Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επιχειρηματίας, επικεφαλής της Lamda Development Σπύρος Λάτσης συναντήθηκαν επί 1,5 ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Πέμπτης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αφού έγινε αναλυτική εκατέρωθεν ενημέρωση και οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να ξεκινήσουν τα έργα της επένδυσης στο Ελληνικό μέσα στο 2019.
Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά, η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα ενώ σε αυτή συμμετείχαν και άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο.
Ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τον κ. Λάτση να γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα για τη σημαντική αυτή επένδυση, τηρώντας τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για να αρθούν το ταχύτερο δυνατόν όλα τα εμπόδια που καθυστέρησαν την έναρξη του τόσο επωφελούς για τη χώρα έργου.
Είχε προηγηθεί το απόγευμα της Τετάρτης σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους συναρμόδιους υπουργούς για την πορεία της επένδυσης της Lamda Development.
Όπως είχε προαναγγείλει την περασμένη Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Πέτσας θα υπήρχαν σχετικές ανακοινώσεις για την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης που θα αποτελέσει και την αφετηρία για να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα έναρξης των εργασιών της ανάπλασης στο Ελληνικό.
Δημιουργείται νέα πολιτεία
Η νέα πολιτεία που θα δημιουργηθεί τις επόμενες δεκαετίες στο Ελληνικό θα έχει το μέγεθος της Κέρκυρας. Μια πόλη με 25.000 μόνιμους κατοίκους, μοιρασμένους σε επτά γειτονιές, και τουλάχιστον 15.000-20.000 εργαζομένους και επισκέπτες, η οποία θα πρέπει να οργανωθεί ώστε να λειτουργεί σωστά, να αποκτήσει υποδομές, να καλύψει τις βασικές ανάγκες της.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», οι μελέτες που έχουν κατατεθεί προς έγκριση από τη Lamda Development στο υπουργείο Περιβάλλοντος αποκρυσταλλώνουν την εικόνα της νέας πόλης στο Ελληνικό και στον Άγιο Κοσμά.
Σύμφωνα λοιπόν με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, στο Ελληνικό θα κατασκευαστούν περίπου 10.000 κατοικίες, οι οποίες θα φιλοξενούν 24.500 μόνιμους κατοίκους.
Η νέα πόλη θα χωριστεί σε επτά γειτονιές:
- Γειτονιά Ολυμπιακής Αεροπορίας
Ονομάζεται έτσι λόγω της ιστορικής σύνδεσης της περιοχής με το παλαιό αεροδρόμιο. Περιλαμβάνει τη λεωφόρο Ποσειδώνος, η οποία «απομακρύνεται» από τη θάλασσα σε μήκος 1.750 μέτρων και υπόγειο-ποιείται σε μήκος 1.150 μέτρων.
Η σημερινή λεωφόρος Ποσειδώνος, μετά τη λειτουργία του νέου τμήματος, θα μετατραπεί σε οδό τοπικής κυκλοφορίας. Η γειτονιά θα έχει έκταση 321,4 στρέμματα και υπολογίζεται ότι θα κατοικηθεί από 3.486 άτομα (οι αριθμοί υπολογίζονται με βάση μοντέλα πυκνότητας κατοίκησης).
- Δυτική γειτονιά του πάρκου
Είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη περίμετρο στο Ελληνικό. Βρίσκεται ανατολικά (σε συνέχεια) της υφιστάμενης οικιστικής ενότητας του Κάτω Ελληνικού. Στο βόρειο όριό της καταλήγει στη λεωφόρο Ποσειδώνος και συνδέεται με το παραλιακό μέτωπο. Έχει έκταση 555,9 στρ. και εκτιμώμενο πληθυσμό 5.751 κατοίκους.
- Γειτονιά του λόφου
Είναι μια μικρή, αυτοτελής οικιστική ενότητα, με τις δικές της εξυπηρετήσεις. Στόχος είναι να διασχίζεται με τα πόδια και να διαθέτει ενδιαφέροντες δημόσιους χώρους για τους κατοίκους. Καταλαμβάνει έκταση 379,7 και εκτιμάται ότι θα έχει πληθυσμό 2.840 κατοίκους.
- Γειτονιά των Τραχώνων
Είναι μια περιοχή γενικής κατοικίας με έντονο το στοιχείο του περιβάλλοντος, αφού θα γειτνιάζει με το ρέμα των Τραχώνων. Αποτελεί τον βορειότερο θύλακο της νέας ανάπτυξης, στα σύνορα με την υφιστάμενη οικιστική περιοχή του Αλίμου (στα όρια των δύο περιοχών θα αναπτυχθεί ένα δίκτυο κοινόχρηστων χώρων). Εχει έκταση 264,7 στρέμματα και πληθυσμό 2.923 κατοίκους.
- Γειτονιά της παραλίας του Αγίου Κοσμά
Έχει έντονα τουριστικά και εμπορικά χαρακτηριστικά, αφού βρίσκεται σε άμεση επαφή με τη θάλασσα. Περιλαμβάνει το κέντρο ιστιοπλοΐας και τη μαρίνα. Θα έχει έκταση 300,3 στρ. και πληθυσμό 2.048 κατοίκους.