Stratfor: Αυτά είναι τα προπύργια των τζιχαντιστών στον πλανήτη.

0
435

Το τέλος του Χαλιφάτου φέρνει νέα δεδομένα επισημαίνει σε ανάλυσή του το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωπολιτικής, Stratfor.

Η ανάλυση που δημοσιεύει το euro2day αναφέρεται στη διαίρεση μεταξύ ISIS και Αλ Κάιντα, καθώς και στον ρόλο των παραρτημάτων των τζιχαντιστών ανά τον πλανήτη.

Καθώς ξεκινά το 2020, ο κόσμος βρίσκεται στην «μετά-χαλιφάτο του ISIS» φάση σε ότι αφορά τη μάχη με τον τζιχαντισμό. Το 2019, το Ισλαμικό Κράτος έχασε και τα τελευταία από τα τεράστια εδάφη που είχε καταλάβει κατά την ταχεία άνοδό του, το 2014. Η ομάδα έχασε και τον «χαλίφη» της, τον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, που σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι συνθήκες που πυροδότησαν την άνοδό του και το έφεραν στην πρώτη γραμμή του τζιχαντιστικού κινήματος έχουν ξεκάθαρα αλλάξει. Η απειλή όμως δεν εξαφανίστηκε. Το κίνημα εξακολουθεί να είναι διχασμένο μεταξύ του ISIS και της αλ Κάιντα.

Στην πράξη, ωστόσο, το τζιχαντιστικό οικοσύστημα είναι πολύ πιο περίπλοκο. Αν και υπάρχουν δυο μεγάλα «σήματα» του τζιχαντ, μπορεί να υπάρξει αρκετή διαφοροποίηση αναφορικά με το πόσο στενά συγκεκριμένες ομάδες ή άτομα ακολουθούν το δόγμα και τις τακτικές οδηγίες της κεντρικής ηγεσίας του κάθε πόλου.

Αυτοί οι πόλοι μπορούν να αναλυθούν σε τρία διαφορετικά τμήματα: ο πυρήνας, οι συσχετιζόμενες ομάδες και οι απλοί υποστηρικτές.

Ο πυρήνας, είναι ακριβώς αυτό, ο βασικός οργανισμός που προσφέρει ηγεσία και καθοδήγηση στο υπόλοιπο κίνημα. Οι τοπικές ομάδες οι οποίες είναι γνωστές ως «franchises», αντί για «υποκαταστήματα», «κόμβοι» ή «συνεργάτες».

Ενώ έχουν υιοθετήσει το όνομα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό τοπικής ιδιοκτησίας και δράσης ομάδες. Σχεδόν όλοι αυτοί οι οργανισμοί ήταν στρατιωτικές ομάδες πριν ορκιστούν πίστη στον ISIS ή την αλ Κάιντα. Εχουν δική τους ηγεσία, πηγή χρηματοδότησης και αλυσίδα εφοδιασμού.

Οι απλοί τζιχαντιστές είναι άτομα που ασπάζονται την τζιχαντιστική ιδεολογία και κάποιες φορές ταξιδεύουν για να συμμετάσχουν στον βασικό πυρήνα ή επιμέρους ομάδες.

Κάποιοι ίσως επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, για τις οποίες μπορεί να συνιστούν απειλή. Άλλες φορές, θα ακολουθήσουν τους κανόνες της μοναχικής αντίστασης και θα διεξάγουν επιθέσεις στις χώρες καταγωγής είτε αυτόνομα, είτε σε «μικρές κυψέλες».

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here