνεται ως παραίσθηση.

Το πάλαι ποτέ ισχυρό κόμμα-που καταπονείται από τις ηγεσίες του μετά το 2004-εξακολουθεί να δείχνει φτερό στον άνεμο. Δεν έχει διακριτή ιδεολογία, πολιτική γραμμή, σαφή τοποθέτηση στο πολιτικό τόξο.

Κινείται με πρώτη ύλη τις ασάφειες, τους μικρομεγαλισμούς και το έλλειμμα ηγετικότητας του επικεφαλής του. Διευθύνεται από μια κλειστή σέχτα ψιλοάσχετων με την πολιτική και την ιστορία του, χωρίς κανονικά πολιτικά όργανα, με τακτικές συνεδριάσεις, για λήψη αποφάσεων.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης «τεστάρει» στελέχη για κρίσιμες θέσεις στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

Ο προηγούμενος χρόνος του άφησε κληρονομιά το σκάνδαλο Καϊλή, που παραμένει εγκαιροφλεγής βόμβα, λόγω των χειρισμών Ανδρουλάκη.

Στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα του καταλογίζουν ότι αν δεν την έκανε αντιπρόεδρο στο Ευρωκοινοβούλιο, ή έστω αν την διέγραφε εγκαίρως-π.χ. λόγω της υπεράσπισης του Μεσαιωνικού Εμίρη του Κατάρ σε επίσημη συνεδρίαση-η σύλληψη δεν θα την έβρισκε μέλος της ευρωσοσιαλιστικής ομάδας. Ποτέ δεν ανάλαβε την ευθύνη του και πλέον βρίσκεται σε οιονεί απομόνωση. Στην τελευταία σύνοδο δεν εμφανίσθηκε καν.

ΠΑΣΟΚ: Και ο Νίκος Ανδρουλάκης... τέλος | Tribune.gr

Πολιτικά τέκνα του Βαγγέλη Βενιζέλου ο Ανδρουλάκης και η Καϊλή, είχαν στενή συνεργασία μεταξύ τους από το 2014. Ο πρώην γραμματέας, παρότι η κυρία στις αρχαιρεσίες του 2021 τον εγκατέλειψε υπέρ του Λοβέρδου, της άνοιξε το δρόμο για την Αντιπροεδρία.

Τη συνεχάρη δημόσια και σε συνάντησή τους τον περασμένο Απρίλιο συζήτησαν για την τρίτη θητεία της-για την οποία μετά το σκάνδαλο είπε ότι δεν θα της έδινε.

Δεν τη διέγραψε πάντως όταν δεν τον στήριξε στις υποκλοπές, ούτε όταν εκτέθηκε με το Κατάρ. Και όταν την απομάκρυνε μετά τη σύλληψή της, δεν επικαλέστηκε την εμπλοκή της σε πράξεις διαφθοράς, αλλά την χαρακτήρισε «Δούρειο Ίππο της ΝΔ».

Ακόμη και αν το ΠΑΣΟΚ ξεπεράσει τις περιπλοκές που του δημιουργεί η υπόθεση Καϊλή, θα παραμείνει εμφανώς τριχοτομημένο.

Η ομάδα που κατέχει τα κεντρικά αξιώματα, χάνει διαρκώς επιρροή και εκτίθεται με τις επιλογές της.

Π.χ. ότι ο Γραμματέας Ανδρέας Σπυρόπουλος, χαρακτήρισε «Πάτσηδες» όσους κόβονται, ή αποσύρονται, από τα ψηφοδέλτια, σήκωσε κύμα διαμαρτυριών και θα φέρει νέες αποχωρήσεις-όπως έγινε με τον Ηλία Λιβάνη.

Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου, περιορίζεται στην ομάδα του. Με στόχο να διευρύνει την επιρροή του στην επομένη Βουλή και να αυτονομηθεί από το ΠΑΣΟΚ-καθώς δεν αντέχει ότι τελεί υπό την ηγεσία Ανδρουλάκη. Άλλωστε πράξη διάλυσης του διασπαστικού ΚΙΔΗΣΟ δεν υπάρχει.

Η Ομάδα Λοβέρδου πυκνώνει τις σχέσεις της με το σύστημα Μητσοτάκη και θα τον ακολουθήσει όταν κληθεί για υποστήριξη.

Οι περιθωριοποιημένοι «Γεννηματικοί» αδρανοποιούνται ή ποντάρουν στον πρώην Γραμματέα Νίκο Χριστοδουλάκη και η παλαιά «Ομάδα Παπουτσή» προσανατολίζεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το σκηνικό ο Νίκος Ανδρουλάκης μετεωρίζεται χωρίς πυξίδα και ταυτότητα, με αδύναμη σκηνική παρουσία και επίμονη στον «διμέτωπο», δια του οποίου στηρίζει τον Μητσοτάκη-επιτιθέμενος, ανοίκεια, στον Τσίπρα, με τον οποίο αποφεύγει ακόμη και να φωτογραφηθεί σε δημόσιο χώρο.

Είναι προφανές ότι η γραμμή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «Πρώτο κόμμα, για προοδευτική Κυβέρνηση» λειτουργεί διλημματικά και του τραβάει το έδαφος κάτω από τα πόδια.

Εκ παραλλήλου, όλο και περισσότερες ενδείξεις ενισχύουν την εκτίμηση του Βασίλη Σκουρή:

«Το πραγματικό «θέλω» του Νίκου Ανδρουλάκη είναι να έχει αυτοδυναμία ο Μητσοτάκης στις εκλογές ώστε το ΠΑΣΟΚ να μην έχει δίλημμα με ποιον θα συνεργαστεί για να σχηματιστεί κυβέρνηση…».

Ίσως και να ελπίζει σε αναβάθμιση του ρόλου του στη Δημοκρατική Παράταξη. Φρούδες ελπίδες.

Η προτίμηση στην αυτοδυναμία Μητσοτάκη είναι φανερή στους πολιτικούς παρατηρητές. Αλλά η ιδέα ότι θα αντικαταστήσει τον ταλαντούχο Τσίπρα ως επικεφαλής της Δημοκρατικής Παράταξης κινείται στη σφαίρα της φαντασίας.

Το πιθανότερο είναι ότι η άρνηση υιοθέτησης του στόχου για συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ σε Κυβέρνηση Τσίπρα, θα αποδειχθεί ολέθρια.

Μετά τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα διαλυθεί, ο καθένας από τους ομαδάρχες θα τραβήξει το δρόμο του και ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κατακτήσει το ρεκόρ της πιο Σύντομης Θητείας στην Ηγεσία…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here