Μάρκο Ρούμπιο το «Γεράκι» που άλλαξε τις σχέσεις Κυπριακής Δημοκρατίας-ΗΠΑ…του Ανδρέα Πιμπίσιη.

0
125

Για τη Διεθνή Κοινότητα το δεύτερο πιο σημαντικό πρόσωπο στην ιεραρχία της Αμερικανικής εξουσίας είναι ο Υπουργός Εξωτερικών.

Ο νέος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι ένα πρόσωπο που ενδιαφέρει και την Κύπρο, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια όταν έχει καταφέρει αν ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον μέσω των διαδρόμων της Αμερικανικής διπλωματίας.

Η πρώτη αντίδραση της Λευκωσίας, λίγες ώρες μετά τα δημοσιεύματα στα Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης που φέρουν τον Μάρκο Ρούμπιο να αποτελεί την επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως νέου ΥΠΕΞ, έδειξε το πόσο την ενδιαφέρει.

Καθόλου τυχαίο πως το πρώτο που έσπευδαν Κυβερνητικοί και Διπλωματικοί κύκλοι να υπενθυμίζουν ως προς το ποιος είναι ο Μάρκο Ρούμπιο ήταν το νομοσχέδιο για την Ανατολική Μεσόγειο.

Το γνωστό EastMed Act, το οποίο αποτέλεσε την απαρχή της ανάπτυξης των σχέσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κυπριακή Δημοκρατία. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο χαροποίησε από τη μια την τότε Κυπριακή Κυβέρνηση, ενώ συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς και για την σημερινή. Ενώ από την άλλη αποτέλεσε και αποτελεί σημείο αρνητικού σχολιασμού από πλευράς Κυπριακής Αντιπολίτευσης, από το ΑΚΕΛ.

ΗΠΑ: Το «γεράκι της εξωτερικής πολιτικής», Μάρκο Ρούμπιο, σκέφτεται ο Τραμπ για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο Μάρκο Ρούμπιο θεωρείται ένα από τα Γεράκια της Εξωτερικής Πολιτικής μαζί με τον Μάιλ Γουόλτζ, ο οποίος προτάθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ ως ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στο Λευκό Οίκο.

Και ήδη η επιλογή τους θεωρείται ότι στέλνει ένα πρώτο μήνυμα από τον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ ως προς τις προθέσεις του σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.

Αν και η επιλογή του Ρούμπιο από τον Τραμπ ερμηνεύεται και πρόθεση στροφής των ΗΠΑ προς την κατεύθυνση της Λατινικής Αμερικής, ο προτεινόμενος για ΥΠΕΞ είναι πολύ καλά γνωστός στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όταν το 2019 είχε συνυπογράψει μαζί με το Δημοκρατικό Μπομπ Μενέντεζ το EastMed Act που αφορά και τη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Ένα νομοσχέδιο πάνω στο οποίο άρχισαν να κτίζονται οι νέες σχέσεις συνεργασίας ανάμεσα σε Κύπρο και Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην Τουρκία άρχισαν ήδη να καταγράφονται παλαιότερες ενέργειες του Ρούμπιο οι οποίες ενόχλησαν και συνεχίζουν να ενοχλούν την Άγκυρα. Μεταξύ άλλων αυτά που ενοχλούν την Άγκυρα περιλαμβάνονται:

Η έντονη αντίδρασή του στις Τουρκικές επιθέσεις του 2019 εναντίον τη Συρίας και την απόφαση του Τραμπ για αποχώρηση από την περιοχή. Ήταν πολύ έντονος στην άσκηση κριτικής για τις σχέσεις Ερντογάν-Μαδούρο. Θεωρεί ότι στην Τουρκία υπάρχει μια εξίσου Αυταρχική εξουσία όπως στη Ρωσία, την Κίνα και τη Βενεζουέλα.

Σ’ ότι αφορά τον Μάικ Γουόλτζ τα πράγματα μπορεί να θεωρούνται ακόμα χειρότερα για την Τουρκία καθώς είχε ταχθεί υπέρ της συνεργασίας με του Κούρδους ιδιαίτερα στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους προτείνοντας μάλιστα και ειδική βίζα για τους Κούρδους του YPG, ενώ είχε θέσει στο στόχαστρό του την Τουρκία για τη συνεργασία της με τη Χαμάς.

Ο Ρούμπιο εκλέχθηκε στη Γερουσία το 2010 και έχει υιοθετήσει μια σκληρή στάση στην εξωτερική πολιτική απέναντι στην Κίνα, το Ιράν, τη Βενεζουέλα και την Κούβα.

Αρχικά βρέθηκε σε αντίθεση με εκείνους τους Ρεπουμπλικάνους που ήταν πιο επιφυλακτικοί σχετικά με τις επεμβάσεις στο εξωτερικό.

Πρόσφατα συμφώνησε με τον Τραμπ σε θέματα όπως ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, λέγοντας ότι η σύγκρουση έχει φτάσει σε αδιέξοδο και πρέπει να τελειώσει.

Ο 53χρονος Ρούμπιο ήταν επίσης ένας από τους 15 Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές που ψήφισαν κατά ενός πακέτου Στρατιωτικής Βοήθειας ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, το οποίο ψηφίστηκε τον Απρίλιο.

«Δεν είμαι με το μέρος της Ρωσίας-αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι με μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων»…δήλωσε στο NBC τον Σεπτέμβριο.

Ο Ρούμπιο έχει επικρίνει τις Κυβερνήσεις Ομπάμα και Μπάιντεν απέναντι σε χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως η Νικαράγουα, η Κούβα και η Βενεζουέλα και τις στρατηγικές τους στη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Ο 53χρονος είναι γνωστός για τις σκληρές του θέσεις έναντι της Κίνας και είναι υποστηρικτής της επιβολής δασμών. Μάλιστα, το Πεκίνο το 2020 προχώρησε σε κυρώσεις εις βάρος του, που μέχρι τώρα δεν τις έχει άρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here