Στο Eurogroup υπήρξαν σημαντικές αποφάσεις…….αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ:
1.Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και θα υπάρξει εκταμίευση συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ σε δύο τμήματα. Τα 7,5 δισ. τον Ιούνιο και τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.
2.Ουσιαστικά δίνονται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου 3,5 δισ. ευρώ, περίπου 700.000 ευρώ το μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016. Δηλαδή 5 μήνες Χ 700.000=3,5 δισ. ευρώ θα «πέσουν» στην αγορά.
3. Συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώνει πάνω από το 15% για τόκους και χρεολύσια [GDP] το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα.
Στη συνέχεια ο περιορισμός αυξάνεται στο 20% του GDP. Το ποσοστό αυτό, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια, είναι χαμηλό με βάση όλους τους συγκριτικούς δείκτες για χώρες με ανάλογα οικονομικά χαρακτηριστικά. Και μειώνει αποφασιστικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια.
4. Ρυθμίζεται άμεσα, από αύριο, το θέμα του χρέους:
–Τα συγκεκριμένα μέτρα [βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα] για την ρύθμιση του χρέους δημιουργούν ένα σαφή οδικό χάρτη που εξομαλύνει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία.
–Είκοσι δις ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χαρακτηρίζονται ως «διαθέσιμα» για πράξεις επαναγοράς του χρέους.
–Οι συμφωνηθείσες παρεμβάσεις για το χρέος επιτυγχάνουν την έξοδο στις αγορές, μέσω της τόνωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης και της εξάλειψης των συνθηκών αβεβαιότητας στην οικονομία.
–Η συμφωνία εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους είναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας. Και εξασφαλίζει, για μακρύ χρονικό διάστημα, την χρηματοδότηση της οικονομίας, υπό πολύ ευνοϊκούς όρους.
Οι 6 διευκρινίσεις που ολοκλήρωσαν την συμφωνία
Αυτές είναι οι 6 διευκρινίσεις που θα πρέπει να φέρει σε πέρας σε περίπου ένα μήνα η Ελλάδα ώστε να φτάσει επιτέλους στο σημείο να αναμένει τα πρώτα 7,5 δις ευρώ από τα συνολικά 10,3 δις ευρώ που εγκρίθηκαν από το χθεσινό Eurogroup.
Οι εκκρεμότητας που εντοπίστηκαν αρχικά από τους τεχνοκράτες του Euroworking και στην συνέχεια από το συμβούλιο υπουργών της ΕΕ και αφορούν τα «κόκκινα» δάνεια την μη είσπραξη των αναδρομικών του ΕΚΑΣ και κάποιες αποκρατικοποιήσεις που χρειάζονταν περισσότερες διευκρινήσεις.
Συγκεκριμένα:
1.Δόθηκαν άμεσα διευκρινήσεις και στο χθεσινό Eurogroup για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που εξήγγειλε στην Βουλή ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας κατά την ψήφιση του πολυνομοσχέδιο του πακέτου για τους έμμεσους φόρους του δημοσιονομικού κόφτη και του υπερ-ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Ο πρωθυπουργός είπε ότι το ταμείο θα αντλεί πόρους από την υπέρβαση των πρωτογενών πλεονασμάτων και τους φόρους που θα συγκεντρώνονται από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής σε καύσιμα και καπνικά προϊόντα.
Οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες ζήτησαν εξηγήσεις για την μορφή και τους σκοπούς του ταμείου και κυρίως για το τρόπο χρηματοδότησης του και πήραν διαβεβαίωση ότι οι πόροι του ταμείου θυα προέρχονται από την ρήτρα υπεραπόδοσης στο πρωτογενές πλεόνασμα και όχι με ήδη άλλους τακτικούς δημοσιονομικούς πόρους
2.Οι ευρωπαίοι επίσης ζήτησαν να μάθουν για την αναστολή είσπραξης των αναδρομικών του ΕΚΑΣ από τους 100.000 δικαιούχους που το χάνουν φέτος λόγω υπέρβασης των εισοδηματικών κριτηρίων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Η αναστολή αυτή αναμένεται να δημιουργήσει ένα κενό περίπου 85 εκατ. ευρώ (το σύνολο της περικοπής είχε στόχο εξοικονόμηση 168 εκατ. ευρώ) η οποία αν ισχύσει θα πρέπει να καλυφθεί με άλλο μέτρο που θα προέρχεται από την γενικότερη ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
3.Οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης εντόπισαν ότι στο κομμάτι με τα κόκκινα δάνεια εξαίρεση από τις αγοραπωλησίες μεταξύ τραπεζών και distress funds πήραν και τα κόκκινα δάνεια που είχαν την εγγύηση του δημοσίου χωρίς όμως να υπάρχει στο θέμα συναίνεση των θεσμών. Ζήτησαν και αυτό το κομμάτι να συμπληρωθεί.
4.Ένα ακόμη θέμα που απασχόλησε είναι η ρύθμιση Σπίρτζη για τα διόδια από την Εγνατία οδό. Τούτο σε συνδυασμό και με την πορεία μακροχρόνιας παραχώρησης της είσπραξης τους σε ιδιώτη η οποία έχει συμφωνηθεί από πέρσι το καλοκαίρι στο πλαίσιο της υποχρέωσης των 9 αποκρατικοποιήσεων που ανέλαβε να φέρει σε πέρας η Ελληνική Κυβέρνηση.
5.Σε ότι αφορά την σύμβαση για το Ελληνικό επισημάνθηκε ότι με βάση τις υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς με βάση τις οποίες θα πρέπει να περάσει από την ελληνική Βουλή μέχρι και το τέλος Ιουνίου . Συγκεκριμένα ζητήθηκε η πορεία της συμφωνίας και το χρονοδιάγραμμα μέχρι και την έγκριση του από το Κοινοβούλιο.
6.Έλλειψη εντοπίστηκε επίσης και στις πολυσέλιδες διατάξεις για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων αφού απουσίαζε από το κείμενο διάταξη με την οποία να υπάρχει το δικαίωμα αποποίησης ευθύνης για τα μέλη της διοίκησης σχετικά με τις διαδικασίες και την ολοκλήρωσης αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου.
Όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να ρυθμιστούν και να νομοθετηθούν το συντομότερο δυνατό ώστε να αρχίσει ο κύκλος των εγκρίσεων από τα εθνικά κοινοβούλια της Γερμανίας της Αυστρίας της Ολλανδίας της Φιλανδίας και Σλοβακίας και της Σλοβενίας πριν εκταμιευτούν προς την Ελλάδα.
Πάντως η δεύτερη υποδόση των 2,8 δις ευρώ όπως, διαφαίνεται, θα συνδεθεί με άλλο πακέτο προαπαιτούμενων και αναμένεται να δοθεί μέσα στον Σεπτέμβριο.
Υ.Γ. Συνέντευξη Τύπου Eurogroup: Πλήρης η συμφωνία!
{videobox}95J8WPac2lY{/videobox}
Υ.Γ.1. Δηλώσεις Τσακαλώτου: Υπάρχει συμφωνία για το χρέος.
{videobox}_RZBOQue8-4{/videobox}
Υ.Γ.2. Τρία συμπεράσματα και τρεις σημαντικές συνέπειες από την συμφωνία.
{jcomments on}