ΓΙΑΤΙ το «αγοράζω Ελλάδα» δεν συγκινεί τους ξένους;

0
1351

Οι αποτιμήσεις έχουν φθηνύνει, η πολιτική κρίση αποφεύχθηκε, αλλά παρ όλα αυτά το «αγοράζω Ελλάδα», δεν συγκινεί τους ξένους, στο βαθμό τουλάχιστον που αυτό συνέβαινε τους προηγούμενους μήνες.

Τι άλλαξε και τα ελληνικά ομόλογα και οι μετοχές έπαψαν να περιλαμβάνονται στις αγαπημένες επιλογές για το «θερμό» χρήμα των hedge funds και των distress funds;

«Όλα και τίποτε» σύμφωνα με έμπειρο διαχειριστή κεφαλαίων. Προς ώρας, σύμφωνα με τον ίδιο αναιρέθηκαν δύο βασικά συστατικά της ανόδου των εγχώριων assets. Δηλαδή η αυξημένη διάθεση ανάληψης ρίσκου, διεθνώς, και η δεδομένη τον προηγούμενο ένα χρόνο πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό.

Το στίγμα της FED ότι προτίθεται, σταδιακά, να περιορίσει τη διοχέτευση ρευστότητας στις αγορές, σε συνδυασμό με τις ταραχές σε αναδυόμενες οικονομίες (Τουρκία, Βραζιλία) οδήγησε διεθνώς σε αποκόμιση κερδών και στην υιοθέτηση περισσότερο επιφυλακτικής στάσης από τους επενδυτές.

Η παραπάνω αλλαγή τάσης ήρθε για την Ελλάδα στο χειρότερο timing. Την ώρα, δηλαδή, που μόλις είχε υποβαθμισθεί το Χ.Α. από την MSCI Inc σε αναδυόμενη αγορά και ενόσω ήταν σε εξέλιξη η πολιτική κρίση με αφορμή την υπόθεση της ΕΡΤ.

Η πολιτική κρίση αύξησε και το ρίσκο χώρας, εξωθώντας την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου πάνω από το 10%, ενώ η μείωση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου «ακυρώνει» προς στιγμή τα πλεονεκτήματα της υποβάθμισης του Χ. Α σε αναδυόμενη αγορά.

Η «απαγκίστρωση» της ΔΗΜΑΡ από το κυβερνητικό σχήμα και η δημιουργία νέας κυβέρνησης από Ν. Δ και ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί, σύμφωνα με στελέχη ξένων επενδυτικών τραπεζών, καθοριστικό παράγοντα αύξησης του πολιτικού κινδύνου.

Η λειτουργία της τρικομματικής κυβέρνησης το προηγούμενο χρόνο έδειξε ότι σε κρίσιμα για την οικονομία θέματα, όπως οι μεταρρυθμίσεις, η άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην πραγματικότητα δεν λειτουργούσε καθώς η ΔΗΜΑΡ ή και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διαφοροποιούνταν από τη θέση της κυβέρνησης. Μένει όμως να φανεί αν το ίδιο συνεχίσει να συμβαίνει και με την εύθραυστη πλέον πλειοψηφία των 153 βουλευτών.

Ποιοι είναι οι επόμενοι καταλύτες

Ταυτόχρονα, η πολιτική κρίση συνέβαλε στην συνειδητοποίηση από αρκετούς ξένους ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. «Οι ξένοι συνειδητοποίησαν ότι πολλά πράγματα στην Ελλάδα δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με ένα ή δύο χρόνια πίσω και αυτό αποτελεί παράγοντα που αν δεν αναιρεθεί θα παίξει ρόλο μεσοπρόθεσμα», σημειώνει στέλεχος ξένου επενδυτικού οργανισμού.

Κατά τον ίδιο, η ροή «φρέσκου» χρήματος από το εξωτερικό για τις ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα θα παραμείνει χαμηλή μέχρι να διασαφηνισθούν τα εξής:

– ότι η κυβέρνηση δεν θα χρειασθεί ως τουλάχιστον τις γερμανικές εκλογές να λάβει νέα σκληρά μέτρα, που να καλύπτουν είτε τις αποκλίσεις του δημοσιονομικού προγράμματος, είτε το διαφαινόμενο χρηματοδοτικό κενό

– και ότι δεν θα υπάρξουν νέες δυσάρεστες εκπλήξεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Ενδεικτικό της στάσης αναμονής είναι το γεγονός ότι παρά το υψηλό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από hedge funds και distress funds κατά τη διάρκεια του πρόσφατου road show στην Ν. Υόρκη, οι επισκέψεις που είχαν προγραμματισθεί για το διάστημα 10 με 27 Αυγούστου στην πράξη μετατέθηκαν για αργότερα.

