Ποια Μέτρα εξετάζονται για την αντιμετώπιση της Λειψυδρίας.

0
130

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται αρκετές περιοχές της χώρας, που πλήττονται από την λειψυδρία, εν μέσω της τουριστικής σεζόν.

Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο εξετάζεται κατάλογος με παρεμβάσεις, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αντικατάσταση των παλιών δικτύων, ώστε να αποφευχθούν όσο γίνεται περισσότερο οι διαρροές του νερού, κατασκευή λιμνοδεξαμενών και μονάδες αφαλάτωσης.

Τα μέτρα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στο Μαξίμου κι επειδή κάθε περιοχή έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και δεν μπορεί να εφαρμοστεί ένα ενιαίο μέτρο, αποφασίστηκε να γίνει μια προτεραιοποίηση, προκειμένου να επιλεγεί η κατάλληλη λύση για το πρόβλημα.

Το σχέδιο για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας περιλαμβάνει την κατασκευή υβριδικών μονάδων παραγωγής ρεύματος με αιολικά, φωτοβολταϊκά, αντλησιοταμίευση και μονάδες αφαλάτωσης που θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ρεύματος και γλυκού νερού για ύδρευση και άρδευση.

«Πρέπει να έχουμε έργα Ορεινής Οικονομίας»

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, εξηγεί πως οι πολίτες πρέπει να κάνουν σωστή διαχείριση και να μην σπαταλούν νερό, καθώς τα πράγματα δεν διαγράφονται καθόλου αισιόδοξα.

«Πρέπει να έχουμε έργα ορεινής οικονομίας, δηλαδή να σταματάμε τη ροή του νερού και την ταχύτητά του στις ορεινές και τις ημιορεινές περιοχές και στη συνέχεια στις πεδινές περιοχές να έχουμε δρομολογήσει τέτοια έργα ώστε να αυξάνουν την καθίζηση, γιατί το μεγάλο θέμα είναι οι υπόγειοι υδροφόρες. Από εκεί αντλούμε το 80% του νερού»…ανέφερε αρχικά και συνέχισε:

«Το θέμα της λειψυδρίας είναι βέβαια ένα κυρίαρχο θέμα φέτος σε πολλές περιοχές της χώρας μας, αλλά, όπως έχουν τα πράγματα και όπως βλέπουμε να διαγράφεται το όλο θέμα της κλιματικής κρίσης, θα είναι μείζον και τα επόμενα χρόνια. Εάν δεν έχουμε βροχοπτώσεις, δεν προλαβαίνει το νερό να διεισδύσει στο έδαφος, συνεπώς δεν τροφοδοτεί τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες».

Κλείνοντας, ο ίδιος επισήμανε πως τα πράγματα δεν διαγράφονται καθόλου αισιόδοξα.

«Η έκτακτη ανάγκη σημαίνει ότι μπορούν οι υπηρεσίες, δηλαδή οι Δήμοι, οι περιφέρειες και η κεντρική διοίκηση, να προβούν σε τέτοιες διαδικασίες και να ξεπεράσει τη γραφειοκρατία. Δηλαδή κάποιες ενέργειες που πρέπει να γίνουν γρήγορα, χωρίς να έχουμε τη γραφειοκρατία.

Ακριβώς αυτό σημαίνει έκτακτη ανάγκη. Σημαίνει έκτακτες διαδικασίες, οι οποίες σε κανονική περίοδο θα έπαιρναν πολύ χρόνο να δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν κάποιες δράσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες»…κατέληξε ο καθηγητής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here