Πως άνοιξε η πόρτα του Λευκού Οίκου για τον αρχηγό των «ατάκτων» του ΣΥΡΙΖΑ; Ο ρόλος Πάιατ…του Μιχάλη Ιγνατίου.

0
543

Δεν γνωρίζω πόσοι έδωσαν σημασία, αλλά πιστεύω ότι οι δηλώσεις του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ είναι εξαιρετικά σημαντικές σε ότι αφορά το σημερινό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Ιδιαίτερα, αν αναλογιστεί κανείς ότι κυβερνά μία κυβέρνηση, που προέρχεται από το «επαναστατικό» κομμάτι της Ελληνικής Αριστεράς, και το οποίο ήταν κυριαρχημένο από «βίαιο αντιαμερικανισμό».

Ο κ. Πάιατ έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο για αυτόν τον «παράφορο έρωτα» της Ουάσιγκτον με την Αθήνα, καθώς έχει πετύχει να εξαφανίσει και τον αντιαμερικανισμό, όπως τον είχαμε γνωρίσει. Κοιτάξτε γύρω σας…Βλέπετε πολλούς αντί-Αμερικανούς στην Ελλάδα;

Είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι η Αμερική στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας στα οκτώ χρόνια της κρίσης. Και είναι γνωστό πως έχουν σταματήσει δύο φορές την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Ο κ. Πάιατ, που έχει αναδειχθεί σε μεγάλο υποστηρικτή της χώρας μας όταν βρίσκεται στο εξωτερικό και ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε μία κουβέντα, ανάμεσα στις πολλές, που με εντυπωσίασε, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για κοινή διαπίστωση όσων στην Ουάσιγκτον παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Βλέπουμε, υπογράμμισε μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ, ενώπιον αξιωματούχων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, την πιο στενή συνεργασία στην ιστορία των διμερών μας σχέσεων. Δεν γνωρίζω αν αρέσει στο Μέγαρο Μαξίμου να ακούγεται αυτή η κουβέντα, λόγω των επερχόμενων εκλογών, αλλά πρόκειται για μία μεγάλη πραγματικότητα.

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις διάγουν «βίο ανθόσπαρτο» και η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας δεν αποτελεί πρόβλημα για την αμερικανική υπερδύναμη, αντίθετα χαρακτηρίζεται στενή φίλη και καλή στρατηγική σύμμαχος.

Όπως συνηθίζουν να λένε διπλωμάτες στην αμερικανική πρωτεύουσα, η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν δημιούργησε το παραμικρό πρόβλημα στην Ουάσιγκτον και όσες φορές ζητήθηκε η συνδρομή της για να εξυπηρετηθούν τα αμερικανικά συμφέροντα, η απάντηση ήταν θετική.

Λόγω, βέβαια, και της παρουσίας του Πάνου Καμμένου, ο οποίος ήταν και ο πρώτος προξενητής μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνας. Στο ίδιο μήκος κύματος, από την αρχή, ήταν και ο Νίκος Κοτζιάς.

Οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας ήταν αυτοί που οδήγησαν αμέσως τις σχέσεις της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών σε «ήρεμα νερά», με αποτέλεσμα ο τότε πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα να συνεχίσει την ίδια πολιτική για την Ελλάδα και με την κυβέρνηση της Αριστεράς και μάλιστα να αποτρέψει το Grexit τον Ιούλιο του 2015, όταν οι «άτακτοι» του ΣΥΡΙΖΑ νόμιζαν πως είχαν να κάνουν με καμιά γιάφκα στα Εξάρχεια…

Με τον Τζέφρι Πάιατ οι σχέσεις απογειώθηκαν και φτάσαμε στο σημερινό σημείο. Να λέει δημόσια ο Αμερικανός πρέσβης πως βρίσκονται στο καλύτερο τους σημείο στην ιστορία. Πως συνέβη αυτό; Ο κ. Πάιατ πήρε από το χέρι τους «ατάκτους» του κυβερνώντος κόμματος και τους έμαθε βήμα-βήμα και σιγά-σιγά πως να συμπεριφέρονται στις μεγάλες δυνάμεις.

Το μυστικό ήταν ότι δεν νικάς ποτέ με το να ρίχνεις πέτρες, αλλά κερδίζεις πολλά όταν βρίσκεσαι μέσα στο «κλαμπ» και λες τη γνώμη σου και την υποστηρίζεις, διότι στη συνέχεια δικαιούσαι να απαιτείς. Τα παιδιά ενηλικιώθηκαν γρήγορα και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

Να τους ανοίγει τις πόρτες ο Λευκός Οίκος και όλα τα αμερικανικά υπουργεία. Οι επισκέψεις στην Ουάσιγκτον Ελλήνων αξιωματούχων είναι συνεχείς, όπως και Αμερικανών στην Ελλάδα. Οι δύο χώρες εισήλθαν και σε ένα στρατηγικό διάλογο που -όπως είπε ο κ. Πάιατ- έχει αναβαθμίσει και έχει θεσμοποιήσει πλέον τη σχέση των δύο χωρών.

