«Earthdancers – Χορευτές του Κόσμου»!

0
293

Για τέταρτη χρονιά φέτος ένα υπέροχο θέαμα που ξεκίνησε από το προσωπικό όραμα ενός ανθρώπου, φιλοξενείται και πάλι στην Αθήνα. Πολυπολιτισμός, αδελφές χώρες, ειρήνη κι αγάπη που μόνο μέσω της τέχνης υπάρχει.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Μουσικής «Earthdancers», ενώνει τους λαούς και μας δίνει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Χορηγός επικοινωνίας: «Η Βραδυνή της Κυριακής». 

Φιλοξενούμε σήμερα τον ιδρυτή του, με σπάνιες ευαισθησίες, όπως κάθε οντότητα της τέχνης τον πρόεδρο της Διοργάνωσης Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού και Μουσικής «Earthdancers – Χορευτές του Κόσμου», Παναγιώτη Μπιτάκο.

-Κύριε Μπιτάκο, πως και πότε σας γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργήσετε το Διεθνές Φεστιβάλ «Earthdancers – Χορευτές του Κόσμου» στην Ελλάδα;

«Από μικρό παιδί ασχολούμαι με τον παραδοσιακό χορό και είχα την τύχη να θητεύσω στο ιστορικό Θέατρο «Δόρας Στράτου» και μετέπειτα να διδάξω και ο ίδιος σε Πολιτιστικούς Συλλόγους, αλλά και με τη χορευτική μου ομάδα να συμμετάσχω σε πολλά Διεθνή Φεστιβάλ. Παρά του ότι πέρασα στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Σπουδών, από όπου αποφοίτησα, ποτέ δεν εγκατέλειψα την ενασχόληση μου με την παράδοση.

Αργότερα και από τη θέση Αντιδημάρχου στο Δήμο Αγίου Στεφάνου, είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ ακόμα πιο στενά με την παράδοση και τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Όταν ωστόσο γιγαντώθηκαν τα προβλήματα με την οικονομική κρίση που ταλανίζει ακόμα τη χώρα μας, βρήκα το δικό μου «Δούρειο Ίππο» για να αποδείξω στον κόσμο ότι υπάρχει τρόπος να αντισταθούμε και να συνεχίσουμε να ελπίζουμε.

Οι Έλληνες χάσαμε την ταυτότητά μας και μόνο οι παραδόσεις μπορούν να μας υπενθυμίζουν ποιοι είμαστε.»

-Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε, δεν έχετε και καμία επιχορήγηση από το κράτος έτσι δεν είναι;

«Παρά την πολυετή επιτυχία του θεσμού πλέον, που έχει διεξαχθεί σε κατάμεστα θέατρα, δυστυχώς δεν έχουμε καμιά επιδότηση, καμία οικονομική στήριξη.

Προσπαθούμε μέσα από το θεσμό της ιδιωτικής χορηγίας και του εθελοντισμού να ανταποκριθούμε στα υψηλά κόστη. Και βέβαια η πιο σημαντική είναι η υποστήριξη του ίδιου του κοινού που έχει αγκαλιάσει το όραμα των «Earthdancers» και το ανήγαγε σε θεσμό.»

-Πόσες χώρες λαμβάνουν μέρος; Πρέπει να είναι κάποιος συγκεκριμένος αριθμός;

«Έχει καθιερωθεί να είναι περίπου 300 χορευτές και συνήθως συμμετέχουν δέκα χώρες. Μας ενδιαφέρει το επίπεδο των επαγγελματιών χορευτών, εξετάζουμε το βιογραφικό τους και σε ποια διεθνή φεστιβάλ έχουν συμμετάσχει.

Παρακολουθούμε μέσα από βίντεο το πρόγραμμά τους και τη σκηνική τους παρουσία και πάνω από όλα μας ενδιαφέρει να θέλουν να ενώσουν τη φωνή τους μαζί μας στο πολύτιμο μήνυμά μας: «όταν ενώνονται οι λαοί, γκρεμίζονται τα σύνορα». 

Φέτος, αν για όλους τους συμμετέχοντες εγκριθούν θεωρήσεις εισόδου, θα συμμετέχουν χορευτές και μουσικοί από Αργεντινή, Κορέα, Μεξικό, Ινδία, Παλαιστίνη, Ρουμανία, Παναμά, Γεωργία, Ιορδανία, Νεπάλ και φυσικά από την Ελλάδα.»

-Την περασμένη χρονιά είχε απήχηση το Φεστιβάλ, πως αντιδρούσαν οι θεατές;

«Ήταν κατάμεστα όλα τα θέατρα στο Μαραθώνα, το Γαλάτσι, το Χαλάνδρι και το Διόνυσο. Ζήσαμε υπέροχες εμπειρίες όταν συγκινημένο το κοινό καταχειροκροτούσε τους χορευτές του κόσμου.

Ζήσαμε μια πολυφωνική – πολύχρωμη παραδοσιακή πανδαισία και πολλοί ήταν αυτοί που μας ακολουθούσαν σε όλες τις παραστάσεις σε διαφορετικούς Δήμους.

