Με την ανατολή του 2024, από την 1η Ιανουαρίου, στη διακρατική ένωση BRICS, που αποτελείτο μέχρι εκείνη τη στιγμή από τη Βραζιλία τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, εντάχθηκαν ως πλήρη μέλη πέντε ακόμα χώρες και έτσι μετατράπηκε σε BRICS+(BRICS Plus), αθροίζοντας συνολικά δέκα χώρες.
Γιώργος Ηλιόπουλος: Η ανατολή των BRICS-Μεγαλώνουν με νέα μέλη και προκαλούν τη Δυτική Πρωτοκαθεδρία.
Στη συνέντευξή μας (03-01-2024) ο χρηματιστηριακός και οικονομικός αναλυτής περιγράφει και αναλύει την μετεξέλιξη και διεύρυνση των BRICS με την είσοδο από φέτος νέων μελών.
Σημειώνει ότι η παλαιά ομάδα των BRICS ελέγχει το 20,4% της Παγκόσμιας Παραγωγής Αργού Πετρελαίου, αλλά με την διεύρυνσή της στην BRICS+, (τα παλαιά μέλη συν Αίγυπτος, Αιθιοπία, Αργεντινή, Εμιράτα, Ιράν, Σαουδική Αραβία) το μερίδιο αυξάνεται στο 43,1%.
Το συγκεκριμένο μέγεθος παρέχει δυνατότητες χειραγώγησης των τιμών, αλλά με δεδομένο ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2023, το 85% των Ρωσικών εξαγωγών κατευθύνεται προς την Ινδία και την Κίνα, κρίνεται μάλλον αμφίβολο να επιδιωχθεί κατά το 2024 αύξηση των τιμών σε δραστικά υψηλότερα επίπεδα, για να μην θιγούν οι εταίροι της Μόσχας.
Οι νέοι BRICS επεκτείνουν αυτό που ξεκίνησε πέρυσι η πρώτη σύνθεση, τη χρήση τα εθνικών νομίσματα στις μεταξύ τους διμερείς συναλλαγές, εγκαταλείποντας το αμερικανικό νόμισμα, αλλά είναι αμφίβολο το εάν και κατά πόσον διαθέτει το απαιτούμενο ειδικό βάρος να προκαλέσει σημαντικές μεταβολές στις διεθνείς συναλλαγές.
Το μερίδιο στο σύνολο των Παγκόσμιων Εξαγωγών των BRICS+ ανέρχεται στο 58,65% και οφείλεται κυρίως στην εξαγωγική δραστηριότητα της Κίνας, ενώ τους αναλογεί το 29% του παγκοσμίου ΑΕΠ, προσεγγίζοντας τους G7.
Με την είσοδο των νέων μελών (Αίγυπτος, Αιθιοπία, Αργεντινή, Εμιράτα, Ιράν, Σαουδική Αραβία), η ομάδα των BRICS+ αποκτά πλέον ένα μέγεθος ικανό να προκαλέσει μεγάλες γεωπολιτικές ανακατατάξεις .
Η διεύρυνση επιτρέπει στην ομάδα να ελέγχει συλλογικά το 43% της Παγκόσμιας Παραγωγής Αργού, έναντι του 38% του OPEC, γεγονός που την καθιστά ενεργειακά εντελώς αυτόνομη και επιπλέον το μεγάλο μερίδιο επιτρέπει ευχερέστερη χειραγώγηση των τιμών, με προφανείς Γεωπολιτικές επιπτώσεις.