Την απαίτηση της Ρωσίας για την πληρωμή των προμηθειών φυσικού αερίου σε ρούβλια από τις «μη φιλικές» χώρες απέρριψαν ομόφωνα την Κυριακή οι Υπουργοί Ενέργειας της ομάδας του G7, σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η Γερμανική προεδρία.
«Όλοι οι υπουργοί του G7 συμφώνησαν πως πρόκειται για μια μονομερή και ξεκάθαρη παραβίαση των υπαρχόντων συμβολαίων», ξεκαθάρισε ο Γερμανός υπουργός Ενέργειας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, εκφράζοντας όλους τους συναδέλφους του.
Μάλιστα, όπως εξήγησε, το συμβούλιο συζήτησε το θέμα και υπογράμμισε επισταμένως πως τα τωρινά συμβόλαια παραμένουν σε ισχύ, επομένως οι εμπλεκόμενες εταιρείες πρέπει και οφείλουν να σέβονται τους όρους τους.
«Η πληρωμή σε ρούβλια είναι απαράδεκτη και καλώ τις εταιρείες που εμπλέκονται να μην συμμορφωθούν με την απαίτηση του Πούτιν», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η Μόσχα επιμένει για την πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια
Το Κρεμλίνο, με τη σειρά του, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία επεξεργάζεται μεθόδους για να δεχθεί πληρωμές σε ρούβλια για τις εξαγωγές φυσικού αερίου και θα λάβει αποφάσεις σε εύλογο χρόνο, αν οι Ευρωπαϊκές χώρες αρνηθούν να πληρώσουν σε Ρωσικό νόμισμα.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, διευκρίνισε ότι θα υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο για την πραγματοποίηση αυτών των πληρωμών.
Ινδία και Κίνα «τρίβουν τα χέρια τους» για το φθηνό Ρωσικό αργό
Την ίδια ώρα, σημαντική αύξηση παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου στην Ινδία, με το Νέο Δελχί να επωφελείται από τις δελεαστικές προσφορές της Μόσχας λόγω του αμερικανικού εμπάργκο και εν γένει των δυτικών κυρώσεων.
Σύμφωνα με το CNBC, που επικαλείται άτομα με γνώση των εξελίξεων στον κλάδο, η Κίνα -που ήδη αποτελεί τον μεγαλύτερο αγοραστή ρωσικού πετρελαίου- αναμένεται επίσης να επωφεληθεί από τις γενναίες εκπτώσεις που προσφέρει η Ρωσία, αγοράζοντας περισσότερο πετρέλαιο. Κάτι που πάντως θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές για το εν λόγω ορυκτό καύσιμο στο μέλλον.
Κίνα και Ινδία, δύο μεγάλοι εισαγωγείς πετρελαίου, βρίσκονται αντιμέτωπες με την εκτόξευση των τιμών του αργού, που παρά τις διακυμάνσεις εξακολουθούν να είναι περίπου 80% υψηλότερες σε σχέση με έναν χρόνο πριν.
«Πιστεύουμε ότι η Κίνα και σε μικρότερο βαθμό η Ινδία, θα προχωρήσουν σε αγορά ρωσικού αργού με μεγάλη έκπτωση», δήλωσε στο CNBC ο Ματ Σμιθ, επικεφαλής αναλυτής για το πετρέλαιο στην εταιρεία Kpler, κάτι που θα οδηγήσει σε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των εν λόγω χωρών από τη μία και κρατών και ενεργειακών κολοσσών που αποφεύγουν το ρωσικό πετρέλαιο, από την άλλη.
Λόγω των κυρώσεων, η Ρωσία έχει «ξεμείνει» με υπερβολικά υψηλές αδιάθετες ποσότητες αργού πετρελαίου.
«Το αργό της Ρωσίας από τα Ουράλια προσφέρεται με εκπτώσεις ρεκόρ, αλλά η απορρόφηση είναι περιορισμένη μέχρι στιγμής, με τους ασιατικούς εισαγωγείς πετρελαίου ως επί το πλείστον να παραμένουν συνδεδεμένοι με παραδοσιακούς προμηθευτές στη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική»…ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, στις 17 Μαρτίου.
Το αργό των Ουραλίων είναι το κύριο μείγμα πετρελαίου που εξάγει η Ρωσία…
Ο ΔΟΕ θεωρεί πιθανό από τις αρχές Απριλίου να «παγώσει» η εξαγωγή ακόμα και τριών εκατομμυρίων βαρελιών Ρωσικού πετρελαίου ημερησίως, ποσότητα που θα μπορούσε να αυξηθεί αν κλιμακωθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία.
Μερικές εταιρείες εμπορίας πετρελαίου – όπως η Glencore και η Vitol – προσέφεραν εκπτώσεις 30 και 25 δολαρίων το βαρέλι σε σχέση με πριν από δύο εβδομάδες για το Ρωσικό πετρέλαιο από τα Ουράλια, δήλωσε στο CNBC η Έλεν Γουόλντ, πρόεδρος της Transversal Consulting.
Η περίπτωση της Ινδίας
Την ίδια στιγμή, ενώ έως τώρα τα φορτία ρωσικού αργού στην Ινδία ήταν «αρκετά σπάνια», με 12 εκατομμύρια βαρέλια να έχουν παραδοθεί ολόκληρο το 2021, από τις αρχές Μαρτίου πέντε φορτία Ρωσικού πετρελαίου – περίπου 6 εκατομμύρια βαρέλια – έχουν αναχωρήσει με προορισμό την Ινδία, όπου πρόκειται να εκφορτωθούν στις αρχές Απριλίου.
Πρόκειται για περίπου τη μισή ποσότητα που έφτασε στην Ινδία από τη Ρωσία ολόκληρο το 2021.
Κίνα
Αναλυτές που επικαλείται το CNBC αναμένουν ότι η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, θα αναζητήσει επίσης πετρέλαιο με έκπτωση από τη Ρωσία.
Ο Ασιατικός γίγαντας είναι ήδη ο μεγαλύτερος μεμονωμένος αγοραστής Ρωσικού πετρελαίου, αποκτώντας κατά μέσο όρο 1,6 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού ημερησίως το 2021, σύμφωνα με τον ΔΟΕ.