Παράλληλα, είναι ένα «ταξίδι» οι «Earthdancers», γιατί έχουμε την ευκαιρία μέσα από τα βίντεο που προβάλλουμε, να μαθαίνουμε στοιχεία από τις συνήθεις και τον πολιτισμό του κάθε λαού.»

-Οι χώρες με τις οποίες επικοινωνήσατε για να συμμετάσχουν δέχθηκαν αμέσως, μετά την περσινή επιτυχία;

«Πλέον διατηρούμε και φιλικές στενές σχέσεις με πολλές χορευτικές ομάδες σε όλο τον κόσμο. Μην ξεχνάτε ότι μένουμε μαζί 300 χορευτές και μουσικοί, ερχόμαστε κοντά, επισκεπτόμαστε μνημεία, ανταλλάσσουμε απόψεις και ανησυχίες, ελπίζουμε και ονειρευόμαστε μαζί.

Κάθε χρόνο μας ζητάνε να έρθουν στην Ελλάδα και κάνουμε την κατάλληλη επιλογή ανάλογα με το πρόγραμμα που επιδιώκουμε να παρουσιάσουμε.»

-Πόσος καιρός προετοιμασίας χρειάζεται;

«Από τη στιγμή που τελειώνει μία διοργάνωση, ξεκινάμε τις επαφές για την επόμενη χρονιά. Οι απαιτήσεις της προετοιμασίας εντείνονται ωστόσο το τελευταίο τετράμηνο.»

-Τα έξοδα είναι πολλά. Πως τα καταφέρνετε, που φιλοξενούνται οι ομάδες των χωρών;

«Φιλοξενούνται σε κατασκηνώσεις και σε κάποια κεντρικά ξενοδοχεία. Έχουμε ζήσει πολύ όμορφες στιγμές στις κατασκηνώσεις, όταν μαγειρεύουμε όλοι μαζί τις διεθνείς κουζίνες, χορεύουμε και τραγουδάμε, χωρίς να μπορείς να αντιληφθείς ότι μιλάμε διαφορετικές γλώσσες. Με το χορό και τη μουσική επικοινωνείς με όλο τον πλανήτη.»

-Φέτος θα κάνετε περισσότερες εμφανίσεις. Το θέαμα είναι πράγματι ένα πολύχρωμο χάρμα οφθαλμών και αγαλλίαση ψυχής . Μιλήστε μας γι αυτό, τα θέατρα που θα χορέψουν και με ποια σειρά εμφανίζονται οι χώρες στη σκηνή.

«Είμαι πολύ υπερήφανος για τα θέατρα όπου θα διεξαχθεί φέτος το Φεστιβάλ μας, είναι τα ομορφότερα και τα καλύτερα θέατρα της Αττικής.

Ξεκινάμε την Τετάρτη 27 Αυγούστου στο «Κηποθέατρο Παπάγου», την Πέμπτη 28 Αυγούστου θα είμαστε στο «Βεάκειο Θέατρο» Πειραιά, το Σάββατο 30 Αυγούστου στο «Θέατρο Πέτρας» στην Πετρούπολη και την Κυριακή 31 Αυγούστου στο «Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς» στο Χαλάνδρι. Επίσης,

Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ τη «Βραδυνή της Κυριακής» και όλους τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς που στηρίζουν επικοινωνιακά τους «Χορευτές του Κόσμου».»

– Και το εισιτήριο είναι προσιτό. Συμφέρει τη διοργάνωση;

«Στα οράματα δεν υπάρχει χώρος για οικονομικά συμφέροντα. Οι «Earthdancers» δεν διοργανώνονται για να βγαίνουν χρήματα. Φυσικά επιδιώκουμε να μην έχουμε οικονομική ζημία, αλλά πάνω από όλα θέλουμε να μένει ζωντανός ένας θεσμός που πλέον ακτινοβολεί διεθνώς.

Δεχόμαστε και εμείς πολλές προσκλήσεις για συμμετοχή σε αντίστοιχα Διεθνή Φεστιβάλ, κάτι που θα βοηθήσει πολύ και την τουριστική προώθηση της χώρας μας.»

-Σκέφτεστε να πάτε κάποια στιγμή και περιοδεία ανά την Ελλάδα;

«Φυσικά έχουμε τόσα όμορφα θέατρα και μνημεία ανά την Ελλάδα, όπου θα μπορούσε να διεξαχθεί το Φεστιβάλ μας προβάλλοντας ακόμα καλύτερα τη χώρα μας.

Είναι ένα εγχείρημα πολυδάπανο ωστόσο και θέλει αναμφίβολα οικονομική υποστήριξη. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε με το Υπουργείο Πολιτισμού ενδεχομένως.»

Διοργάνωση: «Α.Μ.Κ.Ε. Χορευτές του Κόσμου»

Web Site: www.earthdancers.gr .
Blog: earthdancershellas.blogspot.gr
Twitter: @earthdancersgr.
E-mail: earthdancers@gmail.com
Πληροφορίες: 2130036749.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here