Ευάγγελος Αυλήτης: Είμαστε ετοιμοπόλεμοι, αλλά ζητάμε και τη συνεργασία των δημοτών.

0
989

Η επέλαση του «Ζορμπά» και τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που ακολούθησαν εντός και εκτός Αττικής, βρήκαν τον Δήμο Κηφισιάς, Ερυθραίας και Εκάλης σε πλήρη ετοιμότητα, καθώς ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας του οποίου επικεφαλής είναι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ευάγγελος Αυλήτης είχε κατάλληλα προετοιμασθεί.

Παρά τις ελλείψεις σε μέσα και κυρίως σε υποδομές – για τις οποίες αρμόδια είναι η κεντρική εξουσία δια της περιφέρειας – τα συνεργεία του Δήμου είχαν προχωρήσει σε προληπτικές ενέργειες και είχαν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των καιρικών φαινομένων, τα οποία – όπως λένε οι περιβαλλοντολόγοι – θα είναι πλέον διαρκή και επαναλαμβανόμενα.

Ο αντιδήμαρχος Κηφισιάς κ. Ευάγγελος Αυλήτης μίλησε στο fln.gr τόσο για την κινητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, όσο και για την αναγκαιότητα ευαισθητοποίησης των πολιτών.

-Κύριε Αυλήτη πώς αντιμετωπίσθηκαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών με τον «Ζορμπά», που συνοδεύτηκε από ισχυρότατους ανέμους, αλλά και καταιγίδες στα Βόρεια Προάστια;

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και πριν αντιμετωπίσουμε τη νέα πραγματικότητα που δημιουργεί η καταστροφή του περιβάλλοντος, ο Δήμος Κηφισιάς είχε προγραμματίσει εντατικές παρεμβάσεις. Προληπτικές παρεμβάσεις και ενέργειες, οι οποίες – όπως αποδείχθηκε – ήταν χρήσιμες και επιβεβλημένες για να περιορισθούν, κατά το δυνατόν, οι ζημιές και οι επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου.

Με προσωπική εποπτεία και με την συγκρότηση συνεργείων καθαρισμού, προχωρήσαμε αμέσως στον καθαρισμό των φρεατίων απορροής όμβριων υδάτων, αλλά και των πολλών μικρών ή μεγαλύτερων ρεμάτων τα οποία συνήθως φράζουν από απορρίμματα και γενικά από μεταφερόμενα αντικείμενα.

Όσον αφορά στα μεγάλα ρέματα για τα οποία αρμοδιότητα έχει η περιφέρεια, έγιναν μικρές προληπτικές παρεμβάσεις καθαρισμού, καθαρά στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας.

–Παρά ταύτα είδαμε πλημμυρισμένους δρόμους, ξεριζωμένα δένδρα, δρόμους ποτάμια. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν άντεξαν ή δεν υπήρχαν υποδομές. Τι λέτε γι αυτό;

Εσείς καλά ρωτάτε, αλλά είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα, που αφορούν στις πραγματικές αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, δηλαδή τους Δήμους, και στη συγκεκριμένη περίπτωση τον διευρυμένο Δήμο Κηφισιάς, Ερυθραίας και Εκάλης.

Ο Δήμος δεν είναι «κλειδί πασπαρτού», για να μπορεί να ανοίγει όλες τις πόρτες και να λύνει προβλήματα που αφορούν σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες ή στον δεύτερο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Για παράδειγμα, η επέκταση και στην καλύτερη περίπτωση η ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων, δεν είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου.

Εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες, ακολουθούνται χρονοβόρες διαδικασίες, υπάρχει η αρμοδιότητα και ευθύνη περιφερειακού σχεδιασμού. Μακάρι να μπορούσαμε να προγραμματίζουμε και να ολοκληρώνουμε τέτοιου ύψους έργα υποδομών.

Δυστυχώς, το υπάρχον πλαίσιο είναι δεσμευτικό και γενικά απαγορευτικό: Πρώτον δεν έχουμε τους πόρους και δεύτερον δεν έχουμε την αρμοδιότητα. Εμείς εισηγούμαστε, εμείς φωνάζουμε, αλλά άλλοι αποφασίζουν, εγκρίνουν και ανάβουν το «πράσινο» ή το «κόκκινο» φώς.

-Τόσα χρόνια, δεν θα έπρεπε να είχε γίνει ένας σχεδιασμός και να είχαν προχωρήσει κάποια έργα; Είναι απλά ένα θέμα αρμοδιοτήτων όσον αφορά στην Πολιτική Προστασία ή ζήτημα ολιγωρίας και έλλειψης ενδιαφέροντος για τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών;

Η σημερινή δημοτική αρχή του διευρυμένου Δήμου Κηφισιάς, Ερυθραίας και Εκάλης, κλείνει τον πρώτο κύκλο διακυβέρνησης. Και νομίζω, όπως ξέρουν και οι πολίτες, ότι έχουμε κάνει πολλά σε σύντομο χρόνο και σπουδαίας σημασίας πράγματα. Και θα κάνουμε ακόμη περισσότερα στη νέα περίοδο δημοτικής θητείας γιατί έχουμε όραμα και στόχους.

