Στην Κύπρο το μεγαλύτερο διεθνώς κοίτασμα φυσικού αερίου της τελευταίας τριετίας.

0
1450

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt στην ηλεκτρονική της έκδοση φιλοξενεί ανταπόκριση με τίτλο «Διένεξη για το φυσικό αέριο. Η Κύπρος ανακοινώνει το μεγαλύτερο διεθνώς κοίτασμα φυσικού αερίου της περασμένης τριετίας».

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην 02/03/19 ανακοίνωση από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, σχετικά με τον εντοπισμό μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου.

Ωστόσο – συνεχίζει το ρεπορτάζ – θα μπορούσε παράλληλα να υπάρξει και κάποια ανησυχία για το γεγονός ότι ένας μεγάλος γείτονας του ευρωπαϊκού κράτους-μέλους, της Κυπριακής Δημοκρατίας, αμφισβητεί τα δικαιώματά του επί του πλούτου του υπεδάφους.

H Τουρκία, αναφέρεται, θέλει να συμμετέχει στις αποφάσεις που αφορούν σε έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο για την ανεύρεση υδρογονανθράκων.

Σε αυτό το πλαίσιο, προστίθεται, η Κυβέρνηση στην Άγκυρα υπογραμμίζει σε υψηλούς τόνους τις απαιτήσεις της, ξιφουλκώντας, καθώς την ώρα της διεξαγωγής της ενημέρωσης του Τύπου από κυπριακής πλευράς, τουρκικά πολεμικά πλοία συμμετείχαν στη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση όλων των εποχών.

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι αυτό που είναι βέβαιο είναι η ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ Ισραήλ και Αίγυπτος έχουν ήδη ξεκινήσει τις εργασίες εξόρυξης των αποθεμάτων που βρίσκονται στις δικές τους ΑΟΖ.

Σημειώνεται δε ότι, η Κύπρος, κατόπιν διαπραγματεύσεων με τους δύο αυτούς γείτονές της και το Λίβανο, έχει οριοθετήσει την δική της ΑΟΖ και έχει υποδείξει 13 οικόπεδα για διεξαγωγή ερευνών, ενώ η κυπριακή Κυβέρνηση παραχωρεί άδειας εκμετάλλευσης για την εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Επισημαίνεται επιπλέον ότι, με την ανεύρεση του νέου κοιτάσματος, η Κύπρος θα μπορούσε όχι μόνον να καλύψει τις δικές της ενεργειακές ανάγκες, αλλά και να αναβαθμιστεί σε χώρα εξαγωγής.

Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζεται, αυτή θα μπορούσε να είναι και η απαρχή μίας νέας εποχής για την εθνική οικονομία της Κύπρου, που έως τώρα στηριζόταν κατά κύριο λόγο στον τουρισμό, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και την αγροτική παραγωγή, ενώ θα ήταν επιπρόσθετα δυνατή η απαλλαγή του κράτους από το δημόσιο χρέος που διογκώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ και η πραγματοποίηση επενδύσεων στις υποδομές. Ταυτόχρονα, παρατηρείται ότι, λόγω του κυπριακού αερίου, τα κράτη- μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν να μετριάσουν την εξάρτησή τους από τη Ρωσία ως ενεργειακό πάροχο.

Ωστόσο – συνεχίζει το δημοσίευμα  – δεδομένου ότι η ανατολική Μεσόγειος αποτελεί μία περιοχή εντάσεων υπάρχουν πολιτικές περιπλοκές.

Με αναφορά στην τουρκική κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου από το 1974, σημειώνεται ότι η Τουρκία απαιτεί όχι μόνον τη συμμετοχή της τουρκοκυπριακής κοινότητας στα κέρδη από την εξόρυξη του φυσικού αερίου, αλλά αμφισβητεί τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του πλούτου του υπεδάφους και εγείρει διεκδικήσεις επί μεγάλων τμημάτων της κυπριακής ΑΟΖ που εκτείνεται μπροστά από τα νοτιοδυτικά παράλια του νησιού.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι μία επανένωση της νήσου θα ήταν μία οδός για τη διευθέτηση των αντιπαλοτήτων που αφορούν τον πλούτο του υπεδάφους, αλλά τονίζεται ότι «οι σχετικές συνομιλίες κατέρρευσαν το καλοκαίρι του 2017, αν μη τι άλλο εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας να συμφωνήσει στην απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής από τη Βόρεια Κύπρο».

Υ.Γ. Προσγειωμένοι αλλά χαρούμενοι: Στον ενεργειακό χάρτη η Κύπρος με ισχυρά ερείσματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here