ALERT: Κρίση τύπου 1974; Δραματικοί τόνοι στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

0
508

Διπλή απειλή από Τουρκία και Πρόσφυγες της Ιντλίμπ…

Εικόνα ηρεμίας και ομοψυχίας έδωσαν ο ΥΠΕΞ και οι εκπρόσωποι των κομμάτων αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής την περασμένη Τετάρτη.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι σε αυτήν τη συνεδρίαση επικράτησαν δραματικοί τόνοι τους οποίους επέτεινε ένα κλίμα ανησυχίας το οποίο διαμορφώνουν οι καθημερινές προκλήσεις της Τουρκίας αφενός και οι κίνδυνοι να «ανοίξουν» πάλι οι ροές, καθώς στην Τουρκία συρρέουν εκ νέου πρόσφυγες, από την Ιντλίμπ αυτή τη φορά, που μπορεί πολύ εύκολα να διοχετευθούν προς τα ελληνικά νησιά.

Δραματικό αν και όχι μακριά από την πραγματικότητα, ήταν το γεγονός ότι κάποιοι ομιλούσαν για κρίση αναλόγου επιπέδου με τα γεγονότα του 1974 και την εισβολή στην Κύπρο. Άλλοι επέμειναν ότι το «θερμό επεισόδιο» είναι το λιγότερο που έχουμε να φοβηθούμε έτσι όπως εξελίσσονται οι καταστάσεις.

Ίσως επειδή ακριβώς όλοι οι παριστάμενοι συμμερίσθηκαν το κλίμα της γενικής ανησυχίας, εν τέλει απεφεύχθησαν οι μικροκομματικές αντιπαραθέσεις και οι στείρες αντεγκλήσεις.

Δεν πρέπει νά θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός ότι την ώρα ακριβώς που το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής συνεδρίαζε, τα τουρκικά αεροπλάνα προέβαιναν σε υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά σε ύψος 8.500 και 7.000 ποδιών, ενώ οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου πολλαπλασιάζονταν. 

Το γεγονός ότι στη Συρία υπήρξε αναζωπύρωση κι η εμπλοκή των τουρκικών δυνάμεων εντείνεται μέρα με την ημέρα δεν επηρέασε – όπως κάποιοι ενδεχομένως ήλπιζαν – την επιθετικότητα της Άγκυρας και στο Αιγαίο. Απεναντίας οι υπερπτήσεις έγιναν καθημερινές. Οινούσες, Παναγιά, Αρκιοί, Λειψοί, Φαρμακονήσι, «έβλεπαν» τα τουρκικά μαχητικά, πολλά από τα οποία οπλισμένα με πυραύλους, να μειώνουν συνεχώς το ύψος των διελεύσεών τους.

Άναυδοι οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και των κομμάτων, οι οποίοι ενημερώνονταν γι’ αυτές τις εξελίξεις από το ΥΠΕΞ, προσπαθούσαν να συνειδητοποιήσουν την δυσχερή θέση στην οποία ευρίσκεται η χώρα και να εκτιμήσουν τις δυνητικές διαστάσεις των περαιτέρω εξελίξεων.

Μόνο οι εκπρόσωποι ενός από τα κόμματα έθεσαν στο τραπέζι την ανάγκη να προσδιορίσει η Ελλάδας τις συντεταγμένες της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της και να τις καταθέσει το ταχύτερο δυνατό στον ΟΗΕ και σε όποιον άλλον οργανισμό απαιτείται.

«Στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής παρά τις επιμέρους εκτιμήσεις υπήρξε συναίνεση στις θεμελιώδεις διαπιστώσεις, ομοψυχία και υπευθυνότητα των πολιτικών δυνάμεων. Αυτό είναι το σημαντικότερο εφόδιο στη διπλωματική φαρέτρα της χώρας», δήλωσε ο κ. Δένδιας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Η κρισιμότης των στιγμών δεν αφήνει περιθώρια για ανούσιες διαφωνίες.

Πηγή Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here