ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ του Ιωάννη Κόντου- Ομότιμος Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης Πανεπιστημίου Αθηνών.

0
563

Θεωρώ τελείως άστοχη ενέργεια να σπαταληθεί ένα οικόπεδο φιλέτο της Αττικής όπως το αεροδρόμιο του Ελληνικού και η παραλία του για να γίνει χώρος τζόγου και πολυτελούς τουρισμού ατόμων περιορισμένου πολιτισμικού ενδιαφέροντος.

Αντιθέτως είναι μια ανεπανάληπτη ευκαιρία να γίνει το Ελληνικό, όπως προ καιρού έχω προτείνει, ένα επιστημονικό και τεχνολογικό πάρκο-κέντρο με έμφαση στην καινοτομία και τον πολιτισμό. Τα προσόντα της περιοχής εξασφαλίζουν την διεθνή του ακτινοβολία και προβολή.

Με πόνο ψυχής γράφω την πρόταση αυτή έχοντας επίγνωση των ελαχίστων πιθανοτήτων να πραγματοποιηθεί. Το κάνω όμως ως πατριωτικό καθήκον έστω και αν η ενέργειά μου αποδειχθεί ατελέσφορη.

Εάν γινόταν αυτό που προτείνω θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από την ενοικίαση των υπαρχόντων κτισμάτων με μικρές επεμβάσεις σε σημαντικές καινοτόμες πολυεθνικές εταιρίες  επαναλαμβάνοντας το κατόρθωμα της Ιρλανδίας που δεν διέθετε και καμιά περιοχή συγκρίσιμου φυσικού κάλους.

Ένα από τα κίνητρα για την εγκατάσταση τεχνολόγων υψηλού επιπέδου θα μπορούσε να είναι και η ενοικίαση με ελκυστικούς όρους παραθαλάσσιων κατοικιών στην παραλία του Ελληνικού στο απασχολούμενο προσωπικό υψηλού επιπέδου.

Ένα άλλο κίνητρο για τις στεγαζόμενες ξένες εταιρίες θα ήταν η διαθεσιμότητα με λογικές αμοιβές υψηλού μορφωτικού επιπέδου Ελλήνων κυρίως από τους προσφάτως ξενιτεμένους που ήδη διαπρέπουν σε πολλούς καινοτόμους τομείς εδώ και στο εξωτερικό.

Εκτός από τις κερδοφόρες νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν να δημιουργηθεί και κέντρο έρευνας και διάδοσης της Αρχαίας Ελληνικής πνευματικής κληρονομιάς με έμφαση στα τεχνολογικά επιτεύγματα των προγόνων μας όπως π.χ. ο μηχανισμός των Αντικυθήρων που έχει διεθνώς αναγνωριστεί ως ο πρώτος παγκοσμίως μηχανικός μεν ψηφιακός όμως υπολογιστής ειδικού σκοπού.

Όσον αφορά τις  Νέες τεχνολογίες Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης για τις οποίες Έλληνες του εσωτερικού και του εξωτερικού διαθέτουν ήδη τεχνογνωσία στην οποία μπορεί να στηριχθεί μια νέα πατριωτική αναπτυξιακή πολιτική που θα αξιοποιήσει και το Ελληνικό αναφέρω ενδεικτικά τους εξής τομείς εφαρμογών όπως:

Συστήματα Εξαγωγής Πληροφορίας, Συστήματα Ιατρικών Εφαρμογών, Ευφυή Συστήματα Γεωργίας Ακριβείας, Συστήματα  Αυτοματισμού Πλοίων, Λογισμικό Κινητής Τηλεφωνίας, Λογισμικό Αμυντικών Εφαρμογών, Λογισμικό Κυβερνώ-ασφάλειας, Βιομηχανική Ρομποτική, Αυτόνομα Πλωτά Σκάφη, Υποβρύχια Σκάφη και Αεροσκάφη, Αυτόματοι Ξεναγοί Μουσείων και Ευφυή Συστήματα Τουρισμού.

Κλείνω εκφράζοντας την ευχή να πιστέψουν και άλλοι σε αυτό το όνειρο μήπως και τελευταία στιγμή ξυπνήσουμε οι απλοί πολίτες,  οι πολιτικοί  αλλά ακόμη και οι πλούσιοι Έλληνες που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στο Ελληνικό σε περίπτωση που τους έχει απομείνει κάποιος Πατριωτισμός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here