NOVARTIS: ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ οι ισχυρισμοί των MME_xeftiles!

0
593

Αύξηση 257,14% των κερδών στην Ελλάδα! Περισσότερο από Microsoft και Apple μαζί!

ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΗΤΑΝ ΟΤΙ Η NOVARTIS ΕΙΧΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΖΙΡΟΥ 7%. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΤΑ 257,14% ΟΤΑΝ ΕΜΠΑΙΝΑΝ ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ.

Πρωτοφανής έκρηξη κερδών της Novartis την περίοδο 2012-2013

Η επιχειρηματική δραστηριότητα και πολύ περισσότερο η επιτυχία, που αποτυπώνεται στα κέρδη μιας εταιρείας, είναι επιθυμητά και επιδιωκόμενα στοιχεία σε όλον τον πλανήτη. Ανεξάρτητα από το μέγεθος και το είδος της εταιρείας.

Τι γίνεται όμως, όταν οι δραστηριότητες της εταιρείας μπαίνουν στο στόχαστρο εισαγγελέων διαφθοράς, φέρονται να αναμειγνύονται και να εξαρτώνται από το πολιτικό παίγνιο, εξετάζονται και αναλύονται από τις διωκτικές αρχές μιας υπερδύναμης;

Εκεί τα πράγματα περιπλέκονται. Και για τις διωκτικές αρχές και για το πολιτικό σύστημα και για την εταιρεία και, κυρίως, για την κοινωνία. Σε μια τέτοια δίνη έχει βρεθεί η άλλοτε κραταιά και οπωσδήποτε σημαντική πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία Novartis.

Όλα είναι ύποπτα, οι περισσότερες υποψίες υπό διερεύνηση και στο βάθος διεξάγεται μια εισαγγελική έρευνα που απειλεί να συνταράξει συθέμελα το πολιτικό σύστημα, όσο κι αν αμύνεται, και τους μοχλούς διακυβέρνησης της χώρας.

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί.

Εξετάζοντας σε οικονομικό επίπεδο τις επιδόσεις της Novartis παρατηρεί κάποιος σημαντική αύξηση της προ φόρων κερδοφορίας της το 2013 (NOVARTIS HELLAS ΑEBE).

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία για την οικονομική χρήση 2013 (01/01/2013 έως 31/12/2013), τα οποία επεξεργάστηκε η Direction Business Reports και τα συνέκρινε με τα αντίστοιχα στοιχεία της οικονομικής χρήσης 2012:

  • Τα κέρδη προ φόρων για το 2013 της NOVARTIS (HELLAS) ΑEBE ανέρχονται στα 3,65 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας εντυπωσιακή αύξηση κατά 257,14% σε σχέση με το 2012.
  • Ο κύκλος εργασιών (πωλήσεις) της επιχείρησης για το 2013 ήταν μειωμένος 7,05% σε σύγκριση με το 2012 και ανήλθε στα 381,17 εκατ. ευρώ.
  • Το σύνολο ιδίων κεφαλαίων της επιχείρησης για το 2013 ανήλθε στα 109,09 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 3,45% σε σχέση με το 2012, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις της έφτασαν τα 151,37 εκατ. ευρώ (-27,97% σε σχέση με το 2012).

Τι έγινε όμως το 2013, που κυβερνούσε ο Αντώνης Σαμαράς και τα κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν εντυπωσιακά; Σίγουρα μπήκαν στην αγορά νέα σκευάσματα, νέα φάρμακα, που ενίσχυσαν τις πωλήσεις και κυρίως είχαν υψηλό περιθώριο κέρδους.

Τα φάρμακα αυτά συνήθως είναι νέας γενιάς και στην τιμή περιλαμβάνονται οι αποσβέσεις πολυετούς έρευνας, εμφανίζοντας μεγάλα ποσοστά κέρδους σε σχέση με παλαιότερα, που επιβαρύνονται μόνο με το κόστος παραγωγής.

Το πολιτικό σύστημα σε κάθε χώρα μπορεί έως έναν βαθμό να επηρεάσει την τιμή του φαρμάκου. Το έκανε, όμως, στην περίπτωση της Novartis; Αυτό εξετάζει μεταξύ άλλων η εισαγγελέας διαφθοράς κα Τουλουπάκη.

Ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει την κερδοφορία άπτεται φυσικά της νομοθετικής λειτουργίας μιας κυβέρνησης. Την περίοδο που εξετάζεται υπήρξαν νομοθετικές πρωτοβουλίες από τον Άδωνη Γεωργιάδη, που επηρέασαν -αν όχι άλλαξαν- τα δεδομένα στο φάρμακο.

Τα σχετικά νομοσχέδια και υπουργικές αποφάσεις μέσα στην πίεση των καιρών ρύθμιζαν εκτός των άλλων και τα φάρμακα υψηλού κόστους, που, όπως είπαμε, είναι εκείνα που πρώτο-εισάγονται ως καινοτόμα στην ελληνική αγορά.

Ο τρόπος με τον οποίο τα νέα αυτά φάρμακα «παίρνουν τιμή» ορίζεται από νόμο και επειδή η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς για μια σειρά άλλες χώρες, επηρεάζει τα μεγέθη της εταιρείας σε διεθνές επίπεδο.

Οι προσπάθειες των τελευταίων κυβερνήσεων είναι να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη και ταυτόχρονα να μη στερηθεί ο Έλληνας ασθενής καινοτόμες θεραπείες.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ως υπουργός Υγείας εισάγει διάταξη με την οποία η τιμή των νέων φαρμάκων προσδιορίζεται από τον μέσο όρο των 2/3 των χωρών όπου κυκλοφορούν, οι οποίες εκ των πραγμάτων είναι λίγες, αφού τα σκευάσματα είναι καινούργια.

Τα συγκεκριμένα κυκλοφορούν τότε μόνο στη Γερμανία και την Αγγλία, όπου δεν υπάρχει πρόβλημα φαρμακευτικής δαπάνης για τον προϋπολογισμό. Η Ελλάδα αναγκαστικά τις ακολουθεί και τοποθετεί τα σκευάσματα αυτά και στα ιδιωτικά φαρμακεία, επεκτείνοντας την όποια επιβάρυνση και στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Βεβαίως, ο επόμενος υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης καταργεί τις σχετικές διατάξεις, προκαλώντας τότε σοβαρές πολιτικές αντιδράσεις.

Αντίθετα, ο κ. Ξανθός μετά την ανάληψη των καθηκόντων του επαναφέρει το σύστημα Γεωργιάδη με το σκεπτικό ότι το νέο φάρμακο ναι μεν λαμβάνει τον μέσο όρο της τιμής των δύο τρίτων των χωρών όπου κυκλοφορεί, αλλά με την προσθήκη ότι αυτό πρέπει να κυκλοφορεί τουλάχιστον σε εννέα χώρες. Αντιλαμβάνεται κάποιος ότι έτσι η τιμή μειώνεται σε αξιοσημείωτο ποσοστό.

Ωφελήθηκε, λοιπόν, σκόπιμα ή αναγκαστικά η εταιρεία από τις νομοθετικές επιλογές της τότε κυβέρνησης Σαμαρά; Τον λόγο έχει η εισαγγελέας διαφθοράς κυρία Τουλουπάκη.

Για την ιστορία, αναφέρεται ότι η Novartis επικεντρώνεται σε πέντε τομείς:

-τομέας Συνταγογραφούμενων Φαρμακευτικών Ιδιοσκευασμάτων,

-τομέας Εμβολίων και Διαγνωστικών,

-τομέας Sandoz,

-τομέας Καταναλωτικών Προϊόντων Υγείας,

-τομέας Alcon (η μεγαλύτερη εταιρεία οφθαλμολογικών προϊόντων, η οποία δραστηριοποιείται σε τρεις τομείς: χειρουργικά οφθαλμολογικά προϊόντα, φάρμακα οφθαλμολογικών παθήσεων και καταναλωτικά προϊόντα).

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των φαρμακευτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα βάσει κύκλου εργασιών του 2012, σύμφωνα με την κλαδική επιχειρηματική έκδοση Med & Health Business.

Πηγή zougla.gr

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας, εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here