Το ΜΕΓΑ Έργο Ύδρευσης του Δήμου Κηφισιάς-Επισκευή, Συντήρηση και Εκσυγχρονισμό του δικτύου και των εγκαταστάσεων!….του Αντιδημάρχου κ. Μιχάλη Καυγαλάκη.

0
433

Από την αρχή της θητείας μας καταστήσαμε σαφές τους στόχους, τις προτεραιότητες και την ιεράρχηση των ζητημάτων στην περιοχή μας, όπως είχαμε κάνει και στην προηγούμενη μας θητεία.

Για την ύδρευση του Δήμου μας, συνεχίζουμε το μεγάλο αυτό έργο που ξεκινήσαμε από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των υποχρεώσεων μας ως νέα Διοίκηση (από το 2014 έως και σήμερα) για την επισκευή, συντήρηση και εκσυγχρονισμό του δικτύου μας – εγκαταστάσεων.

Τα  τελευταία χρόνια (από το 2021 έως σήμερα) ακούμε αρκετά παράπονα που αφορούν στην υπηρεσία Ύδρευσης και γενικότερα για το πόσιμο νερό της περιοχής μας.

Πραγματικά τα τελευταία αυτά χρόνια ταλαιπωρήθηκαν οι δημότες μας με τις συχνές διακοπές νερού στην Νέα Ερυθραία. Δυστυχώς δεν είχαμε να κάνουμε μόνο με ένα πολύ παλαιωμένο δίκτυο (σωληνώσεις άνω των 50 ετών), αλλά και με τις πολύ παλαιές εγκαταστάσεις των αντλιοστασίων με πεπαλαιωμένο μηχανολογικό εξοπλισμό.

Αυτά τα τρία χρόνια όμως έγινε η μεγαλύτερη αναβάθμιση που έχει γίνει ποτέ στη Ν. Ερυθραία, σε όλες τις βαθμίδες της ύδρευσης.

Αντικαταστάθηκε ένα πολύ μεγάλο τμήμα του δικτύου περίπου 57%, όπου ένα 15% απομένει για αντικατάσταση των παλαιών σωληνώσεων. Εκσυγχρονίστηκαν πλήρως τα δύο μεγάλα αντλιοστάσια με νέα ενεργειακά ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα.

Θα ήθελα, χωρίς να κουράσω τους αναγνώστες μας να σας υπενθυμίσουμε το σοβαρό αυτό έργο που έχει υλοποιηθεί σε αυτόν τον νευραλγικό τομέα.

Συγκεκριμένα:

  • Αναβάθμιση ολόκληρου του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και στα δυο κεντρικά αντλιοστάσια, Αθηνάς και Ισμήνης για τη διασφάλιση της αξιόπιστης λειτουργίας και συντήρησης των αντλητικών συγκροτημάτων.
  • Εγκατάσταση ενός αυτόματου συστήματος Τηλεμετρίας και Τηλε-ελέγχου (Scada) του δικτύου ύδρευσης με στόχο την παρακολούθηση της λειτουργίας των αντλητικών συγκροτημάτων σε πραγματικό χρόνο, αλλά και την ορθολογική διαχείριση, εξοικονόμηση ενέργειας και ύδατος παράλληλα με 13 τοπικούς σταθμούς ελέγχου που είχαν τοποθετηθεί τα προηγούμενα χρόνια για τον εντοπισμό προβληματικών αγωγών και διαρροών.
  • Εγκατάσταση ενός ειδικού εξοπλισμού διαχείρισης δεδομένων και επικοινωνιών για τη μετάδοση των δεδομένων στο κέντρο ελέγχου, τα οποία περιλαμβάνουν τις γεωτρήσεις, τα αντλιοστάσια μεταφοράς νερού, τις δεξαμενές και τα σημεία του δικτύου διανομής.
  • Αυτοματοποίηση των δύο (2) ηλεκτροπαραγωγικών ζευγών (γεννήτριες), τόσο για τις αντλίες (booster) της δεξαμενής, αλλά και για τις 3 μεγάλες γεωτρήσεις της οδού Παλαιολόγου.
  • Τοποθέτηση αυτόματου συστήματος χλωρίωσης του πόσιμου νερού στην δεξαμενή ανάλογα με την κατανάλωση της πόλης.
  • Τοποθέτηση ειδικών συστημάτων μείωσης στροφών (inventer), τόσο στα υποβρύχια αντλητικά συγκροτήματα των γεωτρήσεων όσο και στις ενισχυτικές αντλίες της δεξαμενής προς την πόλη.
  • Αντικατάσταση των 4 υποβρυχίων αντλιών της δεξαμενής του αντλιοστασίου της Ισμήνης, καθώς και τη μία αντλία τύπου booster (εξωτερική).
  • Αντικατάσταση όλων των αντλητικών συγκροτημάτων παροχής (αυτών των παραπάνω αντλιών) από σιδεροσωλήνα με νέας τεχνολογίας πολυαιθυλένιου από το εσωτερικό της δεξαμενής (αντλίες) έως και τους κεντρικούς μετρητές παροχών δεξαμενής προς την πόλη.
  • Ολοκλήρωση εσωτερικού καθαρισμού και μόνωσης της δεξαμενής πριν και μετά την τοποθέτηση των αντλιών.
  • Αντικατάσταση ολόκληρου του αντλητικού συγκροτήματος της γεώτρησης Γ/Σ3 (αντλία υποβρύχια + ανθυγρού καλωδίου) του πάρκου Σοφοκλέους με ολόκληρο ανθυγρό καλώδιο μήκους 670 m.
  • Αντικατάσταση ολόκληρου του αντλητικού συγκροτήματος της γεώτρησης Γ/Σ1 (αντλία υποβρύχια + ανθυγρού καλωδίου) του πάρκου Σοφοκλέους με τη διαδικασία του κατεπείγοντος άρθρου 269 παρ. δ. Του βιβλίου ΙΙ του Ν.4415/2016.
  • Αντικατάσταση ολόκληρου του αντλητικού συγκροτήματος της γεώτρησης Γ/ΑΘ (αντλία υποβρύχια + ανθυγρού καλωδίου) του αντλιοστασίου της οδού Αθηνάς.
  • Αντικατάσταση ολόκληρου του αντλητικού συγκροτήματος της γεώτρησης Γ/Σ2 (αντλία υποβρύχια + ανθυγρού καλωδίου) του πάρκου Σοφοκλέους.
  • Κατασκευή νέου αγωγού μεταφοράς ύδατος από τις γεωτρήσεις Γ/Σ2 του πάρκου Σοφοκλέους στην δεξαμενή.
  • Αντικατάσταση τμήματος αγωγού Φ140 μεταφοράς νερού από τις 3 γεωτρήσεις του πάρκου Σοφοκλέους έως την δεξαμενή λόγω παλαιότητας και φερτών υλικών από τις γεωτρήσεις μας.
  • Αντικατάσταση κεντρικών αγωγών ύδρευσης Σεβδικίου-Σκουφά-Βάρναλη-Ηρ. Πολυτεχνείου-Πλαστήρα-Αθ. Διάκου-Ευαγγελιστρίας-Παπαφλέσσα-Καστρίτσας: 27
  • Αντικατάσταση δευτερεύοντος δικτύου ύδρευσης Βρυούλων-Γ’ Σεπτεμβρίου-Φιλαδελφείας-Εφέσσου-Φωκαίας-Καποδιστρίου-Χαλκηδόνος-Κωνσταντινουπόλεως-Γραβιάς-Μιλήτου-Κανάρη-Αίαντος-Κύθνου-Μπότσαρη-Πλαπούτα-Κυζίκου: 18,5 Km.
  • Προμήθεια εργαλείων αλλά και 2 νέων οχημάτων 1 και 1/2 cab (ημιφορτηγών) 4Χ4 diesel με όλα τα extra.
  • Αντικατάσταση του τελείως κατεστραμμένου – λόγω παλαιότητας – αγωγού από αμίαντο, το οποίο διερχόταν μέσα από τις ιδιοκτησίες του πεζοδρόμου Στρ. Μυριβήλη με νέας τεχνολογίας πολυαιθυλένιο, καθώς και νέες συνδέσεις: 470 m.
  • Ολοκλήρωση της μελέτης αποσκλήρυνσης του νερού. Ευελπιστούμε και για το 2024 να γίνει και η κατασκευή του μεγάλου αυτού έργου της αποσκλήρυνσης μέσω του προγράμματος Τρίτση που διεκδικούμε.
  • Μηνιαίος έλεγχος ποιότητας πόσιμου ύδατος σε όλη τη Νέα Ερυθραία, σύμφωνα πάντα με τις αυστηρές υγειονομικές διατάξεις .
  • Τέλος, αντικατάσταση των παλαιών και προβληματικών υδρομέτρων με ψηφιακά υδρόμετρα τελευταίας τεχνολογίας στα πλαίσια ποσοτικής και ποιοτικής διαχείρισης και ελέγχου των υδάτινων πόρων, με το σχετικό λογισμικό και εξοπλισμό τηλεμετρίας, ηλεκτρονικής καταγραφής κατανάλωσης πόσιμου νερού του δικτύου Ύδρευσης.

Το μεγαλύτερο έργο όλων των Διοικήσεων της Νέας Ερυθραίας έχει επιτευχθεί, παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και με ιδίους πόρους, περίπου στο ποσό των 550 χιλιάδων ευρώ.

Επίσης διεκδικούμε με το πρόγραμμα Τρίτσης το υπόλοιπο 15% για την αντικατάσταση των παλαιών σωληνώσεων -με νέας τεχνολογίας από πολυαιθυλένιο, του κεντρικού αγωγού της οδού Παπανδρέου (Φ300), καθώς επίσης και την τοποθέτηση του μεγάλου συστήματος αποσκλήρυνσης πόσιμου νερού στο αντλιοστάσιο της Ισμήνης και Παλαιολόγου (μετά την ολοκλήρωση της μελέτης).

Στόχος μας επίσης είναι, αφενός να γίνει ακόμα το καλύτερο το δίκτυο μας και αφετέρου, προκειμένου να επιτύχουμε άμεση προώθηση των δρομολογημένων θεμάτων και σε συνδυασμό με τη συνεπή εφαρμογή των στρατηγικών που αναφέρθηκαν από τον Δήμαρχο, η πόλη μας γενικά και ιδιαίτερα η Δημοτική Ενότητα Νέας Ερυθραίας, να μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές προσδοκίες των πολιτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here