Documento: Όταν ο κ. Αθανασίου, ως υπουργός της ΝΔ, απένεμε χάρη……μέχρι και σε έμπορο κόκας!

0
310

Σύμφωνα με το Documento, την ώρα που η Δικαιοσύνη δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο στην Ηριάννα και η ΝΔ φωνάζει για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, η αξιωματική αντιπολίτευση ξεχνά πως επί ημερών της, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης της, Χαράλαμπος Αθανασίου, μοίραζε απονομές χάριτος, βγάζοντας από τη φυλακή ακόμη κι έναν έμπορο ναρκωτικών.

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου φάνηκε ιδιαίτερα «γενναιόδωρος» στον 1,5 χρόνο υπουργίας του, καθώς όπως αναφέρει σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento, υπέγραψε 110 απονομές χάριτος!

Σημειώνεται ότι η απονομή χάριτος που αποτελεί αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας ασκείται βάσει γνωμοδότησης του Συμβουλίου Χαρίτων και φέρει την υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, ο οποίος προτείνει την εκάστοτε απονομή.

Πρόκειται για ένα μέτρο σωστό αφού αποδίδεται και σωστά, κι όχι σε περιπτώσεις όπως εμπόρων κόκας, διακινητών μεταναστών, ανθρώπων που κατηγορούνται για υπεξαίρεση, νοθεία δημόσιων διαγωνισμών ή κλοπές.

Τέτοιες ήταν οι χάρες που απένειμε ο Χαράλαμπος Αθανασίου

Πιο συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει σήμερα η Documento, ο πρώην υπουργός της ΝΔ, είχε υπογράψει χάρη στον Καναδό Κέβιν Χίμπερτ, ο οποίος είχε συλληφθεί το 1999 στο αεροδρόμιο του Ελληνικού στην προσπάθεια του να περάσει δύο κιλά κοκαΐνη από τη Νότια Αμερική. 

Ο Καναδός καταδικάστηκε με το δικαστήριο να τον χαρακτηρίζει ιδιαίτερα επικίνδυνο. Το 2008 πήρε ολιγοήμερη άδεια εξόδου από τις φυλακές και κατάφερε να δραπετεύσει από τη χώρα, για να συλληφθεί και να επιστρέψει ξανά στις ελληνικές φυλακές.

Το 2013 με την υπογραφή του Χαράλαμπου Αθανασίου μετατράπηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης σε 20 χρόνια φυλάκισης και έτσι ο Χίμπερτ επέστρεψε στην πατρίδα του ελεύθερος. Το καναδικό δίκτυο CBC News είχε περαιτέρω ρεπορτάζ για την υπόθεση όμως. 

Όπως μεταφέρει η Documento, το δίκτυο είχε αποκαλύψει ότι κάποιοι προσέγγισαν την οικογένεια του καταδικασθέντος και της πρότειναν να ρυθμιστεί το θέμα, έναντι 60 χιλιάδων δολαρίων.

Τελικώς από ότι φαίνεται η οικογένεια δεν ανταποκρίθηκε. Η ποινή ωστόσο των ισοβίων εξαφανίστηκε διά της απονομής χάριτος.

Αντί-περιφερειάρχης μέσω χάριτος

Μία από τις 110… χάρες που έκανε ο Αθανασίου ήταν και αυτή στον πρώην αντιπρόεδρο της Δισδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και νυν αντί-περιφερειάρχη Δωδεκανήσου Χαράλαμπο Κόκκινο. 

Το 2012 ο κ. Κόκκινος καταδικάστηκε μαζί με άλλους 3 συναδέλφους του, σε πεντάμηνη ποινή φυλάκισης με τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος για προσλήψεις που έγιναν εις βάρος άλλων συνυποψήφιων χωρίς να υπάρχουν τα απαιτούμενα προσόντα. 

Τελικά στις 30 Απριλίου 2014, τρεις εβδομάδες πριν από τις περιφερειακές εκλογές ο κ Αθανασίου απονέμει χάρη μόνο στον κ Κόκκινο προκειμένου να μην απολέσει τη θέση εργασίας του.

Εκείνος επανεκλέγεται ως επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου με την παράταξη της ΝΔ , ώστε να φτάσει σήμερα στο αξίωμα του αντί-περιφερειάρχη.

Λούφα, χάρη και απαλλαγή

Μία άλλη περίπτωση αφορά το κύκλωμα που εξασφάλιζε απαλλαγές στράτευσης για πλούσιους κι επώνυμους. 

