«Η Ευρώπη χρειάζεται επανεκκίνηση»…..συμπεραίνει η Die Zeit. Με ένα ιδιαίτερα αιχμηρό άρθρο η γερμανική εφημερίδα προειδοποιεί ότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κατά τόπους κυβερνήσεις δεν αλλάξουν ριζικά την πολιτική τους, τότε «θα νιώσουν την καυτή ανάσα των ψηφοφόρων ακόμα πιο κοντά στον σβέρκο τους».
Και η Βρετανία, ενδεχομένως, να αποχωρήσει από την ΕΕ με ότι συνεπάγεται αυτό για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Το γεγονός ότι η σκληρή Δεξιά αναδείχθηκε σε πρώτη δύναμη σε δυο από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, τη Βρετανία και τη Γαλλία, καθώς και η σημαντική άνοδος που σημειώνουν τα αντίστοιχα κόμματα στο Ευρωκοινοβούλιο, ανησυχούν ιδιαίτερα τον συντάκτη του άρθρου, ο οποίος διακρίνει μεγάλη διάσταση απόψεων ανάμεσα στους ευρωπαίους πολίτες και τις κυβερνήσεις.
«Αυτή η δυσαρέσκεια», σημειώνει, «θα διαφανεί και στις εθνικές εκλογές ανά χώρα και, εκ των πραγμάτων, θα μεταβάλει και την ευρύτερη ευρωπαϊκή πολιτική (…) Αυτή η εκλογική απέδειξε ότι οι πολίτες μπορούν να πράξουν εντελώς διαφορετικά, όταν οι κυβερνώντες αρνούνται πεισματικά να αλλάξουν απόψεις».
Η Zeit φοβάται ενδεχόμενη απόσχιση της Βρετανίας, καθώς πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα αναδεικνύεται το UKIP, ένα κόμμα που επιθυμεί την έξοδο από την ΕΕ.
«Το σενάριο αυτό δεν είναι καθόλου απίθανο, από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει εξαγγείλει δημοψήφισμα το 2017 σχετικά με την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», υπενθυμίζει και τονίζει στη συνέχεια: «Ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας θα ισοδυναμούσε με καταστροφή για το υπόλοιπο κομμάτι της ΕΕ. Το κατανοούν όλοι αυτό;»
Η γερμανική εφημερίδα προβλέπει ότι μια βρετανική ανταρσία κατά της ΕΕ θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου και στη Γαλλία «η οποία, ούτως ή άλλως, αντιμετωπίζει το ευρώ ως ένα εργαλείο για την επιβολή της γερμανικής ισχύος».
Τέλος, πετά το γάντι στη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκέλα Μέρκελ, «τη μόνη μαζί με τον Ντέιβιντ Κάμερον», όπως γράφει, «η οποία είναι σε θέση να σταματήσει αυτή τη διαλυτική πορεία.
Δεν έχει την παραμικρή διάθεση ως προς αυτό», διαπιστώνει, «θα πρέπει όμως να εξετάσει σοβαρά τις προτάσεις του βρετανού πρωθυπουργού για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της ΕΕ – και να το αποδείξει».
{jcomments on}