Η αντιπαράθεση με τις ευρωπαϊκές Αρχές για τους όρους και το μέλλον του ελληνικού προγράμματος οδήγησε σε έναν σπάνιο δημόσιο διχασμό του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εν μέσω αυξανόμενων ερωτημάτων για τη συμμετοχή του, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.
Μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για τη συζήτηση της έκθεσης που είχαν συντάξει στελέχη του για την ελληνική οικονομία, το Ταμείο εξέδωσε μία ασυνήθη ανακοίνωση, παραδεχόμενο ότι το Συμβούλιό της ήταν διχασμένο για τα συμπεράσματά της έκθεσης, σημειώνει η εφημερίδα.
Επισημαίνει, ειδικότερα, τη διαπίστωση στην ανακοίνωση του Ταμείου ότι «κάποια (μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου)…είχαν διαφορετικές απόψεις για τη δημοσιονομική πορεία και τη βιωσιμότητα του χρέους (της Ελλάδας)».
Το Συμβούλιο του ΔΝΤ συνήθως λειτουργεί συναινετικά, με τις συζητήσεις που γίνονται σε αυτό να κρατούνται μακριά από τη δημοσιότητα, σχολιάζει η εφημερίδα.
Το ΔΝΤ, συνεχίζει, δεν αποκάλυψε ποια μέλη του είχαν αντιρρήσεις, αλλά η ανακοίνωση δείχνει την ευαισθησία γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας και ένα από τα βασικά πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δίνει μάχη επί σχεδόν δύο χρόνια με τους Ευρωπαίους ηγέτες για το θέμα του ελληνικού χρέους.
Δείχνοντας προς τη διαμάχη με την Ευρώπη, το ΔΝΤ ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι οι περισσότεροι διευθυντές συμφώνησαν πως «η Ελλάδα δεν χρειάζεται περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή τώρα, δεδομένης της εντυπωσιακής προσαρμογής που έχει κάνει έως τώρα, η οποία αναμένεται να οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμά περίπου 1,5% του ΑΕΠ». Πρόσθεσε, όμως, ότι «κάποιοι διευθυντές τάχθηκαν υπέρ ενός πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018», όπως προβλέπει το πρόγραμμα του 2015.
Οι «περισσότεροι διευθυντές πρόσφεραν επίσης τη στήριξή τους στην άποψη ότι «παρά τις τεράστιες θυσίες της Ελλάδας και τη γενναιόδωρη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της, θα χρειασθεί περαιτέρω ελάφρυνση για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους».
Σε ένα προφανές «καρφί» στους Ευρωπαίους εταίρους του ΔΝΤ, σημειώνει η εφημερίδα, η ανακοίνωσή του ανέφερε ότι αυτοί οι διευθυντές τόνισαν, επίσης, «την ανάγκη να υπολογισθεί η ελάφρυνση με βάση ρεαλιστικές υποθέσεις για τη δυνατότητα της Ελλάδας να επιτυγχάνει πλεονάσματα και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
{jcomments on}