El Pais: Υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ μπαίνει το Στρατηγικό Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

0
241
Dvd 596 (26-01-13): Redacción de EL PAÍS en Madrid. © Bernardo Pérez

Η στρατηγική σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης αυξάνεται με την εμβάθυνση των στρατιωτικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, γράφει η El Pais.

Το προσεχές διάστημα το λιμάνι θα ιδιωτικοποιηθεί και κερδισμένοι στη δημοπρασία αναμένεται να είναι Αμερικανικές εταιρείες.

Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί ζωτικό σημείο εισόδου για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, καθώς και στρατηγική θέση για τη διαφοροποίηση των Ευρωπαϊκών Πηγών Ενέργειας.

Βρίσκεται στο βορειοανατολικότερο τμήμα της χώρας, περίπου 30 χιλιόμετρα δυτικά των τουρκικών συνόρων και περίπου 50 χιλιόμετρα νότια των βουλγαρικών συνόρων.

Τα τελευταία τρία χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα έχουν υπογράψει συμφωνίες για την ενίσχυση της αμυντικής τους συνεργασίας και την εγγύηση “απεριόριστη πρόσβαση” σε ορισμένες Ελληνικές Στρατιωτικές Βάσεις.

Ανάμεσά τους είναι οι εγκαταστάσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη.

Από τότε που ξεκίνησε αυτή η συνεργασία, η το λιμάνι δέχεται ασυνήθιστα υψηλή κίνηση από πολεμικά πλοία…τόσο που όταν 1.500 πεζοναύτες από το USS Arlington ελλιμενίστηκαν τον Μάιο, οι 57.000 κάτοικοι της πόλης αντιμετώπισαν ελλείψεις σε ορισμένα είδη, όπως αυγά και καπνός.

«Το λιμάνι μπορεί να φιλοξενήσει πλοία μήκους έως 200 μέτρα. Η γειτνίασή του με το πρόσφατα βελτιωμένο οδικό δίκτυο και η σύνδεσή του με τους σιδηροδρόμους το καθιστά ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ελλάδας»…εξηγεί ο Έφεδρος Υποστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης.

«Οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Ελλάδα να συμπεριλάβει την Αλεξανδρούπολη στη λίστα με τις περιοχές όπου θα είχαν παρουσία οι Αμερικανοί, καθώς αυτό το λιμάνι τους επέτρεπε να μετακινούν εύκολα δυνάμεις και υλικά στην Ανατολική Ευρώπη».

Οι Αμερικανοί έχουν κάνει κάποιες βελτιώσεις στο λιμάνι για να διευκολύνουν τη φόρτωση και την εκφόρτωση των υλικών.

Μόνο το 2021, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ πέρασαν 3.100 «μονάδες» μέσω αυτού, σύμφωνα με επίσημες πηγές που επικαλούνται οι New York Times.

Αυτές οι πηγές δεν προσδιόρισαν το είδος του στρατιωτικού υλικού, αλλά διαβεβαίωσαν τους Times ότι όλα προορίζονταν για Βάσεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Περισσότερα από 2.400 Bushmaster BMP – που στάλθηκαν από την Αυστραλία στην Ουκρανία – πέρασαν από το λιμάνι φέτος έως τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Ελληνική εφημερίδα Καθημερινή.

Η Αμερικανική δραστηριότητα στην Αλεξανδρούπολη δεν πέρασε απαρατήρητη στη Μόσχα. Τον Ιανουάριο, το Κρεμλίνο κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι στέλνει όπλα στο Κίεβο μέσω του Ελληνικού λιμανιού.

Η Αλεξανδρούπολη είναι μια πύλη προς τα Βαλκάνια και ένας διάδρομος προς την Ουκρανία.

“Καθώς η Τουρκία έχει γίνει λιγότερο αξιόπιστος σύμμαχος, είναι απαραίτητο να υπάρχει μια εναλλακτική διαδρομή που να μπορεί να ενεργοποιηθεί”…δήλωσε ο Χάρης Θεοχάρης, πρώην Υπουργός της Ελλάδας και βουλευτής από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Έτσι, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει γίνει ένας πολυπόθητος Γεωπολιτικός χώρος, ο οποίος αυτή τη στιγμή δημοπρατείται για ιδιωτικοποίηση.

Σε αντάλλαγμα για διαδοχικές οικονομικές διασώσεις που έδωσε η ΕΕ στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, οι Βρυξέλλες ανάγκασαν την Αθήνα να ιδιωτικοποιήσει πολυάριθμα Δημόσια περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των λιμένων.

Μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της Πέμπτης 22 Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα έλαβε δύο δεσμευτικές προσφορές για πλειοψηφικό πακέτο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Ο ένας είναι από την Quintana, μια Αμερικανική εταιρεία με συμφέροντα στον ενεργειακό τομέα, η άλλη είναι από την International Port Investments Alexandroupolis, μια κοινοπραξία με επικεφαλής την Ελληνική Κατασκευαστική Εταιρεία ΓΕΚ Τέρνα, με συμμετοχή από το BlackSummit, ένα επενδυτικό ταμείο των ΗΠΑ.

Δύο άλλοι υποψήφιοι με Ρωσικούς δεσμούς-ο ένας ανήκει στον Ιβάν Σαββίδη και ο άλλος της οικογένειας Κουπελούζου, που έχει συνεργασία με τη Ρωσική Ενεργειακή Εταιρεία Gazprom-τελικά αποκλείστηκαν.

«Δεν θα κρύψουμε ότι έχουμε την υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ», λέει ο Τζον Χαραλαμπάκης, διευθύνων σύμβουλος του Black Summit Financial Group.

Η El Pais έχει δύο πηγές που ισχυρίζονται ότι πολιτικοί εκπρόσωποι των ΗΠΑ και της Ευρώπης έχουν ταξιδέψει στην Ελλάδα για να ασκήσουν πίεση στη συμφωνία.

«Η Ελλάδα γίνεται Ενεργειακή Πύλη προς την ΕΕ. Και σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και αυτό της Καβάλας [που επίσης ιδιωτικοποιήθηκε πρόσφατα] για να προωθήσουμε τα δυτικά συμφέροντα στους άξονες της στρατιωτικής ασφάλειας, της Ενεργειακής Ασφάλειας, της Επισιτιστικής Ασφάλειαςη Αλεξανδρούπολη μπορεί να εξάγει Ουκρανικά σιτηρά – και Εμπορική Ασφάλεια»…επιβεβαιώνει ο Χαραλαμπάκης.

Η πρόσφατη απόφαση για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα επηρεάσει τις σχέσεις της Αθήνας με την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα-οι διαδοχικές Eλληνικές Κυβερνήσεις προσπάθησαν να διατηρήσουν μια πολιτική ισορροπίας μεταξύ των δύο δυνάμεων. Αλλά τώρα αυτό σίγουρα θα πρέπει να αλλάξει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here