CNBC: Θρίαμβος για την Ελλάδα η συμφωνία για το χρέος!

0
228

Αναλυτές δήλωσαν στο CNBC ότι η συμφωνία του Eurogroup για τα νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είναι «πολύ ικανοποιητική» και «νίκη» για την Ελλάδα, η οποία ζητούσε από το 2015 τέτοιες παραχωρήσεις.

«Για πρώτη φορά σε σχεδόν μία δεκαετία, η Ελλάδα μπορεί να υποστηρίξει ότι η κρίση πέρασε και ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της μετά τον Αύγουστο. Με το τέλος του προγράμματος, η Ελλάδα δεν θα πρέπει πλέον να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι πιστωτές σε αντάλλαγμα για κεφάλαια», σημειώνει η συντάκτρια του δημοσιεύματος, Σίλβια Αμάρο.

Η συμφωνία για το χρέος, αναφέρει, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος υποσχέθηκε στους Έλληνες , πίσω στο 2015, ότι θα έπαιρνε απομείωση του χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές.

«Αν και η συμφωνία δεν δίνει στον Τσίπρα το ονομαστικό κούρεμα που πιθανόν θα ήθελε, ήρε ολοκληρωτικά κάθε μεγάλη ανησυχία για τις αποπληρωμές του χρέους βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα.

Ο Τσίπρας υποσχέθηκε το 2015 ότι δεν θα φορούσε γραβάτα έως ότου οι πιστωτές θα «μείωναν» το ελληνικό χρέος. Τη φόρεσε για πρώτη φορά την Παρασκευή», αναφέρει η Αμάρο.

Αναφερόμενη στην αντίδραση των αγορών, το δημοσίευμα σημειώνει ότι η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων υποχώρησε σχεδόν 40 μονάδες βάσης (0,4 της ποσοστιαίας μονάδας) μετά τη συμφωνία το πρωί της Παρασκευής και ότι διαμορφωνόταν στο 4,152% στην έναρξη της διαπραγμάτευσης στην Ευρώπη σήμερα.

«Η συμφωνία αυτή κινείται στο υψηλότερο όριο των προσδοκιών και θα θεωρηθεί ως νίκη από την Ελλάδα και τις αγορές», δήλωσε ο Mujtaba Rahman, γενικός διευθυντής του Eurasia Group με e-mail του στο CNBC. 

Ο ίδιος εξήγησε ότι πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη, οι προσδοκίες ήταν ότι οι ωριμάνσεις θα επεκτείνονταν στο χαμηλότερο όριο του εύρους των 5-10 ετών, αλλά τελικά οι υπουργοί ενέκριναν μία 10ετή παράταση.

«Εστιάζοντας στην πλευρά του χρέους, θεωρείται πολύ ικανοποιητική συμφωνία, καθώς δημιουργεί ένα δίχτυ ασφαλείας έναντι κάθε κινδύνου βραχυπρόθεσμα. Διασφαλίζει την αξιοπιστία στην αγορά μέσο-μακροπρόθεσμα και δίνει περιθώριο κινήσεων για να έχει η οικονομία καλή απόδοση», ανέφερε η Axia Ventures σε σημείωμα της Παρασκευής.

Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διατηρήσει σε τροχιά την πορεία των μεταρρυθμίσεων για να προσελκύσει μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Ένα από τα μεγαλύτερη οικονομικά θέματα – το επίπεδο των «κόκκινων» δανείων στο τραπεζικό σύστημα – αποτελεί ακόμα πρόβλημα για ορισμένους διαχειριστές κεφαλαίων.

Η υψηλόβαθμος οικονομολόγος της Rabobank, Maartje Wijffelaars, δήλωσε σήμερα στο CNBC ότι ο κίνδυνος πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αυξήσεις δαπανών ή ότι θα καταργήσει μεταρρυθμίσεις μετά το τρέχον πρόγραμμα είναι περιορισμένος, καθώς η τρέχουσα και μελλοντική ελάφρυνση του χρέους συνδέεται με τη συνετή δημοσιονομική και οικονομική πολιτική. 

Ωστόσο, «ο κίνδυνος ότι σε κάποιο σημείο ο ελληνικός λαός θα αγανακτήσει με όλους τους όρους, με τη συνέχιση αδύναμων συνθηκών στην αγορά εργασίας και οικονομικών των νοικοκυριών παραμένει, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες συγκρούσεις με την Ευρώπη μελλοντικά». 

Η ίδια προειδοποίησε, επίσης, ότι «τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα παραμείνουν πιθανόν μεταξύ των πρώτων που θα πλήττονται στην περίπτωση επιστροφής της πίεσης στην αγορά, λόγω π.χ. αυξημένης αβεβαιότητας για το μέλλον του ευρώ ή μίας επιδείνωσης των προοπτικών ανάπτυξης παγκοσμίως ή στην Ευρωζώνη. 

Πόσο μάλλον στην περίπτωση που η ελληνική οικονομία έχει χαμηλότερη απόδοση σε σχέση με τις τρέχουσες προοπτικές ή εισέλθει σε ύφεση».

Υ.Γ. Με έκπληκτα μάτια παρακολουθούσε ο Μητσοτάκης την διθυραμβική ανάλυση του CNBC στην συμφωνία για το χρέος. 

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here