Θα παρέμβει ο Τσίπρας στις εξελίξεις του ΣΥΡΙΖΑ;…του Βασίλη Διαμαντάκου.

0
56

Πόσο θα διαρκέσει η σιωπή του πρώην Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ;

Η απομάκρυνση του Κασσελάκη από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να φέρει πολλά ακόμα επεισόδια, με κωμικοτραγικά στοιχεία, όπως φαίνεται.

Ήδη, οι υποστηρικτές του Κασσελάκη στρέφουν την προσοχή τους σε έναν νέο στόχο: Θεωρούν υπεύθυνο για την απομάκρυνσή του Κασσελάκη τον Αλέξη Τσίπρα και ζητούν εκδίκηση.

Αυτοί που μέχρι πρότινος αποθέωναν τον Τσίπρα ως ιστορική προσωπικότητα και σπουδαίο Ηγέτη της Αριστεράς, τώρα τον κατηγορούν ως άνθρωπο των παρασκηνίων και επιτήδειο μηχανορράφο.

Ορισμένοι μάλιστα επικαλούνται τον Μελανσόν, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τον Τσίπρα ως «μία από τις πιο ελεεινές φιγούρες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Σκηνής».

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποστηρικτές του Κασσελάκη έχουν στραφεί και κατά του Νίκου Παππά, καθώς φέρεται να διαβεβαίωνε ότι η μομφή δεν θα περνούσε.

Η εσωτερική αντιπαράθεση κορυφώνεται στα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία επιδίδονται σε γνωστές προσβολές στο Διαδίκτυο, αποκαλώντας το κόμμα τους «Σύριζα βόθρος», «Σύριζα τσίρκο», «Σύριζα σούργελα», «Σύριζα ξεφτίλες» και άλλα παρόμοια.

Ενώ ο Τσίπρας θα ήθελε να αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή, επιλέγοντας σοβαρές σιωπές, χρησμούς και ανανέωση της εικόνας του, μιμούμενος άλλους πρώην πρωθυπουργούς και ελπίζοντας σε μια νέα πρόσκληση από την Ιστορία, τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά.

Ορισμένοι τον θεωρούν τον Ρασπούτιν της Κουμουνδούρου, ενώ άλλοι τον βλέπουν ως τον υπεύθυνο για τη διάλυση του κόμματός του. Από τις φήμες που κυκλοφορούσαν πέρυσι, ότι «φόρεσε» στον ΣΥΡΙΖΑ έναν ξένο και ακατάλληλο Κασσελάκη, «μιας χρήσεως», φτάσαμε τώρα στις δημόσιες κατηγορίες του ίδιου του πρώην Πρωθυπουργού ότι τον απομάκρυνε το σύστημα του παρελθόντος, βάζοντας «κουκούλες» στα μέλη μιας κομματικής συνεδρίασης.

Οι επικρίσεις έχουν κάποια βάση: Πριν από έξι μήνες, ο Τσίπρας επιχείρησε να παρέμβει δημόσια στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας ουσιαστικά την απομάκρυνση του διαδόχου του.

Αυτή η προσπάθεια απέτυχε και θεωρήθηκε ήττα του πρώην Πρωθυπουργού. Ο στόχος του επιτεύχθηκε στη δεύτερη προσπάθεια, το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τους ίδιους σχεδόν τοποτηρητές του πρώην Προεδρικού θώκου.

Η αποδοχή της έδρας Επικρατείας από την Πόπη Τσαπανίδου, που εμπόδισε τον Κασσελάκη να εισέλθει στη Βουλή, ήταν η αρχή ενός δράματος που κατέληξε σε καθαίρεση.

Φυσικά, υπάρχει και μια αντίθετη άποψη από τους υποστηρικτές του Κασσελάκη: Αν ο Κασσελάκης είχε κριθεί τουλάχιστον επαρκής, θα παρέμενε Πρόεδρος. Αν υπό την ηγεσία του ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε μετατραπεί σε ένα πρωινάδικο και είχε γίνει «ο άλλος πόλος» απέναντι στην κυριαρχία του Μητσοτάκη, κανείς δεν θα είχε κινηθεί εναντίον του.

Κανένας Τσίπρας, Πολάκης, Παππάς ή Όλγα δεν θα κατέφευγε σε ίντριγκες και παρασκηνιακά μαχαιρώματα. Αντίθετα, σήμερα ο Στέφανος θα προετοιμαζόταν για τη ΔΕΘ, θα παρουσίαζε κάποιο σχέδιο διακυβέρνησης και ο ΣΥΡΙΖΑ θα εμφανιζόταν στις δημοσκοπήσεις ως πιθανή εναλλακτική λύση. Το κόμμα δεν θα κατρακυλούσε στην αναξιοπιστία και τη γελοιοποίηση.

Τι φταίει, λοιπόν, ο πρώην αν ο Κασσελάκης κρίθηκε, μετρήθηκε και αποδείχθηκε ανεπαρκής και ακατάλληλος για τα μέτρα και τα σταθμά της Κουμουνδούρου;

Από σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο πρώην «Προέδρους». Και οι δύο υπέστησαν ήττα στις εκλογές-ο ένας σε Εθνικό επίπεδο και ο άλλος σε Εσωκομματικό. Αυτός είναι ο κανόνας της δημοκρατίας, όσο κι αν ορισμένοι διαμαρτύρονται για τις συνθήκες.

Υπέστησαν ήττα διότι δεν κατάφεραν να αναβιώσουν ένα κόμμα της Αριστεράς, το οποίο, αντί να επεκταθεί, συρρικνώθηκε και αποδοκιμάστηκε. Το μέλλον τους δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα την κοινωνία. Το πιο σημαντικό για τους περισσότερους από εμάς είναι να μην χαθεί ο δρόμος της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, σύντομα θα παρακολουθήσουμε νέα επεισόδια: Ο Κασσελάκης είτε θα επιστρέψει ως εκδικητής στο συνέδριο, είτε θα αναζητήσει στελέχη και χρηματοδότηση για ένα νέο κόμμα, είτε θα απομακρυνθεί για τις ΗΠΑ.

Η περίπτωση του Τσίπρα είναι πιο περίπλοκη, καθώς φαίνεται δύσκολο να παραμείνει αδρανής και σιωπηλός στα 50 του.

-Θα διεκδικήσει ξανά ο Τσίπρας την ηγεσία ενός συρρικνωμένου και αλλοιωμένου ΣΥΡΙΖΑ;

-Θα περιμένει να κληθεί ως αρχηγός μιας υποτιθέμενης «προοδευτικής συμμαχίας» από ένα μελλοντικό ΠΑΣΟΚ;

Διότι οι ελπίδες για την εμφάνιση ενός «Νέου ΣΥΡΙΖΑ» μέσω «βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης», όπως είχε υποσχεθεί ο ίδιος, φαίνεται να εξαντλούνται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here