ALERT: Τα συν και τα πλην της αξιολόγησης.

0
940

Οι φορολογικές ελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και πόσο αυτές θα επηρεάσουν το ισοζύγιο του προϋπολογισμού θα τεθούν στο μικροσκόπιο των διεθνών δανειστών της Ελλάδας στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.

Η προκαταρκτική δουλειά από τα τεχνικά κλιμάκια είναι ήδη σε εξέλιξη, με τους επικεφαλής εκπροσώπους των θεσμών να βρίσκονται στην Αθήνα από τη Δευτέρα για να περάσουν από το δικό τους «κόσκινο» τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Κλειδί για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην παρούσα φάση είναι η προσέλκυση επενδύσεων. Η πτώση στα επιτόκια δείχνει μια θετική μεταστροφή του κλίματος, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα διαδοχικά ιστορικά χαμηλά των κρατικών ελληνικών τίτλων στις αγορές ομόλογων.

«Κινήσεις όπως οι τελευταίες από την κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της μείωσης φορολογικών συντελεστών, ειδικά των νομικών προσώπων, αν βάλουμε στο τραπέζι και την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων από τις τράπεζες, αν προσθέσουμε και τον στόχο της κυβέρνησης για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, που δίνουν ένα σήμα στους εταίρους μας και στις αγορές, το οποίο αποτυπώνεται και στη μείωση των επιτοκίων των 10ετών και 5ετών ομολόγων, νομίζω ότι έχουμε ένα πακέτο περιβάλλοντος τέτοιου που μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις», επισημαίνει στο euronews ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Όμως οι επενδύσεις χρειάζονται και χρηματοδότηση και το αν οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στην παρούσα φάση σε θέση να χρηματοδοτήσουν παραμένει το ερώτημα των 80 δις ευρώ, διότι τόσο περίπου είναι το συνολικό ύψος των κόκκινων δανείων.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2019, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν σε περίπου 80 δις ευρώ. Ο αριθμός αυτός βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα από την κλιμάκωση του Μαρτίου 2016 (107 δις ευρώ), όμως παραμένει απαράδεκτα υψηλός, καθώς το ποσοστό των NPL είναι πάνω από δώδεκα φορές ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Η Ελλάδα φέρεται να διαπραγματεύεται με την Κομισιόν ένα σχέδιο παροχής εγγυήσεων ύψους εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να αφαιρέσει αυτό το σημαντικό αγκάθι στην πορεία της προς την οριστική ανάκαμψη.

Μιλώντας στο euronews, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου αναδεικνύει το θέμα των τραπεζικών εγγυήσεων ως ουσιαστική παράμετρο, προτείνοντας παράλληλα «στην κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα σε μια επενδυτική τράπεζα, ώστε να μπορέσει να δώσει εγγυήσεις και να καλυφθεί το κενό αυτό ως προς τις τράπεζες, να αναλάβουν τα επιμελητήρια ένα μεγάλο μέρος των μικρών εγγυήσεων προς τις ΜμΕ, για να στηρίξουν τις τράπεζες, ώστε να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά».

Όπως σημειώνει ο κ. Χατζηθεοδοσίου, «οι τράπεζες, παρ’ ότι έχουν τη δυνατότητα να δώσουν ρευστότητα στην αγορά, οι περιοριστικοί όροι που υπάρχουνε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν τους το επιτρέπουν».

Η εξόφληση των οφειλών ύψους 1,4 δις ευρώ προς τους ιδιώτες αποτελεί ένα επιπλέον πρόσκομμα για την ελληνική οικονομία. Οι επιδόσεις της Ελλάδας στο συγκεκριμένο κομμάτι χαρακτηρίζονται στην τρίτη αξιολόγηση «απογοητευτικές», ειδικά από τη στιγμή που και οι ήδη υπάρχουσες οφειλές δεν μειώνονται αρκετά και το κράτος δημιουργεί νέα χρέη.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης εντός του Νοεμβρίου, ώστε να πάει στο Eurogroup του Δεκεμβρίου χωρίς να έχει εκκρεμότητες.

Ο στόχος εκεί θα είναι η διαπραγμάτευση και η συμφωνία, ώστε τα κέρδη των διακρατηθέντων ελληνικών ομολόγων να προσμετρούνται ως έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μειώνοντας έτσι εμμέσως το συμφωνηθέν πρωτογενές πλεόνασμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here