Η μάχη της Κύπρου μεταφέρεται πια στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Οι επόμενες εβδομάδες χαρακτηρίζονται κρίσιμες, καθώς στις 29 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί η ανοικτή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).
Για το θέμα αυτό αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανταπόκριση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τη Νίκη Λυμπεράκη.
Ανέφερε, μεταξύ των άλλων:
Ενώ θα έπρεπε να είναι μία συνεδρίαση ρουτίνας, πριν από αυτή διεξάγονται δυστυχώς διαδικασίες με το στοιχείο του εκβιασμού να το βλέπει κανείς διά γυμνού οφθαλμού.
Αυτή την Παρασκευή αναμένεται να υποβληθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού για την Ειρηνευτική Δύναμη και τις καλές του υπηρεσίες.
Και επικρατεί θα έλεγα ένας πανικός στη Λευκωσία, αλλά και στην Αθήνα, καθώς ο γενικός γραμματέας και οι συνεργάτες του δεν κρύβουν την πρόθεσή τους να προσφέρουν χωριστή κυριαρχία στο ψεδοκράτος των κατεχομένων.
Ο πρόεδρος της Κύπρου. Νίκος Αναστασιάδης έμεινε άφωνος όταν άκουσε την απεσταλμένη του ΟΗΕ, την γνωστή Elizabeth Spehar να του λέει με εντελώς άκομψο τρόπο για τις σκέψεις του γενικού γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας με την αναφορά σε «δυο αυτοδιοικούμενες περιοχές» στο νησί.
Αυτή η κίνηση, αν δεν αποφευχθεί, θα τινάξει κυριολεκτικά στον αέρα τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό διότι πρώτα και πάνω απ’ όλα η διατύπωση θα σημαίνει την πλήρη αποτυχία της Λευκωσίας και της Αθήνας να προφυλάξουν τις δικές τους θέσεις, που εστιάζονται στην προβληματική και απαράδεκτη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Πρόκειται για μία φιλοτουρκική λύση, την οποία επιμένουν να υποστηρίζουν η Κύπρος και η Ελλάδα.
Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οδεύουμε προς την 47η μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής, η οποία και εφέτος θα αμαυρωθεί από την παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως έχουμε ενημερώσει τις προηγούμενες ημέρες, ο Τούρκος ισλαμιστής πρόεδρος θα κάνει ανακοινώσεις που θα μετατρέψουν το νησί σε στρατιωτική βάση της Τουρκίας.
Φαίνεται ότι προτίθεται να ανακοινώσει και την κατασκευή ναυτικής βάσης στην περιοχή του Μπογαζίου, πέραν των ανακοινώσεων που αναμένουμε για την Αμμόχωστο και τη βάση των drones.
Δυστυχώς ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εξυπηρετεί αδιάντροπα τα σχέδια του προέδρου της Τουρκίας. Και υιοθετεί τη συνομοσπονδία, όπως απαιτεί η Τουρκία και δεν έχει μέχρι στιγμής υποβάλει την παραμικρή διαμαρτυρία προς τον Ερντογάν για την παραβίαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.
Αντίθετα, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος, μέσω του κ. Γκουτέρες, να νομιμοποιηθεί η λύση του επιδιώκει η Τουρκία, η διχοτόμηση. Διότι και η εξεζητημένη συνομοσπονδία δεν έχει μεγάλη διαφορά από τη λύση που πραγματικά επιθυμεί η Τουρκία.
Ο κ. Γκουτέρες υλοποιεί και την εχθρική πολιτική των Βρετανών εναντίον της Κύπρου, που φρόντισαν με όποια λύση προκριθεί, να διασφαλιστεί ότι οι στρατιωτικές βάσεις, που διατηρούν στο νησί, δεν θα επηρεαστούν.
Το κάπως θετικό για την Κύπρο είναι ότι την προεδρία του Σ.Α. έχει η Γαλλία. Επίσης φαίνεται ότι η Ρωσία αποφάσισε να βοηθήσει την Κύπρο και αυτή τη φορά. Με τη Ρωσία συμβαίνει το εξής περίεργο: Συνεργάζεται απόλυτα με την Τουρκία σε όλα εκτός του Κυπριακού. Προφανώς λόγω των οικονομικών της συμφερόντων στην Κύπρο.