Οι Αγανακτισμένοι στην Ισπανία έκαναν κόμμα που ονομάζεται «Podemos» και…..σαρώνουν!

0
208

Το νεαρό κόμμα «Podemos», το οποίο γεννήθηκε από το ισπανικό κίνημα των αγανακτισμένων κατά της λιτότητας και τοποθετείται αριστερά του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE), έρχεται πρώτο στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές του 2015, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα El Pais.

Αν οι εκλογές, που προβλέπονται για το φθινόπωρο του 2015, διεξάγονταν αυτή την εβδομάδα, το «Podemos» θα κέρδιζε το 27,7% των ψήφων και θα προηγούνταν του PSOE (26,2%) και του συντηρητικού κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (PP, 20,07%), σύμφωνα μ’ αυτή τη δημοσκόπηση.

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, το 2011, το PP είχε κερδίσει 44,6% των ψήφων και το PSOE 28,7%.

Το Μάιο του 2014, με την ευκαιρία των ευρωεκλογών, το «Podemos», το οποίο είχε δημιουργηθεί μόλις τέσσερις μήνες νωρίτερα, κέρδισε στην πρώτη εκλογική δοκιμασία του πέντε έδρες με 8% των ψήφων και έγινε η τέταρτη πολιτική δύναμη της χώρας.

«Ποτέ ένα κόμμα που δημιουργήθηκε πρόσφατα δεν είχε φθάσει σε τέτοιο επίπεδο στην πρόθεση ψήφου με μόνον οκτώ μήνες ύπαρξης», επισημαίνει η El Pais.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας με τον Αλέξη Τσίπρα.

Το «Podemos», του οποίου ηγείται ο πανεπιστημιακός Πάμπλο Ιγκλέσιας, υποστηρίζεται από Ισπανούς που είναι δυσαρεστημένοι από την κατάσταση της χώρας, όπου πάνω από το 23% του ενεργού πληθυσμού βρίσκεται ακόμη στην ανεργία εξαιτίας της βαθιάς κρίσης, καθώς και από τα σκάνδαλα διαφθοράς, που πλήττουν κυρίως το πολιτικό κατεστημένο.

Σχεδόν 42% των εν δυνάμει ψηφοφόρων του «Podemos» διευκρινίζουν πως κάνουν αυτή την επιλογή επειδή είναι «απογοητευμένοι» από τα άλλα κόμματα, ενώ μόνο 33% θα το ψήφιζαν λόγω ιδεολογικών πεποιθήσεων.

«Το – Podemos – τρέφεται από τα λάθη των άλλων», προσθέτει η εφημερίδα εξηγώντας πως 54% των ερωτηθέντων θεωρούν επίσης πως οι προτάσεις του κόμματος αυτού δεν είναι ρεαλιστικές και οι μισοί πως οι ιδέες του για την έξοδο από την κρίση δεν είναι ξεκάθαρες.

Η δημοσκόπηση της Metroscopia για την El Pais πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29 Οκτωβρίου 2014 μεταξύ 1.000 ενηλίκων, ενώ ξεσπούσε ένα νέο σκάνδαλο διαφθοράς που οδήγησε στην έκδοση 51 ενταλμάτων σύλληψης.

Για το λόγο αυτό η El Pais υπογραμμίζει πως πρόκειται για μια «στιγμιαία φωτογραφία» των προθέσεων των πολιτών μάλλον, παρά για μια αληθινή πρόβλεψη του τι θα ψηφίσουν σε ένα χρόνο. Το περιθώριο σφάλματος είναι 3,2%.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here