ALERT: Η Κυβέρνηση της ΝΔ σπάει το μαξιλάρι των 15,6 δις που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που πανηγυρίζει για δήθεν υπέρ-έσοδα!

0
81

Την απόφαση να…βάλει χέρι στο «σκληρό μαξιλάρι» με τα ταμειακά διαθέσιμα που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αφήσει ως παρακαταθήκη στη Ν.Δ. έχει λάβει η κυβέρνηση. Το ποσό ανέρχεται στα 15,6 δις ευρώ και παραμένει εδώ και σχεδόν έξι χρόνια κλειδωμένο στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Βάζουν χέρι στο σκληρό «μαξιλάρι» των 15,6 δισ. ευρώ

Η παρέμβαση στο «μαξιλάρι» ασφαλείας σχεδιάζεται τη στιγμή που η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για υπέρ-έσοδα, κάτι που αποτελεί ένδειξη πως η Ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, αποτέλεσμα των κυβερνητικών χειρισμών για την πορεία της χώρας.

Σημειώνεται πως αυτό το σκέλος των ταμειακών διαθεσίμων αποτελεί στην πράξη την εγγύηση προς τις διεθνείς αγορές ότι η χώρα μας θα μπορεί να εκπληρώνει κανονικά τις δανειακές της υποχρεώσεις και πως δεν θα καθυστερήσει ούτε μια πληρωμή των δανείων της, με αντάλλαγμα την…ηρεμία των αγορών, προσφέροντας πρόσβαση στη διεθνή χρηματοδότηση και χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού.

Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας προκειμένου να δοθεί η άδεια στην Αθήνα να κάνει χρήση μέρους αυτού του μαξιλαριού ασφαλείας για την αποπληρωμή συνολικού χρέους, μαζί με τη χρήση Ταμειακών Διαθεσίμων ύψους 8 δις ευρώ που αφορούν τα έτη 2026-2028, κάτι που προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από λίγα 24ωρα σε συνέντευξή του στο διεθνές πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό αίτημα προς τον ESM θα κατατεθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο, με τη χώρα μας να προχωρά σε αυτή την κίνηση, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης.

Η κυβέρνηση στοχεύει στην εξοικονόμηση περίπου 300 εκατ. ευρώ κατ’ έτος από τόκους μέχρι το 2028, με ταυτόχρονη βελτίωση του προφίλ του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους.

Μάλιστα, ενώ οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες, που θα καθοριστούν εντός του μηνός για όλα τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβάνουν τους τόκους στις κρατικές δαπάνες. Θα δοθεί επιπλέον μία δυνατότητα στην αξιοποίηση αυτών των χρημάτων, από το 2025 και έπειτα, οπότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται ο αποκαλούμενος «κόφτης» δαπανών.

Η αποπληρωμή των 8 δις.

Για την αποπληρωμή των 8 δις ευρώ, περίπου το 30% αναμένεται να προέλθει από τα ταμειακά αποθεματικά, ένα 40% από τον σκληρό πυρήνα του «μαξιλαριού» και ένα 30% από δανεισμό, ο οποίος αυτή τη στιγμή καθίσταται λιγότερο κοστοβόρος.

Πρόκειται για δάνεια που δόθηκαν στη χώρα μας στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος, το οποίο συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2010 και περιελάβανε διμερή δάνεια από τις χώρες της ευρωζώνης (52,9 δις ευρώ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εφόσον γίνει η αποπληρωμή των 8 δισ. ευρώ, θα είναι η 4η πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων.

Συγκεκριμένα, είχαν προηγηθεί:

Τον Μάρτιο του 2019 2,7 δις ευρώ προς ΔΝΤ, τον Μάρτιο του 2021 η πρόωρη αποπληρωμή 2,65 δις ευρώ (για το 2023, μαζί με την πλήρη πρόωρη προεξόφληση των δανείων του ΔΝΤ, ύψους 1,86 δις ευρώ) και τον Δεκέμβριο του 2023 η πρόωρη αποπληρωμή δανείων GLF, ύψους 5,29 δις ευρώ.

Επισημαίνεται ότι τα δάνεια του πρώτου Μνημονίου από την ευρωζώνη ανέρχονται σε 52,9 δις ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμής από το 2020 έως τα 2040 και με Επιτόκιο Euribor τριών μηνών +0,5%, γεγονός που τα καθιστά πιο ακριβά σε σχέση με τα επιτόκια δανεισμού που λαμβάνει η χώρα μας κάθε φορά που βγαίνει πλέον στις διεθνείς αγορές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here