ΕΚΤΑΚΤΟ: Το Bloomberg παρουσιάζει τον «οδικό» χάρτη για το ελληνικό χρέος!

0
197

«Οδικό» χάρτη για το ελληνικό χρέος δημοσίευσε στις 03/02/2015 το διεθνές οικονομικό δίκτυο Bloomberg, με 13 ερωτήσεις και απαντήσεις!!

Την ώρα που η συζήτηση και οι προτάσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους είναι σε πλήρη εξέλιξη, αποτελεί έναν καλό «χάρτη» για το που βρίσκεται το χρέος της χώρας, όπως επίσης και τους όρους που το συνοδεύουν.

1. Ερώτηση: Πόσα χρωστά η Ελλάδα;

Απάντηση: Το συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας ανέρχεται σε 315,5 δις ευρώ στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2014.

2. Ερώτηση: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας;
Απάντηση: Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός Διευκόλυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ο οποίος έχει δανείσει τη χώρα με 141,8 δισ. ευρώ και κατέχει περίπου το 45% του χρέους της.

Η μέση διάρκεια των δανείων του EFSF προς την Ελλάδα είναι πάνω από 32 χρόνια, με την τελευταία πληρωμή που οφείλεται το 2053, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του EFSF.

Η Ελλάδα πληρώνει επιτόκιο περίπου 1,5%, ανάλογο με εκείνο που καταβάλλουν οι χώρες με αξιολόγηση «ΑΑΑ».

3. Ερώτηση: Πότε έχει προγραμματιστεί η Ελλάδα να αρχίσει να πληρώνει τα δάνεια του EFSF;
Απάντηση: Όχι πριν το 2023. Τα δάνεια του EFSF έχουν μεσοσταθμική διάρκεια 30 ετών και περίοδο χάριτος 10 ετών (δηλαδή πρώτη η αποπληρωμή είναι το 2023).

4. Ερώτηση: Τι ποσό χρέους κατέχουν οι επενδυτές;
Απάντηση: Μετά από τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία, κατά την οποία χρεόγραφα συνολικού ύψους περίπου 200 δισ. ευρώ κουρεύτηκαν, πλέον μόλις 67,5 δισ. ευρώ κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές, ή 82 δισ. ευρώ, αν συμπεριληφθούν και έντοκα γραμμάτια.

Η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ κατέχουν σήμερα περίπου 27 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

5. Ερώτηση: Τι συμβαίνει με την ΕΚΤ;
Απάντηση: Κατά τη διάρκεια του 2015, η Ελλάδα πρέπει να εξωφλήσει 6,6 δισ. ευρώ ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ.

Μέχρι το τέλος του έτους, η ΕΚΤ θα έχει στην κατοχή της 20,4 δισ. ευρώ από το σύνολο των 60,5 δισ. ευρώ των εμπορεύσιμων ομολόγων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν νέες εκδόσεις από την Ελλάδα και ότι άλλα μικρά ομόλογα εξοφλούνται καθώς ωριμάζουν.

6. Ερώτηση: Το χρέος που κατέχει η ΕΚΤ δεν έχει ήδη αναδιαρθρωθεί μια φορά;
Απάντηση: Ναι, έστω και έμμεσα. Οι κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ αγόρασαν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου κατά την κορύφωση της κρίσης σε τιμές χαμηλότερες από την ονομαστική τους αξία.

Ενώ η Ελλάδα υποχρεούται να επιστρέψει αυτά τα ομόλογα στην ονομαστική τους αξία, οι κεντρικές τράπεζες θα επιστρέψουν στη συνέχεια τα κέρδη που είχαν.

7. Ερώτηση: Πώς λειτουργεί η επαναγορά;
Απάντηση: Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα πίσω αυτό το κέρδος, όσο η χώρα συμμορφώνεται με τις συμφωνίες διάσωσης της, σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη τον Νοέμβριο του 2012.