Το δικαστήριο καταδικάζει 29 άτομα για την υπόθεση, ωστόσο το 2014 ο Χαράλαμπος Αθανασίου υπογράφει απονομή χάριτος σε έναν εκ των καταδικασθέντων, προκειμένου η κατασκευαστική εταιρεία που εκπροσωπεί – «Αλέξανδρος Κακλαμάνης και Συνεργάτες» – να δύναται να συμμετέχει σε διαγωνισμούς έργων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στο εσωτερικό και εξωτερικό, καθώς επίσης και για να μπορεί και ο ίδιος να διορισθεί σε δημόσια υπηρεσία και να προσληφθεί σύμβουλος μεγάλων κατασκευαστικών έργων.

Χάρη…….για το Δημόσιο κι όχι μόνο

Σε πολλές περιπτώσεις απονομής χάριτος κατά την περίοδο υπουργίας του κ Αθανασίου ο σκοπός ήταν οι καταδικασθέντες να διοριστούν στον δημόσιο τομέα, όπως αναφέρει η Documento. 

H εφημερίδα μάλιστα αναφέρει επώνυμα την περίπτωση (1) μιας γυναίκας που είχε καταδικαστεί για υπεξαίρεση αντικειμένου μεγάλης αξίας (2) ενός άνδρα που είχε καταδικαστεί για φυτείες χασίς και (3) ενός άλλου που είχε καταδικαστεί για ληστεία και τους απονεμήθηκε χάρη για να διοριστούν στο Δημόσιο.

Συχνό φαινόμενο είναι και n απονομή χάριτος σε καταδικασθέντες για έκδοση πλαστών εγγράφων και σφραγίδων, για πρόκληση σωματικής βλάβης και παράνομη οπλοχρησία ή κλοπή προκειμένου να αποκτήσουν άδεια εργασίας ως σεκιούριτι, εγείροντας εκ νέου ερωτήματα για το πώς κρίθηκαν ικανοί να προσφέρουν υπηρεσίες ασφάλειας.

Υπό έρευνα συνεργάτες του Αθανασίου

Την ίδια στιγμή, μία σοβαρή υπόθεση που αγγίζει τον πρώην υπουργό βρίσκεται υπό διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη.

Οι δύο πιο στενοί συνεργάτες του υπουργικού γραφείου του, μεταξύ των οποίων και ο διευθυντής του, δικαστικοί με εξέχουσα θέση στο δικαστικό σώμα, ερευνώνται από την εισαγγελία για πιθανό χρηματισμό προκειμένου να αποφυλακίσουν κατηγορούμενο για το σκάνδαλο των υποβρυχίων, όπως σημειώνει η Documento επικαλούμενη τη σχετική δικογραφία. 

Την καταγγελία έχει κάνει ο ίδιος ο κατηγορούμενος με ένορκη κατάθεση, κατονομάζοντας τον ενδιάμεσο δικηγόρο, στο δικηγορικό γραφείο του οποίου εργαζόταν ο γιος του διευθυντή του Αθανασίου.

Τρεις παρεμβάσεις που θα μείνουν αξέχαστες

Καταληκτικά, να σημειωθεί ότι η θητεία Αθανασίου δεν χαρακτηρίστηκε μόνο από τις απονομές χάριτος, αλλά και από 3 ακόμη… αξέχαστες παρεμβάσεις του.

Στην πρώτη τροπολογία της καριέρας του ως υπουργός Δικαιοσύνης, ο Χαράλαμπος Αθανασίου επιχείρησε να απαλλάξει τις ναυτιλιακές και τις offshore φυσικά από τη δήλωση πόθεν έσχες, με την τροπολογία να πέφτει έπειτα από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Τον Απρίλιο του 2014, πάλι ως υπουργός Δικαιοσύνης, με τον νόμο 4254 αφαίρεσε λέξεις από τον Ποινικό Κώδικα και έτσι οδήγησε σε αμνηστία πολλούς καταχραστές του δημοσίου και εγκληματίες του λευκού κολάρου. 

Μετά από 13 μέρες απέσυρε τη ρύθμιση, υποστηρίζοντας ότι οι λέξεις διεγράφησαν εκ παραδρομής. Όσοι αμνηστεύτηκαν σε αυτό το διάστημα ωστόσο…αμνηστεύτηκαν.

Επίσης ο υπουργός της ΝΔ ήταν αυτός που μετέτρεψε την ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες από κακούργημα σε πλημμέλημα. Με τις γνωστές συνέπειες που έχει κάτι τέτοιο, σε περιπτώσεις όπως αυτή του Γιάννου Παπαντωνίου.

Πηγή: documento.gr

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here