Bloomberg: 10 λόγοι αμφισβήτησης των επίσημων στοιχείων για τον Covid-19.

0
477

Οι περισσότεροι έχουμε συνηθίσει το τελευταίο διάστημα να παρακολουθούμε συστημικά τα νέα δεδομένα για τον αριθμό των κρουσμάτων του Covid19, των ανθρώπων που νοσηλεύονται ή και έχουν διασωληνωθεί, τον αριθμό των θανάτων, αλλά και των ιαθέντων. Αναζητούμε ουσιαστικά στοιχεία ελπίδες ότι η κορύφωση της πανδημίας πλησιάζει και στη συνέχεια θα έχουμε την ύφεση.

Ωστόσο η αρθρογράφος του Bloomberg, Cathy Ο’Neil, σχολιάζει πως όσο περισσότερο κοιτάζει τα στοιχεία τόσο περισσότερο βρίσκει «σφάλματα» σε αυτά.

Απαριθμεί τα 10 σημαντικότερα:

1.Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων δεν είναι ο αριθμός των πραγματικών κρουσμάτων. Μόνο οι άνθρωποι που κάνουν το διαγνωστικό τεστ μπορούν να υπολογιστούν σε αυτά. Και δεν υπάρχουν αρκετά τεστ σε καμία χώρα, με μόνη εξαίρεση ίσως την Ισλανδία. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα τα δεδομένα δείχνουν ότι ουσιαστικά το τεστ κάνουν όσοι φτάνουν να έχουν τόσο σοβαρά συμπτώματα ώστε να χρειάζεται να μπουν σε νοσοκομείο.

Περίπου το 10% των ανθρώπων, που έχουν μολυνθεί από τον ιό, υπολογίζεται ότι χρήζουν νοσηλείας, επομένως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε να είναι 10 φορές μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφεται.

2.Τα διαγωνιστικά τεστ δεν είναι ακριβή και οι ανακρίβειες δεν είναι συμμετρικές. Δίνουν πολύ περισσότερες λάθος αρνητικές απαντήσεις από ότι λάθος θετικές, κάτι που σημαίνει ότι μας δίνουν ως αρνητικούς στον Covid19 ανθρώπους που στην πραγματικότητα νοσούν. Ορισμένες έρευνες αποκαλύπτουν ότι το ποσοστό των εσφαλμένων αρνητικών αποτελεσμάτων μπορεί να υπερβαίνει το 30%.

3.Ο αριθμός των διαγνωστικών τεστ δεν είναι ίσος με τον αριθμό των ανθρώπων, που κάνουν το τεστ. Επειδή ακριβώς τα τεστ είναι ανακριβή πολλοί κάνουν το τεστ δύο φορές ή και περισσότερες για να είναι σίγουροι για το αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό του πληθυσμού που έχει κάνει το τεστ σε σύγκριση με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν διαγνωσθεί θετικοί δίνει μία πιο ρόδινη εικόνα από την πραγματική.

4.Οι αριθμοί δεν είναι συγχρονισμένοι. Υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν λίγες εβδομάδες αφότου νοσηλευθούν και νοσηλεύονται μία εβδομάδα ή και περισσότερες αφότου έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον ιό. Επομένως δεν θα πρέπει να περιμένουμε την καμπύλη του αριθμού των θανάτων να πεπλατυνθεί για αρκετό διάστημα αφότου θα έχει πεπλατυνθεί η καμπύλη των κρουσμάτων.

5.Η έννοια της νοσηλείας αλλάζει. Οι αξιωματούχοι πρόσφατα παρουσίασαν την σταθεροποίηση του ρυθμού εισαγωγών στα νοσοκομεία ως θετικό σημάδι, ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα συνεχούς επιτάχυνσης. Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι σήμερα είναι πολύ πιο δύσκολο να κάνει κανείς εισαγωγή στο νοσοκομείο, αφού οι ειδικές γραμμές βοήθειας δέχονται καταιγισμό κλήσεων, τα ασθενοφόρα είναι λίγα και αρκετοί αποφεύγουν να καταφύγουν στο νοσοκομείο.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here