8. Ερώτηση: Τα έντοκα γραμμάτια είναι εμπορεύσιμα; Πόσα υπάρχουν;
Απάντηση: Σχεδόν 15 δισ. ευρώ του χρέους αποτελείται από βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια, τα οποία η χώρα μετακυλύει συνεχώς.

Έτσι καλύπτει τις ανάγκες χρηματοδότησης, ενώ δεν οδηγείται σε αδιέξοδο εάν καθυστερούν οι εκταμιεύσεις δόσεων που καταβάλλονται από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

9. Ερώτηση: Πόσο χρωστά η Ελλάδα στο ΔΝΤ;
Απάντηση: Σχεδόν 25 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ταμείου.
Η πολιτική του ΔΝΤ δεν είναι ποτέ για την αναδιάρθρωση των δανείων της, και ο Τσίπρας είπε ότι δεν προτίθεται να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα του ταμείου.

Η Ελλάδα έχει προγραμματιστεί να επιστρέψει περίπου 19,4 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ μέχρι το 2019, και άλλα 6,4 δισ. μεταξύ 2020 και 2024.

10. Ερώτηση: Η Ελλάδα καταβάλει τόκους;
Απάντηση: Οι τόκοι που καταβάλλονται για τα δάνεια του ΔΝΤ είναι επίσης δεν είναι σταθερά, και εξαρτάται από το οφειλόμενο ποσό και τη διάρκεια του χρόνου.

Το μέσο ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 3-4%.

11. Ερώτηση: Τι γίνεται με διμερή δάνεια;
Απάντηση: Τον Μάιο του 2010, τα μέλη της ζώνης του ευρώ συμφώνησαν να παρέχουν διμερή δάνεια. Η συμφωνία (GLF) περιελάμβανε δάνεια ύψους 80 δισ. ευρώ που εκταμιεύτηκαν μεταξύ Μαΐου 2010 και Ιουνίου 2013.

Το ποσό τελικά μειώθηκε κατά 2,7 δισ. ευρώ, όταν η Σλοβακία αποφάσισε να μην συμμετάσχει και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία παραιτήθηκαν όταν ζήτησαν τις δικές τους διασώσεις. Μόνο 52,9 δισ. ευρώ εκταμιεύτηκαν πριν από την αντικατάσταση της GLF αντικαταστάθηκε από το σχέδιο διάσωσης του EFSF.

Η δέσμευση του Τσίπρα για εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους δεν περιλαμβάνει τα διμερή δάνεια ή τα δάνεια από τον EFSF.

12. Ερώτηση: Πόσο θα μπορούσε κάθε έθνος-πιστωτής να χάσει;
Απάντηση: Ο ακριβής υπολογισμός των πιθανών ζημιών του κάθε κράτους-μέλους θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις της μόλυνσης από μια ελληνική χρεοκοπία, τις συνέπειες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και το ακριβές ποσό για το οποίο η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει.

13. Ερώτηση: Έχουν γίνει κάποιες εκτιμήσεις;
Απάντηση: Μερικές χώρες έχουν κάνει τον δικό τους υπολογισμό. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Michel Sapin λέει η έκθεση της χώρας του είναι 42 δισ. ευρώ.

Η Φινλανδία, η οποία απαίτησε εγγύηση για τα δάνεια της στην Ελλάδα, έχει συνολική απαιτήσεις 5,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και τους υπολογισμούς του Bloomberg, περιλαμβανομένης της συμβολής της χώρας στο πρώτο και στο δεύτερο δάνεια διάσωσης και το μερίδιό της στα δάνεια του ΔΝΤ.

Οι Κάτω Χώρες συνεισέφεραν 3,2 δισ. ευρώ κατά το πρώτο δάνειο διάσωσης και εγγυήσεις για τα δάνεια του EFSF ύψους 33,6 δισ. ευρώ.

Ολόκληρο το άρθρο στα αγγλικά ΕΔΩ….

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here