Δεν είναι όμως παράδοξο να ζητούν ορισμένοι από τη σημερινή δημοτική αρχή να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο δεκαετιών και να αντιμετωπίσει κακοτεχνίες, λάθη και παραλείψεις, ανύπαρκτους σχεδιασμούς και καθυστερήσεις;

Πρέπει να σας πω ότι χωρίς δική μας ευθύνη, καθυστέρησαν ή δεν προχώρησαν ποτέ τα απαραίτητα έργα που είναι στοιχειώδη για την προστασία από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ένα μεγάλο τμήμα του διευρυμένου Δήμου στερείται υποδομών πχ απορροής των όμβριων υδάτων. Γιατί μέχρι τώρα η κεντρική εξουσία και οι δύο βαθμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμος και Περιφέρεια) ακολουθούσαν πολιτικές με «μπαλώματα».

Εμείς έχουμε διαφορετική φιλοσοφία και γι αυτό παλέψαμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και στη δεύτερη θητεία, που πιστεύω ότι οι δημότες θα μας εμπιστευθούν: Δεν θέλουμε πρόχειρες λύσεις και «μπαλώματα».

Θέλουμε έργα ολοκληρωμένα και τεχνικώς άριστα, χωρίς σκιές, χωρίς ερασιτεχνισμούς, με διαφανείς διαδικασίες και μακροχρόνιας απόδοσης.

Δεν θα σπεύσω να κατηγορήσω κανένα για έλλειψη ενδιαφέροντος ή για ολιγωρία, όπως με ρωτήσατε. Αυτό το έκριναν και θα το κρίνουν πάντα οι πολίτες στους οποίους η παράταξή μας έδωσε προτεραιότητα και λόγο με τα συνοικιακά συμβούλια. Αυτό τον θεσμό κορυφαίας δημοκρατικής έκφρασης, που κάνει τον δημότη ενεργό στα πράγματα, βοηθό στη λήψη χρήσιμων αποφάσεων για τη βελτίωση της ζωής του.

-Κύριε Αντιδήμαρχε, επειδή όπως λένε οι επιστήμονες τα πλημμυρικά φαινόμενα, οι θυελλώδεις άνεμοι κλπ θα αποτελούν από εδώ και πέρα μέρος της ζωής μας, τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει πρακτικά και εφαρμόσιμα;

Να προχωρήσουν άμεσα τα έργα υποδομής. Να κινηθούν ταχύτερα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και να κάνουν την υπέρβαση παραμερίζοντας τις πολιτικές στήριξης του δημοτικού έργου με πολιτικά κριτήρια.

Οι δήμαρχοι μπορεί σε προσωπικό επίπεδο να έχουν τις πολιτικές τους απόψεις και την ιδεολογική τους ταυτότητα, αλλά όταν εκλέγονται οφείλουν και πρέπει να υπηρετούν όλους τους δημότες. Το ίδιο έπρεπε να κάνουν και οι περιφερειάρχες και όλοι όσοι εμπλέκονται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συνεπώς πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον προγραμματισμό και στην ταχεία ολοκλήρωση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Στη διευθέτηση των χειμάρρων. Στον σχεδιασμό, στην μελέτη και στην ολοκλήρωση έργων που αφορούν στη συγκράτηση των υδάτων από τους ορεινούς όγκους.

Στη διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων για τον καθαρισμό των αλσυλλίων. Στην διευκόλυνση των δημοτικών αρχών να προχωρούν άμεσα, πάντα προληπτικά, στην αποψίλωση-ακόμη και στην κοπή-δένδρων που είναι ετοιμόρροπα και επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια.

-Φανταζόμαστε ότι ο προγραμματισμός γίνεται με κάποια επιστημονικά κριτήρια που τηρούνται από τις υπηρεσίες του Δήμου και τους ισχύοντες Νόμους…..

Εμείς φροντίζουμε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω. Για το λόγο αυτό ετοιμαζόμαστε να συνεργασθούμε το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης κρίσεων.

Το ΕΚΠΑ και οι αρμόδιοι τομείς του (τομέας Επιστημών Υγείας, Τμήμα Νοσηλευτικής κλπ) θα είναι αρωγός στην προσπάθειά μας. Γιατί δεν θα μας προτείνουν μόνο στοχευόμενες δράσεις στο πλαίσιο της αντιμετώπισης, αλλά θα μας προτείνουν και αντίστοιχες δράσεις στον τομέα της πρόληψης. Δήμος, Πανεπιστήμιο, Τεχνογνωσία, Ανθρώπινο Δυναμικό και Υλικοτεχνική Υποδομή, θα συγκροτήσουν έναν ισχυρό βραχίονα Πολιτικής Προστασίας, με βάση βέβαια και τους υφιστάμενους Νόμους.

Μετά από όλα αυτά, μπορώ να πω με βεβαιότητα:

«Εμείς είμαστε εδώ. Είμαστε παρόντες. Είμαστε δυνατοί. Είμαστε ετοιμοπόλεμοι. Αλλά ζητάμε και θα συνεχίσουμε να ζητάμε τη συνεργασία των δημοτών. Οι δημότες είναι η δύναμή μας. Σε αυτούς προσβλέπουμε. Αυτοί μας στηρίζουν και αυτούς υπηρετούμε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here