Πώς η «Γαλάζια Πατρίδα» προσφέρει στην Ελλάδα την ευκαιρία να αποκτήσει πληροφορίες για τις Τουρκικές δυνατότητες, στρατηγική και προθέσεις.
Η Τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan) αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές στρατιωτικές δραστηριότητες της Τουρκίας και έχει σχεδιαστεί για να προβάλει τις Ναυτικές ικανότητες της χώρας σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.
Η Ελλάδα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τέτοιες ασκήσεις, καθώς παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την ανάλυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων, τακτικών και στρατηγικής της Τουρκίας.
Έτσι, η Αθήνα αναμένει την άσκηση για να βγάλουν οι Έλληνες Ναύαρχοι κρίσιμα συμπεράσματα.
Η άσκηση θα αποδείξει την ικανότητα της Τουρκίας να συντονίζει μεγάλες δυνάμεις από διαφορετικά όπλα (Ναυτικό, Αεροπορία, Στρατό Ξηράς, UAVs).
Η Ελλάδα μπορεί να εκτιμήσει έτσι την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Τουρκικού ναυτικού, τη χρήση συνδυασμένων επιχειρήσεων και το επίπεδο συντονισμού και δια-λειτουργικότητας ανάμεσα σε διαφορετικούς κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η Τουρκία συχνά χρησιμοποιεί τις μεγάλες ασκήσεις της για να επιδείξει νέα όπλα και συστήματα. Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναμένεται να δοκιμαστούν σε συνθήκες μάχης.
Η Ελλάδα πρέπει να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα και τις δυνατότητές τους.
Νέες μονάδες του Τουρκικού στόλου, όπως οι κορβέτες Ada ή οι φρεγάτες TF-2000, θα δοκιμαστούν σε επιχειρησιακό περιβάλλον. Οι τακτικές που θα εφαρμοστούν κατά την άσκηση, όπως ο αποκλεισμός θαλάσσιων περιοχών ή η προβολή δύναμης μέσω ναυτικών σχηματισμών, θα δώσουν στοιχεία για το πώς θα μπορούσε η Τουρκία να δράσει σε περίπτωση έντασης ή κρίσης.
Η επιλογή των περιοχών που καλύπτει η άσκηση αποκαλύπτει τις τουρκικές προτεραιότητες, με τους Τούρκους να δίνουν έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή του Καστελλόριζου, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Η «Γαλάζια Πατρίδα» δεν είναι μόνο στρατιωτική άσκηση, αλλά και πολιτική κίνηση. Η Ελλάδα πρέπει να αξιολογήσει τις προθέσεις της Τουρκίας για αναβάθμιση της επιρροής της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει διδάγματα για την ανάγκη ενίσχυσης της αεροναυτικής συνεργασίας της με συμμάχους όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ, και το Ισραήλ καθώς και τη βελτίωση της δια-λειτουργικότητας μεταξύ Πολεμικού Ναυτικού, Πολεμικής Αεροπορίας και Στρατού Ξηράς.
Επίσης θα αποδειχτεί και στην πράξη η ανάγκη για την ενίσχυση συστημάτων ανθυποβρυχιακού πολέμου, UAVs και απόκτησης σύγχρονων πυραύλων αεροναυτικών αποστολών.
Η ανάλυση των σεναρίων της «Γαλάζιας Πατρίδας» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της εκπαίδευσης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και την προετοιμασία σε πιθανά σενάρια σύγκρουσης.
Η «Γαλάζια Πατρίδα» προσφέρει στην Ελλάδα την ευκαιρία να αποκτήσει πληροφορίες για τις Τουρκικές δυνατότητες, στρατηγική και προθέσεις.
Μέσα από την ανάλυση της άσκησης, η Ελλάδα μπορεί να προσαρμόσει την αμυντική της στρατηγική, να ενισχύσει τη συνεργασία με συμμάχους και να παραμείνει προετοιμασμένη για οποιοδήποτε ενδεχόμενο στην περιοχή.