Kρούγκμαν: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι λιγότερο ακραίος από τις Βρυξέλλες!

0
215

Οι φαινομενικά σοβαροί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο υποστηρίζουν πιο ακραίες οικονομικές θέσεις σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει ο Πολ Κρούγκμαν. Η παταγώδης αποτυχία της λιτότητας και ο κίνδυνος Grexit.

Ο διεθνής τύπος παρουσιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κόμμα της άκρας αριστεράς, αλλά οι προτάσεις του βασίζονται σε συμβατικές οικονομικές θέσεις, εκτιμά ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

Την ίδια ώρα οι φαινομενικά σοβαροί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο βασίζονται σε ακραία δόγματα όπως η επεκτατική λιτότητα, τονίζει.

«Για άλλη μια φορά: τα κλασικά οικονομικά εγχειρίδια λένε πως η εστίαση στη μείωση του ελλείμματος σε μια αδύναμη οικονομία, όπου η μείωση των επιτοκίων σε μηδενικά επίπεδα περιορίζει την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής, είναι μια πολύ κακή ιδέα. Και να 'ναι κανείς δεν θα το πιστέψει, τα εγχειρίδια αποτέλεσαν έναν πολύ καλό οδηγό στην οικονομία μετά την οικονομική κρίση» γράφει ο ίδιος.

«Αυτός είναι ένας λόγος που εκνευρίζομαι όταν οι άνθρωποι που έχουν κυβερνήσει στην Ελλάδα ή αυτοί στις Βρυξέλλες, περιγράφονται ως τεχνοκράτες. Οι πραγματικοί τεχνοκράτες θα προειδοποιούσαν για την ύφεση που φέρνει η λιτότητα και δεν θα έσπευδαν να επικαλεστούν αμφιλεγόμενες έρευνες για να στηρίξουν πολιτικές που πιθανότατα θα ήθελαν για άλλους λόγους» υποστηρίζει.

Οι προβλέψεις της τρόικας κατά τη συγκρότηση του προγράμματος διάσωσης διαψεύστηκαν οικτρά από όσα πραγματικά συνέβησαν στην ελληνική οικονομία, επισημαίνει ο κ. Κρούγκμαν.

Όπως αναφέρει, η αρχική συμφωνία προέβλεπε μια σύντομη, σχετικά ρηχή ύφεση, που θα ακολουθούνταν από ανάκαμψη, και ότι η ανεργία θα κορυφωθεί στο 15%. Στην πραγματικότητα, η ελληνική οικονομία βυθίστηκε σε μια άνευ προηγούμενου ύφεση και η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 28%.

Γιατί πήγαν τα πράγματα τόσο άσχημα; Σύμφωνα με τον Aμερικανό οικονομολόγο η ΕΚΤ και η Κομισιόν υιοθέτησαν το δόγμα της επεκτατικής λιτότητας και πίστεψαν ότι η μείωση των δαπανών δεν θα έπληττε την ελληνική οικονομία.

«Αυτό που έχει σημασία είναι πως τώρα έχουμε τους ίδιους ανθρώπους που έκαναν τελείως λάθος για τον αντίκτυπο της λιτότητας να κάνουν κήρυγμα στους Έλληνες σχετικά με την ανάγκη να είναι ρεαλιστές» γράφει ο κ. Κρούγκμαν.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, ο κ. Κρούγκμαν εκτιμά πως αν τελικά συμβεί θα είναι επειδή οι Βρυξέλλες και η Φρανκφούρτη επέλεξαν να κρατήσουν όμηρο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η Ελλάδα αρνήθηκε να πληρώσει ρήτρα.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here