Ashitaba: Το φυτό της αντί-γήρανσης και της μακροζωίας.

0
750
Angelica keiskei

Ουσία που βρίσκεται στο ιαπωνικό φυτό Ashitaba φαίνεται ότι επιβραδύνει την κυτταρική γήρανση.

Η 4,4′-Διμεθοξυχαλκόνη (DMC) έχει ιδιότητες που επιμηκύνουν το μέσο προσδόκιμο ζωής κατά 20% κατορθώνοντας να επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων, όπως έδειξε μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Graz στην Αυστρία που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.

Παραδοσιακά οι Ιάπωνες θεωρούσαν ότι το Ashitaba έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία και η νέα αυτή μελέτη μάλλον παρέχει και την επιστημονική επιβεβαίωση.

«Είναι πάντα ωραίο να βρίσκεις επιστημονική λογική σε μια πεποίθηση που προκύπτει από την παράδοση», ανέφερε ο Frank Madeo καθηγητής στο Ινστιτούτο Μοριακών Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Graz.

Η δράση της DMC

Ο Δρ. Madeo, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε πως η ουσία DMC, η οποία περιέχεται στα φύλλα του Ashitaba, πυροδοτεί μία διαδικασία που αποκαλείται αυτοφαγία.

Πρόκειται για μία σημαντική διαδικασία η οποία βοηθά στο «καθάρισμα των κυτταρικών σκουπιδιών» που συσσωρεύονται με την πάροδο των ετών και προκαλούν μία σειρά παθήσεων.

«Ουσιαστικά είναι μία διαδικασία καθαρισμού και ανακύκλωσης. Αφαιρεί τα περιττά υλικά, ειδικά τα κυτταρικά απορρίμματα όπως οι συσσωρευμένες πρωτεΐνες», ανέφερε ο Δρ. Madeo.

Η DMC ανήκει στην οικογένεια των φλαβονοειδών και αποτέλεσε την τελική επιλογή των ερευνητών οι οποίοι αποφάσισαν να εστιάσουν σε αυτή μετά από εξέταση 180 ουσιών της ίδια ομάδας.

Πώς η DMC επηρεάζει τα κύτταρα

Μετά από την αρχική εξέταση εστίασαν στην DMC και άρχισαν να ερευνούν πώς η ουσία επηρεάζει τα κύτταρα.

Ανακαλύφθηκε, λοιπόν, πως όντως η DMC βοηθούσε στην προστασία τους από τις επιδράσεις της γήρανσης και ότι δρούσε τόσο καλά ή και ακόμα καλύτερα από κάποιους από τους παράγοντες που ήταν γνωστοί για την ικανότητά τους να προστατεύουν τα κύτταρα, όπως η ρεσβερατρόλη.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τότε τις επιδράσεις της DMC στα κύτταρα τόσο σε σκουλήκια όσο και σε φρουτόμυγες.

«Η αξιοσημείωτη δράση της DMC επιμήκυνε το μέσο προσδόκιμο ζωής αμφότερων των οργανισμών που χρησιμοποιήθηκαν σαν πειραματόζωα κατά 20%», εξήγησε  ο Δρ. Madeo.

Επιπλέον δοκιμές έδειξαν ότι η DMC βοήθησε να προστατευθούν τα καρδιακά κύτταρα ποντικιών χάρη στη διαδικασία της αυτοφαγίας.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την επίδραση της DMC σε αρκετούς τύπους ανθρωπίνων κυττάρων και εντόπισαν μια δράση για την επιβράδυνση της γήρανσης.

«Τα πειράματα υποδεικνύουν ότι οι επιδράσεις της DMC μπορούν να εφαρμοστούν και στους ανθρώπους ωστόσο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να περιμένουμε τις κλινικές μελέτες», κατέληξε ο ερευνητής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here