ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Politico για τα Τέμπη: Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη απέρριψε κλήση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για διερεύνηση ποινικής ευθύνης πρώην Υπουργών.

0
467

Αποκαλυπτικό Δημοσίευμα του Politico αναφέρει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση απέρριψε την κλήση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να προχωρήσει σε έρευνες περί πιθανής ποινικής ευθύνης δύο πρώην υπουργών Μεταφορών για την τραγωδία των Τεμπών.

Politico 'dreams' of opening more bureaus in capital cities

Σε επιστολή της εισαγγελέως της EPPO (Ευρωπαϊκή Εισαγγελία) Πόπης Παπανδρέου προς τις Ελληνικές Αρχές στις 2 Ιουνίου, σημειώθηκε ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας «προέκυψαν υποψίες για φερόμενα ποινικά αδικήματα από πρώην μέλη της Κυβέρνησης», ονομάζοντας τους Κώστα Αχ. Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη.

«Σας ζητάμε να προχωρήσετε τις δικές σας ενέργειες»…σημείωνε η Εισαγγελέας στην επιστολή, σύμφωνα με το Politico.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι το σήμα για έρευνα κατά των δύο πρώην Υπουργών «βασίζεται στην ιδιαίτερη Ελληνική Νομοθεσία, βάσει της οποία μόνο η Βουλή διεξάγει τις εν λόγω έρευνες για καταγγελίες εις βάρος πρώην Υπουργών».

Η επιστολή αναφερόταν σε «παράβαση καθήκοντος» από τον Χρήστο και σε «Υπεξαίρεση εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου, από το οποίο η ζημιά που προκλήθηκε ξεπερνά συνολικά τις 120.000 ευρώ» σε σχέση με επισκευές και αναβαθμίσεις σιδηροδρομικών σημάτων και διακοπτών από τον υπουργό της ΝΔ Κώστα Καραμανλή.

«Η Ελληνική Κυβέρνηση “έθαψε” την υπόθεση, χρησιμοποιώντας την πλειοψηφία στη Βουλή για να απορρίψει την ανάγκη για σύσταση επιτροπής διερεύνησης. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θεωρεί ότι αυτή η ιδιορρυθμία στην Ελληνική Νομοθεσία -ότι οι δράσεις κατά υπουργών εναπόκεινται στη Βουλή-παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ και έχει υποβάλλει αναφορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

«Η Επιτροπή έχει λάβει γνώση της κατάστασης, αλλά το τι θα γίνει, δεν μπορώ να το σχολιάσω»…δήλωσε στο Politico η Γενική Εισαγγελέας της Ευρώπης, Λάουρα Κοβέσι.

«Η δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τους δύο πρώην Υπουργούς παραπέμφθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο στην Αθήνα και από εκεί στη Βουλή. Έπειτα, οι Βουλευτές έπρεπε να αποφασίσουν εάν θα συγκροτήσουν προανακριτική επιτροπή για να εξεταστεί εάν η υπόθεση πρέπει να παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο. Οι δικογραφίες απεστάλησαν στον Πρόεδρο της Βουλής στις 29 Ιουνίου»…σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Politico.

«Τον Νοέμβριο, η πρόταση απορρίφθηκε και η υπόθεση αρχειοθετήθηκε»…συμπληρώνει το δημοσίευμα.

Η απάντηση του Χρήστου Σπίρτζη.

Ο πρώην Υπουργός Μεταφορών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, δήλωσε στο Politico ότι είχε υποστηρίξει τη σύσταση προκαταρκτικής Επιτροπής, ούτως ώστε να καταρριφθούν οι καταγγελίες εναντίον του.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι είχε ζητήσει να αντιμετωπιστεί όπως οποιοσδήποτε άλλος πολίτης, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει παραγραφή λόγω ειδικής ρύθμισης. «Η ΝΔ δεν υποστήριξε το αίτημά μου»…σημείωσε.

Σε τοποθέτησή του στη Βουλή τον Νοέμβριο ο Χρήστος Σπίρτζης «είπε ότι η έρευνα θα αποδείξει την αθωότητά του και θα δώσει μία οριστική απάντηση στην προσπάθεια της ΝΔ να διασπείρει την πολιτική ευθύνη».

Η αντίδραση του Κώστα Αχ. Καραμανλη.

Από την πλευρά του, ο πρώην Υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής αρνήθηκε να απαντήσει σε αίτημα του Politico για σχολιασμό. Παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε ομιλία του στη Βουλή τον περασμένο Νοέμβριο.

Το δημοσίευμα του Politico καταλήγει ως εξής:

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ………..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here