Η ροή των επισκέψεων ξεκινά – εξαιρουμένων των funds που ήρθαν ως προσκεκλημένα της Eurobank – από την επόμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας φθάνουν στην Αθήνα εκπρόσωποι μεγάλων hedge funds για συναντήσεις μεταξύ άλλων και με ελληνικές επιχειρήσεις.

 Κλειδί οι τράπεζες για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α.

Αν η παραπάνω άποψη επιβεβαιωθεί, τα περιθώρια ανοδικής αντίδρασης δεν είναι μεγάλα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. «Το Χ.Α. είναι πιθανόν να ταλαιπωρηθεί με τις κινήσεις των επενδυτών να είναι πλέον περισσότερο εστιασμένες σε μετοχές και όχι στην αγορά», εκτιμά επικεφαλής τμήματος Wealth Management, σημειώνοντας ότι ρόλο κλειδί θα έχει η συμπεριφορά των τραπεζών.

Τα hedge funds είναι φορτωμένα με warrants Alpha και Εθνικής καθώς κυριαρχεί η τακτική πώλησης των τραπεζικών μετοχών και ενίσχυσης των θέσεων σε warrants μια και προτιμούν να έχουν το μικρότερο ρίσκο που συνεπάγονται τα warrants σε συνδυασμό με τη δυνατότητα υψηλότερων αποδόσεων.

Με δεδομένο όμως ότι τα warrants δεν προσμετρούνται στους δείκτες ενδέχεται να παρατηρηθεί το φαινόμενο τα μεν warrants να κινούνται σταθεροποιητικά ή και να ανεβαίνουν η δε αγορά να υποχωρεί.

Ο κίνδυνος περαιτέρω διόρθωσης

Χρηματιστές και αναλυτές εκτιμούν ότι μετά το τέλος του μήνα είναι πιθανόν η αγορά να υποχωρήσει σε νέα χαμηλά από αρχές έτους με ανοικτό το ενδεχόμενο ο FTSE ASE 25 να δοκιμάσει και το χαμηλό των 253 μονάδων.

Το γεγονός ότι αρκετοί τίτλοι υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης διαπραγματεύονται ως και 10-20% υψηλότερα σε σχέση με τις τιμές που είχαν την προηγούμενη φορά που ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 800 μονάδες δείχνει ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω πτώσης της αγοράς.

Την ίδια στιγμή βέβαια κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις βγαίνουν επιλεκτικές αγορές στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά από πλευράς ξένων, εξέλιξη που δείχνει ότι οι ξένοι παραμένουν εν δυνάμει αγοραστές αλλά δεν κυνηγούν πια τις τιμές.

Αλλά και οι ευκαιρίες των φθηνών αποτιμήσεων

Μεσοπρόθεσμα, τα πλεονεκτήματα του Χ.Α. δεν έχουν ακυρωθεί. Οι μετοχές που παρακολουθούν οι ξένοι παραμένουν φθηνές τόσο συγκριτικά με ομοειδείς εταιρείες αναδυόμενων αγορών όσο και ως απόλυτο μέγεθος. Τίτλοι όπως αυτοί των ΟΤΕ, Motor Oil, ΜΕΤΚΑ διαπραγματεύονται με EV/ EBITDA που φθάνει ως και το 4 όταν οι κλάδοι τους στις αναδυόμενες αγορές διαπραγματεύονται σε διπλάσια νούμερα.

Και μπορεί η ελληνική οικονομία να συρρικνώνεται και επομένως να μη δικαιολογούνται αποτιμήσεις που να ενσωματώνουν ανάπτυξη, παραμένει όμως στη ζώνη του ευρώ και ως εκ τούτου ενέχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με το volatility που έχουν οι υπόλοιπες αναδυόμενες οικονομίες λόγω συναλλαγματικού ρίσκου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here