Οι Αμερικανοί δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μίλησαν για το αποκορύφωμα μιας χρονιάς «ιστορικής προόδου», καθώς η Αθήνα και η Ουάσιγκτον «έχουν μετατρέψει τις ευκαιρίες σε συγκεκριμένα επιτεύγματα».

«Η Ελλάδα -τόνισε ο υπουργός- υπήρξε κρίσιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και τώρα περισσότερο από ποτέ. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε ότι η Ελλάδα θα αναδειχθεί για άλλη μια φορά ως ηγέτης – ένας πυλώνας περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Θυμάμαι που αυτές οι κουβέντες λέγονταν για τις σχέσεις της Αμερικής και της Τουρκίας. Μας εκνεύριζε αυτό, μας ενοχλούσε αφάνταστα και νοιώθαμε την αδικία από την πλευρά των Αμερικανών. Και έμελλε, με μία αριστερή κυβέρνηση να ζήσουμε «αυτές τις μεγάλες στιγμές». Μιλάμε για πρωτόγνωρα πράγματα. Βέβαια, η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει λάθη αναφορικά με την Τουρκία.

Επιμένει να βρει τρόπο να την κερδίσει ξανά από τη Ρωσία, καθώς οι γραφειοκράτες δεν έχουν καταλάβει πως ο μόνος τρόπος να επαναφέρουν τον Ταγίπ Ερντογάν στην τάξη είναι να σχηματίσουν το «αντίπαλο δέος».

Υπάρχουν τόσες φιλικές χώρες στην περιοχή, που με την προσθήκη των Κούρδων, όχι μόνο θα αντικαθιστούσαν την Τουρκία, αλλά θα πρόσφεραν μεγαλύτερη ισχύ στην Αμερική. Θα το καταλάβουν κάποια στιγμή… Που θα πάει;

Χωρίς αμφιβολία είναι ξεροκέφαλοι και μπουνταλάδες, αλλά δεν είναι εντελώς χαζοί. Για τους γραφειοκράτες ομιλώ, μην έχουμε παρεξηγήσεις, που κλείνουν τον εαυτό τους σε ένα γραφείο και δεν αλλάζουν τη γνώμη τους μέχρι να συνταξιοδοτηθούν…Για να καταλάβετε, οι γραφειοκράτες έχαναν το 1979 το Ιράν, αλλά αρκετοί πίστευαν ότι θα….αλλάξουν τα πράγματα. Πέρασαν 40 και πλέον χρόνια από την «Επανάσταση»…

Το ίδιο θα τους συμβεί και με την Τουρκία. Όπως γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Πρέσβης, η Αμερική χρωστά στην Ελλάδα. Όχι η Ελλάδα στην Αμερική. Τα είπαμε…Ας μην τα επαναλαμβάνουμε. Την μετέτρεψαν σε προτεκτοράτο και όταν πήγε να σηκώσει κεφάλι της έριξαν και ένα πραξικόπημα (που ήταν όλο δικό της).

Στήριξαν τη δικτατορία, έχουν ευθύνη για την εισβολή και την κατοχή της Κύπρου. Μία καλή κίνηση θα ήταν να σταματήσουν πάραυτα να υποστηρίζουν τις βρετανικές πρωτοβουλίες και σχεδιασμούς για παράδοση της Κύπρου στην Τουρκία. Οφείλουν, λοιπόν, οι Αμερικανοί στον Ελληνισμό.

Είναι εξαιρετικά σημαντικές οι προσπάθειες του Πρέσβη Πάιατ, αλλά πρέπει να γίνουν και κάποια πράγματα, που αφορούν την προστασία της Ελλάδας και της Κύπρου από την επιθετική Τουρκία, που εκτελεί συμβόλαια της Ρωσίας – όπως έγινε με το θέμα της Συρίας.

Επίσης, κοτζάμ Αμερική είναι, μπορεί και πρέπει να κάνει επενδύσεις και βέβαια, είναι υποχρέωση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να απευθύνει επίσημη πρόσκληση στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Άλλωστε, του χάρισε μία μεγάλη και ανεπανάληπτη στρατηγική νίκη στην Ουκρανία. Ο κ. Πάιατ γνωρίζει τα θέματα καλύτερα από τον καθένα. Και μπορεί να επιβάλει τις θέσεις του στην Ουάσιγκτον.

Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Η Ελλάδα και η Κύπρος σε συνεργασία με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, μπορούν να σχηματίσουν ένα μέτωπο πιστών συμμάχων με μεγάλη στρατηγική σημασία. Το ξέρει και είμαι βέβαιος πως το πιστεύει…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here