H Ιστορία του Διαστήματος: Το μεγαλύτερο φεγγάρι στο ηλιακό σύστημα χτυπήθηκε από αστεροειδή πριν 4 δισεκατομμύρια χρόνια.

0
181

-Έτσι κάπως τελείωσε και η εποχή των Δεινοσαύρων…

Το μεγαλύτερο φεγγάρι στο ηλιακό σύστημα χτυπήθηκε από αστεροειδή. Ο άξονας περιστροφής του Γανυμήδη  μετατοπίστηκε από μια πρόσκρουση πριν από 4 δισεκατομμύρια χρόνια

Συνέβη πριν από 4 δισεκατομμύρια χρόνια και, αν και οι υποψίες υπήρχαν εδώ και αρκετό καιρό, η επιβεβαίωση έφτασε μόλις τώρα.

Μάλιστα, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο άξονας περιστροφής του Γανυμήδη, ενός από τα φεγγάρια του Δία, μετατοπίστηκε λόγω της πρόσκρουσης με έναν αστεροειδή με εκτιμώμενη διάμετρο περίπου 300 χιλιομέτρων, δηλαδή 20 φορές μεγαλύτερο από αυτόν που έβαλε τέλος στην εποχή των δεινοσαύρων στη Γη.

Το υποδεικνύει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports υπό την αιγίδα τοι Ιαπωνικό Πανεπιστημίου, η οποία επιβεβαιώνει τις υποθέσεις που έγιναν ξεκινώντας από τη δεκαετία του ’80 του περασμένου αιώνα, όταν εντοπίσθηκαν οι μεγάλες αυλακώσεις διατεταγμένες σε ομόκεντρους κύκλους που καλύπτουν τη μία πλευρά του φεγγαριού.

Αυτός το γεγονός ήταν ένας από τους πιο καταστροφικά που έχουν συμβεί ποτέ στο Ηλιακό Σύστημα. Σύμφωνα με υπολογισμούς ερευνητών με επικεφαλής τον Hirata Naoyuki, το σημείο πρόσκρουσης βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά του φεγγαριού από αυτή που βλέπει τον Δία.

Ο Γανυμήδης, στην πραγματικότητα, όπως και η Σελήνη μας, δείχνει πάντα το ίδιο πρόσωπο στον πλανήτη του.

Κοιτάζοντας τις ομοιότητες με ανάλογο φαινόμενο που συνέβη στο παρελθόν στον Πλούτωνα, που προκάλεσε παρόμοιες συνέπειες, οι συγγραφείς της μελέτης μπόρεσαν να δημιουργήσουν ορισμένες προσομοιώσεις. ανακαλύπτοντας ότι ακόμη και για το φεγγάρι του Δία  είχε ως αποτέλεσμα έναν επαναπροσανατολισμό του άξονα περιστροφής.

Τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων δείχνουν ότι ο αστεροειδής πρέπει να έχει δημιουργήσει έναν κρατήρα πλάτους 1.400 έως 1.600 χιλιομέτρων:

Μια πρόσκρουση αυτού του μεγέθους, ανεξάρτητα από το πού συνέβη, αναγκαστικά άλλαξε την κατανομή στη μάζα του Γανυμήδη, τροποποιώντας την περιστροφή του.

Οι συνέπειες που μπορεί να είχε προκαλέσει μια τέτοια αναταραχή ακόμη και στα πιο εσωτερικά μέρη του φεγγαριού θα μπορούσαν να μελετηθούν χάρη στο Juice, τον ανιχνευτή του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού που έχει στόχο τη μελέτη των παγωμένων φεγγαριών του Δία και θα φτάσει στον προορισμό του το 2034

Πηγή ansa.it

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here